Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Nieuwsarchief
28 okt 2019: Kerstdiner in Wittem

Ook dit jaar wil de communiteit van Wittem het Kerstfeest graag samen met andere mensen vieren. Misschien voelt u er wat voor, om op Eerste Kerstdag, 25 december aan te schuiven aan het Kerstdiner in Wittem? U bent van harte uitgenodigd, van 12.00 tot ca. 16.00 uur. We vragen u wel u van tevoren aan te melden.

Kosten: een vrije gave.

 • Aanmelden kan bij de receptie van Klooster Wittem, tel 043 450 17 41
17 okt 2019: Kloosterkerk niet toegankelijk

In verband met een verbouwing is de Kloosterkerk t.e.m. 20 december niet toegankelijk. De Mariakapel kan bereikt worden via de toegang naar de Gerarduskapel, links van de Kloosterkerk.

02 okt 2019: 10% korting bij Wereldwinkel Wittem op schalen

In oktober geeft Wereldwinkel Wittem 10% korting op de kleurrijke aardewerk schalen en kommen uit Tunesië, handgemaakt en handbeschilderd, dus elke exemplaar is uniek. Het aardewerk is gemaakt volgens de Fair-Trade-regels: een eerlijke prijs, goede werkomstandigheden voor ambachtslieden en arbeiders en aandacht voor het milieu.


 

15 apr 2019: Film over Klooster Wittem

Eind 2017 werd bekend dat Klooster Wittem verkocht zou worden. In 2018 maakte documentairemaker Henk Kroese een film over Klooster Wittem en probeerde zo ook een beeld te krijgen van de betekenis en gevolgen van die beslissing voor wie er bij klooster Wittem betrokken is.

De documentaire van ca. 45 minuten is hier te zien.

11 apr 2019: Sieraden in de aanbieding bij de Wereldwinkel

De hele maand april en mei geeft Wereldwinkel Wittem 10% korting op alle sieraden: oorbellen, colliers, ringen.
De sieraden zijn afkomstig uit verschillende landen, maar allemaal ingekocht volgens de fair-trade-regels: fatsoenlijk loon voor de makers, gezonde arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid.
U vindt de Wereldwinkel in de Kloosterboekwinkel. Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (maandag van 12.00 tot 16.30 uur).

29 jan 2019: Klooster Wittem gaat in zee met vastgoedbeheerder en woon-zorgaanbieder

De congregatie van de redemptoristen, eigenaar van Klooster Wittem, heeft besloten in zee te gaan met de Lenferink Groep te Zwolle. Deze vastgoedbeheerder is voornemens om Klooster Wittem te kopen, waarbij de communiteit in de gelegenheid gesteld wordt om in het gebouw te blijven wonen en haar pastorale werk rond kerken en kapellen voort te zetten. Het hoofdgebouw zal worden geëxploiteerd door de Blueprint Group te Nieuwegein, een landelijk opererende woon-zorgaanbieder, die op verschillende plaatsen in Nederland nieuwe woon- en zorgconcepten ontwikkelt en aanbiedt.

 

De Lenferink Groep en de Blueprint Group werken o.a. ook samen in Huize de Berg in Heerlen, dat vorig jaar door de Kleine Zusters van de H. Joseph is verkocht.

De beoogde nieuwe eigenaar en exploitant willen graag dat de Kloosterbibliotheek een culturele functie in het Heuvelland behoudt.

 

In de komende maanden zullen de drie partijen verder met elkaar in gesprek gaan over de praktische uitwerking van de samenwerking, waaronder de plaats van de leefgemeenschap in het gebouw, de eigen verantwoordelijkheid van de redemptoristen voor het pastorale werk in kerk en kapellen, het woonzorgconcept van de exploitant en het toekomstige gebruik van de Kloosterbibliotheek.

 

De redemptoristen hebben het afgelopen jaar al gewerkt aan een plan voor herinrichting van Gerarduskapel en Kloosterkerk om deze, naast het huidige gebruik voor liturgische vieringen, persoonlijke devotie en bezinning, geschikt te maken voor verschillende nieuwe functies.

 

De partijen verwachten in de loop van het voorjaar een koopovereenkomst te kunnen tekenen, waarna de overdracht aan het einde van dit jaar zal kunnen plaatsvinden.

03 nov 2018: Foto's Nacht der Zielen 2018 online

De foto's van de Nacht der Zielen op 2 november 2018 in de Kloosterbibliotheek van Wittem staan online.

Bekijk ze hier.

20 okt 2018: Broeder Bonaventura overleden

Op 13 oktober 2018 overleed in de Seniorencommuniteit in Boxmeer broeder Bonaventura, 89 jaar oud. Hij was vele jaren 'het gezicht' van de kloostertuin. Als technisch vakman heeft zich meer dan zestig jaren in en om Klooster Wittem en in andere redemptoristenkloosters zeer verdienstelijk gemaakt. In maart 2015 verhuisde hij op eigen verzoek naar Boxmeer, om het rustiger aan te doen.
De afscheidsviering is op zaterdag 20 oktober in de kloosterkerk, waarna de bijzetting in de grafkelder van het klooster.

11 okt 2018: Eerste Henk Manderslezing online

Vrijdag 5 oktober jl. sprak prof. Dr. Toine van den Hoogen de eerste Henk Manderslezing uit. (Henk Manders was redemptorist en jarenlang lid van de leefgemeenschap van Klooster Wittem. Hij was tevens vooraanstaand een theoloog die grote invloed had op de ontwikkeling van het pastoraat in Nederland). De lezing van Toine van den Hoogen onder de titel ‘Paniek in de keuken!’ kunt u vinden op ons youtube kanaal. Er zijn ook enkele foto's.

06 okt 2018: P. Jos Van Passen gestorven

Op 4 oktober stierf in Trier pater Jos Van Passen. Pater Jos was van 2011 tot en met 2017 'kapelaan' van het rectoraat Partij-Wittem-Cartils.De uitvaartviering is op donderdag 11 oktober 2018 om 11.00 uur in de Kloosterkerk van Wittem. Op woensdagavond om 19.00 uur is in dezelfde kerk de avondwake.

ZIe hier voor verdere informatie.


27 sep 2018: Oktober rondleidingen

Ook in oktober de wekelijkse woensdag-rondleiding door Klooster Wittem, haar kerk en kapellen, de refter, de tuin, de grafkelder en de monumentale kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij Limburgse vlaai. 

11 sep 2018: 25e Wandelgids van jubilerende uitgeverij TIC: PeerkePad

Wie de Camino naar Santiago de Compostela te lang en te ver vindt, heeft een goed alternatief: PeerkePad. Deze niet gemarkeerde route loopt van Wittem naar Tilburg en  verbindt twee pelgrimsoorden met elkaar: die van de heilige Gerardus Majella in Wittem en van de zalig verklaarde missionaris Peerke Donders (Tilburg is zijn geboorteplaats). Deze pelgrimsweg heeft een totale lengte van 165 km. Men kan ook  – met hier en daar een variant - van Tilburg naar Wittem wandelen.

Zowel noordwaarts als zuidwaarts is de route verdeeld in zeven delen van 14 tot 30 km, zodat men een zevendaagse wandeltocht kan maken. Uiteraard kan men ook de tocht over méér dagen verdelen of PeerkePad in afzonderlijke dagtochten bewandelen.  Er zijn aan de hand van dit boekje ook rondwandelingen mogelijk van 14 km tot 23 km door routes in beide richtingen te combineren; de heilige huisjes worden ook dan niet overgeslagen.

Bezinning, stilte, verbondenheid en genieten zijn de kernwoorden die bij deze gids passen. Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de ‘zeven werken van barmhartigheid’ geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter.  Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen door de Geul- en Maasvallei en door prachtige natuurgebieden in Belgisch Limburg en de Brabantse Kempen. 

De gids is voorzien van degelijke wandelkaarten, mooie foto’s en bezinningsteksten die ter inspiratie kunnen dienen. Bovendien is er een grote lijst met overnachtingsmogelijkheden toegevoegd.

Klooster Wittem organiseert in samenwerking met de Stichting Petrus Donders jaarlijks een of meer voetreizen door de unieke landschappen van Limburg, België en Brabant. Van 17 tot en met 23 september gaan 17 mensen op ‘PeerkePad’ vanuit Tilburg naar Wittem. Na aankomst in Wittem wordt daar het boekje officieel ten doop gehouden.

De wandelgids verschijnt daarmee in de week dat Uitgeverij TIC zijn 20-jarig bestaansfeest viert. In die periode werden meer dan 300 boeken op de markt gebracht. Dit is titel 25 in de wandelreeks.

Titel: PeerkePad, Wittem - Tilburg

Ondertitel: Pelgrimeren met en zonder rondwandelingen

Auteur: Henk Erinkveld (eindredactie)

ISBN: 978-94-93048-00-3

Prijs: 12,50

Wilt u meer weten over wandelgids, auteur of Peerke Donders, neem dan contact op met Uitgeverij TIC: 043-3262414 of kijk op www.uitgeverijtic.nl  of www.peerkepad.nl

06 sep 2018: Korting op beelden uit Zimbabwe bij Wereldwinkel Wittem
Tijdens de Kunstdagen Wittem (tot 30 september) geeft Wereldwinkel Wittem 10% korting op de mooie serpetijnstenen beelden uit Zimbabwe.
Een bijzonder geschenk en bovendien een welkome steun aan de makers, ambachtslieden in het straatarme en corrupte Zimbabwe.
16 aug 2018: TUSSEN KUNST & DEVOTIE IN KLOOSTER WITTEM

Zondag 21 oktober vindt de eerste de taxatie- en verhalendag ‘Tussen Kunst & Devotie’ plaats tijdens het Kloosterfeest in Klooster Wittem. Er zijn al een tiental religieuze voorwerpen, schilderijen en heiligenbeelden ter taxatie aangemeld. Ook is exclusieve religieuze kunst uit o.a. Klooster Wittem geselecteerd om op deze dag openbaar besproken en geveild te worden.

In de veiling worden hoogwaardige religieuze kunstobjecten aangeboden, zoals authentieke kruisbeelden, heiligenbeelden en meubilair. De voorwerpen zijn afkomstig uit Klooster Wittem of een van de andere redemptoristenkloosters. Op deze objecten kan worden geboden; er is een minimumprijs vastgesteld.

Voor de kleinere beurs wordt een verkooptafel ingericht met heel bijzondere schilderijen van pausen en religieuze voorstellingen, religieuze kunst van Limburgse kunstenaars uit de vorige eeuw, originele iconen, kruisen met corpus van houtsnijwerk, Mariabeelden, heiligenbeelden en liturgische voorwerpen.

De taxatie van religieuze kunst en devotionalia gebeurt door Peter Dullaert, erkend register taxateur en theoloog en zijn dochter Anna, die als expert religieuze kunst bij veilingbedrijf Catawiki werkte. Rector Henk Erinkveld neemt met de volkscultuur-historicus Paul Spapens plaats achter de ‘verhalentafel’, waar bezoekers hun verhaal kwijt kunnen over meegebrachte prentjes, beeldjes of missaaltjes en naar de betekenis kunnen vragen achter die voorwerpen.

Download hier het aanmeldformulier voorwerpen.

06 aug 2018: Kindertafel in de Gerarduskapel

De hele zomer staat er een kindertafel in de Gerarduskapel. Op een groot bord wordt het scheppingsverhaal uitgebeeld waaraan kinderen kunnen meehelpen.
Elke week komt er een volgende dag van de schepping bij.
In begin was het nog wat kaal, maar het wordt steeds mooier.
We hebben inmiddels dag 4 gehad, de dag dat God de zon, de maan en de sterren schept.
 
Deze week is het dag 5. Dan worden de vogels in de lucht en de vissen in de zee geschapen.
Kinderen die willen meehelpen: welkom!

25 jul 2018: Pelgrimsreis 2019 naar Peerke Donders in Suriname

Evenals in 2018 is er in februari 2019 een pelgrimsreis naar Peerke Donders in Suriname, met aandacht voor leven en werk van Peerke Donders en de cultuur, religie en natuur van Suriname. Lees alles in deze brochure.

05 jul 2018: Wereldwinkel actie

In de maand juli krijgt u 35% korting op alle vazen van de Wereldwinkel.

Bezoek ons dus in de Kloosterboekwinkel!

01 jun 2018: Programmablad Vensters online

De nieuwste uitgave van het programmablad Vensters is uit. Hierin staan alle activiteiten voor de zomermaanden 2018. Lees hem hier online of download het pdf-bestand.

19 mrt 2018: Foto's en samenvatting lezing Marinus van de Berg online

De samenvatting van de lezing van Marinus van de Berg op 15 maart 2018 staat nu met enkele foto's online.

15 feb 2018: Open Brief aan de Limburgse samenleving

Klooster Wittem heeft met andere organisaties een 'Open brief aan de samenleving' gestuurd. Deze brief is donderdag 15 februari aan gouverneur Theo Bovens overhandigd. Klik hier voor de brief.


Hier vindt u de basisdocumenten die ten grondslag liggen aan de open brief.


Voor de presentatie van de ‘Open Brief aan de Limburgse samenleving’ zie  https://l1.nl/l1nws-solidariteit-moet-terug-in-limburgse-samenleving-139091/


Voor een gesprek tussen Huub Narinx, (Limburgse Werkgevers Vereniging) en Ron van Baden (FNV) naar aanleiding van de ‘Open Brief aan de Limburgse Samenleving’ zie https://l1.nl/de-stemming-de-kloof-tussen-rijk-en-arm-in-limburg-139137/

 

09 jan 2018: Klooster Wittem heeft een te grote jas

Sinds de redemptoristen zich 182 jaar geleden vestigden in Wittem, is het klooster uitgegroeid, eerst tot een studiehuis van formaat, en nu bijna een eeuw lang tot een drukbezochte bedevaart-plaats. Omdat we een groot kloostercomplex ter beschikking hebben, konden we een veelzijdig pastoraal activiteitencentrum worden: een pelgrimsoord in de brede zin van het woord.

 

Daar kunnen we trots op zijn, maar het heeft nu ook zijn zorgelijke kanten. De‘ziel’ van het geheel, de communiteit, wordt kleiner en is sterk aan het vergrijzen. Het gebouw is een erg ruime jas geworden! Ook het financieel draagvlak is wankel. We zijn dankbaar dat zeer velen die Wittem een goed hart toedragen, al die jaren tot op vandaag het klooster ruimhartig steunen. Maar onderhoud en beheer van zo’n groot gebouw brengen hoge kosten met zich mee. En door het gestaag dalend aantal kerkbezoekers en vergrijzing van mensen die vanouds het klooster financieel steunen, nemen die inkomsten af. De begroting laat daarom elk jaar rode cijfers zien. Het bestuur van de redemptoristen stelt alles in het werk om die tekorten uit andere bronnen te dekken. Maar dat kan zo niet doorgaan, want ook elders staan inkomsten onder druk en nemen de uitgaven toe!

In de afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om voor Klooster Wittem nieuwe inkomsten-bronnen te vinden, bijvoorbeeld door verhuur van leegstaande ruimtes of de inrichting van een ‘kloosterhotel’. Maar daarvoor zijn forse investeringen nodig die op langere termijn niet terug te verdienen zijn. Hoop op een aanzienlijke externe bijdrage in de financiering is niet realistisch gebleken.

 

Overal moeten kerken en kloosters sluiten. Wij hopen dat het met Wittem niet zover hoeft te komen; de pastorale betekenis van kerk en klooster is daarvoor te belangrijk. Wel is de vraag of we daarbij in de toekomst het hele gebouw nodig hebben, met alle financiële lasten van dien. We gaan nu de toekomst van Klooster Wittem bekijken vanuit een nieuw uitgangspunt: dat het grootste deel van het kloostercomplex wordt afgestoten. Wat is dan nodig om de wezenlijke taken van Klooster Wittem te kunnen voortzetten? We vermoeden, dat met een concentratie op het linkerdeel van het bouwcomplex, de ruimtes direct rond de kerk, liturgie en pastoraat niet aan dynamiek hoeven in te boeten.

Uitgangspunt is ook dat er een religieuze gemeenschap moet blijven, ook al zal het aandeel van paters slechts bescheiden zijn. Waar kan zo’n gemeenschap ruimte vinden?

 

Alles wat er nu moet gebeuren, zal tijd vragen. Er moet zorgvuldig gezocht worden naar een nieuwe eigenaar van het hoofdgebouw en omliggend terrein, waarmee –naar wij hopen- een goede samenwerking kan worden opgebouwd.

 

Kortom: Klooster Wittem gaat door, zij het in een geconcentreerde vorm. De communiteit, het personeel en de vrijwilligers blijven zich ervoor inzetten, dat ‘Wittem’ een ‘pleisterplaats voor de ziel’ blijft, waar veel mensen nog vele jaren troost en inspiratie kunnen vinden. Wij danken u bij voorbaat voor de steun en sympathie die we ook in de toekomst van u mogen ondervinden.

 

Wittem, december 2017

 

p. Henk Erinkveld CSsR, rector Klooster Wittem  
 VOORAANKONDIGING: Verkoop Klooster Wittem

Boek & Offermans Makelaars zal op korte termijn starten met de verkoop van het Klooster Wittem. Het Klooster is gelegen op een unieke locatie te midden van het prachtige Limburgse Heuvelland. Centraal gelokaliseerd met in de buurt alle verbindingswegen richting Vaals, Heuvelland, Duitsland en Parkstad.

Ooit was het klooster zelfvoorzienend met o.a. brouwerij, slagerij, kwekerij met kas, bakkerij, boekbinderij, bibliotheek, kerk, kapel en parkachtige tuin. Er zal in totaal ruim 9.000 m² beschikbaar komen voor een nog nader in te vullen nieuwe bestemming.

Indien u geïnteresseerd bent in aankoop van het Klooster Wittem kunt u uw interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen naar info@boek-offermans.nl onder vermelding van ‘Klooster Wittem’.

Zodra de verkoopvoorwaarden bekend zijn zullen wij alle geïnteresseerden benaderen en informeren over het verkoopproces.

Zie ook www.boek-offermans.nl

05 nov 2017: Foto's Nacht der Zielen online

Er staan hier een aantal foto's van de bijeenkomst Nacht der Zielen op 2 november in de Kloosterbibliotheek

09 okt 2017: Pelgrimsreis naar Peerke Donders in Suriname

De redemptoristen organiseren in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim van 22 februari t.e.m. 5 maart 2018 een pelgrimsreis naar Suriname en Peerke Donders. De deelnemers zullen naast de kennismaking met het leven en werken van de zalige Peerke Donders ook meer horen en zien over de geschiedenis van onze voormalige kolonie en natuurlijk de rijke multiculturele samenleving en de schitterende natuur van dit Zuid-Amerikaanse land ervaren.

Voor meer informatie zie de folder.

28 sep 2017: Kloosterfeest & Kloostermarkt

Als afsluiting van het Gerardusoctaaf vindt op zondag 22 oktober van 12.00 tot 16.00 uur het jaarlijkse Kloosterfeest plaats, dat zich afspeelt in de refter en zalen van Klooster Wittem en in de Kloosterrefter met verkoop van opgeruimde spullen en kunstvoorwerpen uit het klooster. Ook worden daar het Gerardusbier, de Gerardusbierkaas en andere (klooster)productente koop aangeboden. En verder zijn er veel feestelijke activiteiten, zoals korte films over Wittem en Gerardus,optredens van o.a. schutterij en fanfare, en levende muziek in de Kloosterbibliotheek en de Gerarduszaal. Daarnaast zijn er workshops, de werkgroep ‘waterrad’ houdt een presentatie over de restauratie van het waterrad in de Kloostertuin. Natuurlijk is er volop gelegenheid voor onderlinge ontmoeting onder het genot van een hapje en drankje in de Gerarduszaal. Je hoeft je niet op te geven en de toegang is gratis.

01 sep 2017: Kerkproeverij en kindernevendienst

In het weekend van 9/10 september is een ‘kerkproeverij’. We nodigen alle mensen die regelmatig naar onze vieringen komen uit, om dit weekend iemand mee te nemen, een buurvrouw, collega, broer of vriendin. Gewoon om eens te ‘proeven’ aan de kerk, om (weer) eens mee te maken hoe het er toegaat. Dit doen we niet alleen in Wittem, maar in vele kerken in Nederland, zowel protestant als katholiek. In de VS en Engeland is al eens vaker een kerkproeverij geweest en daar blijkt dat goed te werken.

 

In Wittem zijn in de viering om 11 uur ook kinderen van harte welkom: er is kindernevendienst en het jongerenkoor Galou zingt.

07 jul 2017: Jubileum HTP/UTP in Wittem

Het 50-jarig jubileum van de Hogeschool/Universiteit voor Theologie en Pastoraat werd op 7 juli 2017 gevierd in Klooster Wittem. De redemptoristen stonden mee aan de basis van deze pastoraal-theologische opleiding. Zo'n  180 oud-studenten, docenten en personeelsleden waren aanwezig.

Voor een fotoimpressie zie hier.

11 jun 2017: Noveenkaarsen Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Ook dit jaar kunt u weer een noveenkaars bestellen ter ere van Maria en tegelijk als ondersteuning voor Klooster Wittem. U kunt dit doen door € 5,- of meer over te maken op giro NL96 INGB 0001042 400 van Klooster Wittem, o.v.v. ‘OLVAB-kaars voor … (noem uw intentie)'
In het octaaf van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand 24 juni tot 2 juli, worden alle bestelde kaarsen ontstoken na afloop van de vieringen, waarna ze 9 dagen branden in kerk of kapel.

Uiteraard bent u zelf welkom in de vieringen in dit octaaf, die alle in het teken staan van Onze-Lieve-Vrouw:
- de gewone weekendvieringen,zaterdag om 19.00 uur, zondag om 9.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur.
- de doordeweekse Vespers van de communiteit, maandag t/m vrijdag om 18.00 uur.

06 jun 2017: Pinksterlezing Andries Knevel staat online

Een verslag van de Pinksterlezing op zaterdag 3 juni 2017 van Andries Knevel staat online.

11 apr 2017: Het Gerardus Magazine is ook digitaal beschikbaar!

U kunt een digitaal abonnement op het Gerardus Magazine nemen voor Android tablet/smartphone en iPad/iPhone (iOS). Zie www.kloosterwittem.nl/GerardusMagazine.

01 apr 2017: Vernieuwde aankleding devotieruimte Gerardus

De afgelopen weken is de devotieruimte van de H. Gerardus opgeknapt. De muren zijn fris geschilderd, er is meer licht in de kapel, er is een mooie zitbank aangebracht en er is een praktische kast voor de kaarsen gekomen.

In de komende weken zal op de achtermuur nog een silhouet van Gerardus worden geschilderd, maar het ziet er nu allemaal al heel mooi uit.

 

       

06 mrt 2017: Geen voedingsmiddelen meer in Wereldwinkel Wittem

Binnenkort zullen in Wereldwinkel Wittem geen voedingsmiddelen meer te koop zijn, dus geen koffie, thee, wijn, honing of pindakaas. Alleen chocolade blijft in het assortiment, naast uiteraard een ruime keuze in bijzondere cadeautjes zoals woningdecoraties, sierraden en speelgoed. Maar Wereldwinkel Wittem stopt met producten waar de wereldwinkels ooit - in de jaren 60 - mee zijn begonnen: tropische landbouwproducten, gekocht van kleine boeren in de derde wereld.

 

Reden voor dit besluit is dat de omzet van voedingsmiddelen in Wereldwinkel Wittem te laag is, waardoor de producten over de datum raken en niet meer verkocht kunnen worden. Dat is eigenlijk wel logisch. De meeste fair trade voedingsmiddelen zijn tegenwoordig immers verkrijgbaar in de supermarkten. Mensen hoeven er niet meer apart voor naar de wereldwinkel. Fair trade producten zijn gewone producten geworden. Wereldwinkel Wittem is daar blij mee: eerlijke handel is gewoon! Dat is wat wereldwinkels altijd gewild hebben.

 

Maar voor vele andere producten geldt dat nog niet. Voor een breed assortiment aan cadeau-artikelen kunt u nog altijd goed terecht bij een van de ruim 200 wereldwinkels in ons land. Want ook daarvoor geldt, net als voorheen voor de voedingsmiddelen: alles wordt ingekocht voor een eerlijke prijs, waarmee de (meestal kleine) producenten in de derde wereld een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen: genoeg te eten, een goed dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen. Bij een wereldwinkel koop je niet alleen iets, je koopt ook van iemand.

U blijft dus hartelijk welkom in Wereldwinkel Wittem (in de boekwinkel van Klooster Wittem).

23 jan 2017: Milieubewust een kaarsje opsteken in Klooster Wittem

Navulbaar, minder roet en een langere brandtijd

De beide devotiekapellen van Klooster Wittem worden op dit moment voorzien van een nieuw, ecologisch verantwoord kaarsensysteem. Rond  H. Gerardus Majella branden straks 800 duurzame kaarsen. In de devotiekapel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand staat dan een maanvormig kaarsenframe met plaats voor 700 milieuvriendelijke kaarsen. Voor het ontwerp van de smeedijzeren kaarsenframes tekent smederij Chris Vaessen uit Gronsveld.

Deze duurzame kaarsen hebben als grondstof 100% zuivere vloeibare paraffine. De kaarsen zijn navulbaar en hebben een brandtijd van zeker 2 uur. Ze geven minder roet en walm af dan kaarsen van was. Dat komt door de zuivere grondstof en het niet opbranden van de lont. De kaarsen vervangen de waxinelichtjes die een brandduur van enkel 1 uur hadden. Gelijktijdig met de invoering van het nieuwe kaarsensysteem wordt ook de devotiekapel van H. Gerardus Majella opgeknapt.

Bedevaartsoord
Klooster Wittem staat al meer dan 100 jaar bekend als belangrijke bedevaartplaats. Voor veel mensen neemt de H. Gerardus Majella een wezenlijke plaats in hun leven in. Ook al vele decennia komen mensen naar het klooster vanwege Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Daarnaast is er een steeds groter wordende groep mensen die 'even een kaarsje opsteken in Wittem' omdat de plaats voor hen een 'heilige plek' is. Een deel van hen woont in (Zuid) Limburg maar een groeiend aantal dagtoeristen en vakantiegangers steekt ook een kaarsje op in Wittem.

Plaats van bemoediging
Een brandende kaars is een rijk symbool. Het is een teken van licht in het donker van het leven. Mensen steken kaarsen op uit dankbaarheid, voor een gedachtenis aan een dierbare, uit eerbied voor Maria, Gerardus of een andere heilige. Kaarsen branden ook ter bemoediging bij ziekte of verlies. Ook wordt een kaarsje ontstoken als wens bij een examen of een veilige terugkomst van een reis bijvoorbeeld. Er zijn ook mensen die bij het weggaan een kaars opsteken, omdat ze iets van zichzelf willen achterlaten. Op de website van Klooster Wittem kunnen gasten ook digitaal een kaarsje opsteken en deze, net zoals in Klooster Wittem zelf,  voorzien van een intentie.

13 dec 2016: Foto's Solistenkoor Sint-Petersburg

Er staan enkele foto's van het optreden van het Solistenkoor uit Sint-Petersburg online. Zie https://goo.gl/photos/AwpNyD4JfZKLD7rT9 en met geluid: https://youtu.be/VpZSXSAkpgc

28 nov 2016: GEVRAAGD: collectanten (m/v)

In Klooster Wittem zijn er ieder weekend veel druk bezochte liturgievieringen. Dat vraagt om een grote organisatie met veel vrijwilligers.

Voor de instandhouding van het klooster en het pastoraat dat in en vanuit het klooster plaatsvindt wordt gecollecteerd.

Het collecteren is geen moeilijke, maar wel een verantwoordelijke taak. Vooral betrouwbaarheid is belangrijk.

Voor onze collectantengroep zoeken wij iemand die regelmatig een van de vieringen in het weekend bezoekt of wil gaan bezoeken.

 

Hebt u interesse of wilt u meer weten?

Meldt u bij de koster of de receptie van het klooster (043 450 17 41)

of mail naar rob.langeveld@kloosterwittem.nl

23 okt 2016: Foto's kloosterfeest online

De foto's van het zeer geslaagde kloosterfeest staan nu online. Zie: https://goo.gl/photos/LdazAc152wFraAFM7.

03 okt 2016: Gratis gelukspoppetjes in Wereldwinkel Wittem

Een gelukspoppetje uit Brazilië in je auto, aan je tas of in je portemonnee: het brengt geluk en geeft bescherming.

Nilza Bezerra groeide op in een straatarm gezin in de stad Gravatá, in Noordoost Brazilië, één van de armste gebieden van het land. Ze heeft nooit leren lezen of schrijven, maar startte met haar zus een winkeltje waar ze zelfgenaaide dingetjes verkocht: boekenleggers, kussentjes en... gelukspoppetjes.

De poppetjes werden 10 jaar geleden ontdekt door een Nederlandse Wereldwinkel-importeur, die ze in Nederland ging verkopen. Nu heeft analfabete Nilza 67 vrouwen in dienst, die maandelijks 12.000 gelukspoppetjes maken. Nog steeds helemaal met de hand genaaid.

De vrouwen werken thuis en bepalen zelf het productietempo. Ze ontvangen een eerlijke prijs voor hun poppetjes, zodat ze goed kunnen voorzien in het levensonderhoud van zichzelf en hun kinderen.

 

In de Gerardusmaand oktober krijgt u in Wereldwinkel Wittem zo'n gelukspoppetje uit Gravatá cadeau als u voor € 10,- of meer koopt.

Geluk voor u...

...en voor Nilza Bezerra en haar vrouwen.

01 okt 2016: Nieuwe uitgave Wittemse Wandeling

Er is een nieuwe uitgave van het wandelboekje Wittemse Wandelingen met negen rondwandelingen vanuit Wittem.

04 sep 2016: Actie: Korting op voedingsmiddelen in de Wereldwinkel

In de maanden september en oktober biedt de Wereldwinkel een korting van 15 tot 20 % aan op enkele voedingsmiddelen. Misschien een reden voor u om eens kennis te maken met onze kofiie en broodbeleg (hazelnootpasta, jam, honing, hagelslag) die zijn ingekocht voor een rechtvaardige prijs?

 

23 feb 2016: Appartementen voor tijdelijke bewoning beschikbaar

Klooster Wittem heeft een aantal gemeubileerde appartementen voor tijdelijke bewoning beschikbaar. Zie hier voor meer informatie.

14 dec 2015: Foto's en video's van Solistenkoor Sint-Petersburg

Een indruk van het concert van het Solistenkoor uit Sint-Petersburg in de Gerarduskapel op 14 december staat hier online.

En hier is een fotoserie te bekijkenn.

10 dec 2015: Boekhandelaar Gerard Prickaerts krijgt koninklijke onderscheiding

Op 10 december - Dag van de Rechten van de Mens - ontving Gerard Prickaerts in Maastricht de onderscheidingen behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau, vooral voor zijn inzet gedurende tientallen jaren voor Amnesty International.

Na de uitreiking in Maastricht was er een feestelijke lunch in de Refter van Klooster Wittem met familie, vrienden, medewerkers van Amnesty Maastricht en vrijwilligers, medewerkers en bewoners van Klooster Wittem. Tijdens het eten werd Gerard met een heus feestlied toegezongen. Directeur Philippe Cremers van Klooster Wittem hield een toespraak, waarin hij ook de grote betekenis van Gerard voor de Kloosterboekwinkel en Klooster Wittem benadrukte.

Foto's van de bijeenkomst in Wittem staan hier.

01 nov 2015: Foto's bezinningsfestival

Hier staan de foto's van de eerste dag van het Bezinningsfestival. En hier die van dag twee.

18 mei 2015: Video laatste kloostergasten online

De samenvattingen van de video's van de twee kloostergasten van 10 mei 2015 (Martin Eurling, burgmeester van Valkenburg, en Petra Dassen, burgemeester van Beesel) staan nu online.

17 apr 2015: Video's Kloostergasten van 12 april online

De samenvattingen van de video's van de twee kloostergasten van 12 april 2015 (Philippe Cremers, directeur van Klooster Wittem en Wim Beurskens, huisarts en voorzitter Passiespelen Tegelen) staan nu online.

17 apr 2015: Eerste Cadeaubon Tiendaagse ook in Zuid-Limburg

 Op 14 april is in MeetBerlage in Amsterdam de eerste landelijke Cadeaubon Tiendaagse van start gegaan. Tijdens deze tien dagen worden overal in het land ‘Deelwinkel Cadeaubon Hotspots’ geopend. Op deze Hotspots kunnen mensen door middel van de Deelwinkel Cadeaubon een dienst geven aan iemand die ze (nog!) niet kennen. En net zo goed een reeds ingevulde bon meenemen om te gebruiken, zonder dat het een tot het ander verplicht. De bonnen zorgen er voor dat nog meer mensen kunnen delen wat ze willen delen.

 

Van de Achterhoek tot Amsterdam, van Zuid-Limburg tot Assen, tal van plekken sluiten zich aan om hotspot te worden. Ook in Klooster Wittem wordt er een ‘hotspot’ geopend en wel as. dinsdag 21 april om 11.00 u. ’s ochtends. U bent daarbij van harte welkom. Initiatiefnemer van de Deelwinkel en de Cadeaubonnen, Juul Martin zal die opening verzorgen. Martin werd landelijk bekend door het bouwen van een huis zonder geld (Huis van Overvloed) en de deelwinkel. ‘Het is mooi om te merken hoeveel mensen op zoveel plekken aan de slag gaan om delen nog makkelijker te maken’, aldus Martin. ‘De bonnen passen bij die vele initiatieven die ons aanzetten om opnieuw te denken over onze economie en over hoe we omgaan met overvloed,’ zegt Philippe Cremers, directeur van Klooster Wittem, ‘in die zin is het is voor ons vanzelfsprekend dat we zo’n hotspot in Klooster Wittem onderbrengen!’

Op een hotspot liggen blanco bonnen, waar eenieder op kan aangeven welke dienst die persoon wilt delen, weggeven. Dat kan gaan van het uitlaten van een hond tot samen eten en het aanbieden van een lift naar het volgende dorp of een vakantiebestemming tot het weggeven van de vele groenten die de moestuin oplevert. Het nemen van een bon verplicht uiteraard niet tot het geven van een bon en er hoeft geen wederdienst tegenover het verzilveren van de bon te staan. Het gaat immers om delen, niet om ruilen.

 

Cadeaubon om te delen

De Deelwinkel Cadeaubon is een niet-commercieel initiatief en dient alleen het doel om mensen te verbinden door te delen wat ze hebben. De bonnen zijn ontwikkeld in de Deelwinkel in Nijmegen, waar ze een groot succes zijn. Vanwege dit succes worden er tijdens de tiendaagse 6000 bonnen over het land verspreid over minstens tien hotspots. De Tiendaagse sluit op 24 april in Nijmegen. Ook na de tiendaagse kunnen andere plekken zich aansluiten om hotspot te worden.

 

Er is genoeg-principe

De Deelwinkel Cadeaubon gaat uit van het ‘Er is genoeg-principe’. ‘Stel je een oneindig grote tafel voor’, legt Martin uit. ‘Die tafel wordt gevuld met alles wat iedereen wil delen. Daarbij spreken we af dat we ook mogen pakken als we zelf iets nodig hebben. Dan maken we gebruik van het genoeg dat er al is, zonder te ruilen of schuld te creëren.’

De cadeaubonnen maken wat er op ‘tafel' ligt vindbaarder en zichtbaarder; de hotspots zijn allemaal stukjes van deze denkbeeldige ‘Er is genoeg-tafel’ en een aanvulling op het aanbod via websites uit de deeleconomie. 

27 mrt 2015: Video's van Kloostergasten van 22 maart online

De samenvattingen van de video's van de twee kloostergasten van 22 maart 2015 (Peter Crombach, dorpsdichter van Voerendaal, en zakenman en hotelier, Benoit Wesly, staan nu online.

07 jan 2015: Redemptoristen kiezen nieuw provinciaal bestuur

Het vierde Provinciaal Kapittel van de Provincie St.-Clemens heeft in haar eerste zitting op 6 januari 2015 in Neustadt an der Weinstrasse vier nieuwe leden voor het provinciaal bestuuur gekozen.

 

 

Met P. Johannes Römelt (54 jaar) als provinciaal overste - die al eerder was herkozen - bestaat dit bestuur voor de komende vier jaar uit:

p. Jan Hafmans (Wittem, 66 jaar)
p. Ludger Wolfert (Kirchhellen, 63 jaar)
p. Jürgen Langer (Bonn, 51 jaar)
p. Winfried Pauly (Bochum, 52 jaar)

 

Het kapittel koos p. Jan Hafmans, woonachtig in Wittem, als vicaris van de provinciaal. Hij volgt daarmee p. Henk Erinkveld op, die afzag van een nieuwe bestuursperiode.

 

In de komende dagen zal het kapittel o.a. nog over de thema's en werkwijze voor de komende bestuursperiode van vier jaar spreken.

 

 


08 dec 2014: Interview met Karel Fiddelers en Govert Derix online

Een samenvatting van het interview met Karel Fiddelers als Kloostergast op 30 november staat nu online. Kijk hier.

07 dec 2014: Steun voor Verzoenings-project in Bethlehem

In het kader van de landelijke Adventsactie ondersteunt Klooster Wittem dit jaar een verzoeningsproject van Toine van Teeffelen in Bethlehem. Hij woont met zijn gezin in Bethlehem en werkt daar aan verzoeningsprojecten in deze stad die door een hoge muur van de rest van het land is gescheiden.

Toine van Teeffelen hield in de verschillende weekendvieringen de overweging, opende de kerststallententoonstelling en gaf een boeiende lezing over 'Bethlehem als pelgrimsstad'.
Hier zijn enkele foto's en een korte video met zijn verhaal.

15 nov 2014: Boekpresentatie Leo Fijen online

Er was veel belangstelling bij de boekpresentatie 'Kon ik de stilte maar harder zetten' van Leo Fijen op 15 november. In het boek schrijft Leo Fijen zijn gedachtes naar aanleiding van de KRO Kloosterserie waarin ook Klooster Wittem voorkomt.

Na afloop kon men zijn boek kopen en laten signeren en daar maakten velen gebruik van. Het was een gezellige drukte in onze kloosterboekwinkel!

Voor enkele foto's klik hier.

Er is een integrale video-opname van de presentatie hier te bekijken.

08 nov 2014: Interview met George Wolfs over euthanasie en met schrijver Rick Brauwers over rouw online

Op zondag 2 november was huisarts en SCEN-arts (toetsing bij euthanasie) George Wolfs in Kloostergasten. Bekijk de samenvatting van het interview met hem over euthanasie.

Ook een samenvatting van het interview met schrijver Rick Brauwers over rouw is hier te vinden.

03 nov 2014: Foto's Dagen van Bezieling

Er staan hier foto's online van de Dagen van Bezieling op 1 en 2 november en van de Nacht der Zielen.

26 okt 2014: Klooster Wittem App gelanceerd

Een proefversie van een Klooster Wittem app met actuele Wittemse informatie is nu beschikbaar in de Google Play Store. Aan de iPhone versie wordt nog druk gewerkt.

16 okt 2014: Gerardusfeest: overweging p. Jan Hafmans online

Op het Gerardusfeest op 16 oktober 2014 hield pater Jan Hafmans de overweging. In deze opname van 10 minuten is deze nog te beluisteren en te bekijken.

10 okt 2014: Online: Gerard Prickaerts en Lieke Benders

Op zo. 5 oktober was Gerard Prickaerts te gast in het interviewprogramma Kloostergasten. Een samenvatting van het interview staat nu online.

Het interview met de tweede gast, theatermaakster Lieke Benders, is ook online.

28 sep 2014: Veiling kunstwerk Jos Hermans

Tijdens het kloosterfeest op 19 oktober wordt het kunstwerk 'De profeet' van de Limburgse kunsternaar Jos Hermans schriftelijk geveild.

Kijk hier voor meer informatie over de veiling.


28 sep 2014: Kwartaalblad Vensters online

Ons kwartaalblad Vensters met alle activiteiten in Klooster Wittem voor het najaar 2014/winter 2014 staat nu online. Klik hier.

Begin oktober valt het ook bij de abonnees in de bus.

14 sep 2014: Vredesviering met Arabische christenen in de Gerarduskapel in Wittem
Op zondag 14 september stond de viering van 11 uur in de Gerarduskapel van Klooster Wittem in het teken van vrede in het Midden-Oosten. In aanwezigheid van de ambassadeur van Irak, Sa'ad Ibrahim Al-Ali, en de burgemeester van Gulpen-Wittem, Bas van den Tillaar, baden Nederlandse gelovigen samen met christenen uit het Midden-Oosten voor vrede en veiligheid voor de volken die leven in  'de bakermat van het christendom'. In de viering in de overvolle kapel gingen de rector van het redemptoristenklooster, pater Henk Erinkveld, en pater Fadi Rahi, redemptorist afkomstig uit Libanon, voor. Pater Rahi benadrukte tijdens de viering dat niet alle moslims extremisten zijn en dat op dit moment in het door IS beheerste gebied in Irak en Syrië christenen, moslimgroepen en andere geloofsgroepen uit het gebied verjaagd worden of vermoord. De ambassadeur onderstreepte dit in zijn korte toespraak aan het einde van de viering. Hij sprak over de God van Mozes, Jezus en Mohammed en zei dat deze God een barmhartige God is, vergevingsgezind en genadevol. Hij riep op tot een cultuur van gematigdheid en verdraagzaamheid.
Aan het einde van de viering was er een geldinzameling ter ondersteuning van de gevluchte christenen in Noord-Irak. Zij worden o.a. opgevangen door mgr. Bashar Warda, aartsbisschop van Erbil. Pater Bashar is evenals de paters Erinkveld en Rahi redemptorist.

Foto's van de Vredesdienst zijn hier te vinden.
03 sep 2014: Rondleidingen Klooster Wittem

In augustus 2014 zoet Omroep Krijtland een interview uit met Jef Brauers die een toelichting geeft op de rondleidingen in Klooster Wittem.

 

01 sep 2014: Veilingstukken 'Klooster Wittem ruimt op' bekend

Een aantal van de stukken die op 19 oktober op het Kloosterfeest schriftelijk worden geveild, zijn nu bekend. Kijk hier voor een selectie.

En als u benieuwd bent wat er verder nog te koop wordt aangeboden, kijk dan hier.

09 jul 2014: Lezing Huub Oosterhuis online (tekst en video)

Op 7 juni was in de Kloosterbibliotheek de jaarlijkse Pinksterlezing. Deze werd dit jaar verzorgd door Huub Oosterhuis. Lees hier de korte impressie van deze middag en de volledige tekst van de lezing..

Er is ook een video-opname op ons YouTube-kanaal.

17 jun 2014: Beelden van de Bronk online

Op zondag 15 juni trok de Bronk weer door Partij-Wittem. Dat was weer voor het eerst na een aantal jaren dat de sacramentsprocessie afgelast werd vanwege slecht weer. Burgemeester Bas van den Tillaer liep in de stoet mee.

Bekijk hier de video-impressie.

29 mei 2014: Kwartaalblad Vensters staat online

Ons kwartaalblad Vensters met alle activiteiten in Klooster Wittem voor het voorjaar 2014  staat nu online. Klik hier.

In de loop van juni valt het ook bij de abonnees in de bus.

27 mei 2014: Kloostergasten Carine Crutzen en Ralf Bodelier online

De samenvatting van de interviews met journalist Ralf Bodelier en actrice Carine Crutzen staan nu online.

26 mei 2014: 2014: Jaar van de redemptoristische roeping
Gebedsestafette in de zomer

logo_berufung_nl_kl_211Op 1 augustus 2013 heeft de generale overste van de redemptoristen Michael Brehl de redemptoristische familie opgeroepen om een jaar lang het thema roeping in de kijker te zetten. In de brief hierover die hij heeft geschreven gaat zijn aandacht vooral om te bidden voor religieuze roepingen voor de redemptoristen, redemptoristinnen en de Missiezusters die onze spiritualiteit delen. Het hoeft geen betoog dat zowel in West-Europa als Noord-Amerika dat een oprechte zorg is. Tegelijk is het voor de kerk van morgen belangrijk dat we kunnen rekenen op een nieuwe generatie religieuzen die het evangelie nieuw verkondigen, mensnabij met aandacht voor Gods bevrijdend handelen in mensen.

De redemptoristen werken al jarenlang samen met leken om hun boodschap uit te dragen. Ook hier worden initiatieven genomen om deze groep te versterken, o.a. door de mogelijkheid van een persoonlijke associate aan te bieden.

 

In Wittem zal in augustus aan het thema roepingen aandacht worden besteed, o.a. door deelname aan een gebedsestafette in de Provincie St.-Clemens. Van 17 tot 23 augustus is er een drieluik in Wittem (deels in ons klooster, deels bij de redemptoristinnen in Partij).

 

Bidden om roepingen in de kerk en in onze redemptoristische familie is een eerste stap om ons hart ruim maken en de Geest aan te moedigen om zijn weg te zoeken in de harten van velen. Daarnaast kan het evangelisch leven dat ieder in zijn huidige roeping als religieus, geassocieerden of leek beleeft mensen raken en aanmoedigen om stappen te zetten binnen onze grote redemptoristische gemeenschap.

25 mei 2014: Opname van Ensemble Nobiles online

Beluister hier een van de door het Ensemble Nobiles gezongen stukken op zaterdag 24 mei 2014 in de Kloosterkerk in Wittem.

 

10 mei 2014: Optreden Ti-an-guis online

Een video compilatie van Ti-an-guis op 10 mei 2014 in de Kloosterbibliotheek (cultuurfonds Wittem) staat online.

05 mei 2014: Video Dodenherdenking 2014 online

Twee impressies van de Dodenherdenking 2014 staan online:

- de oecumenische viering in de Gerarduskapel

- de stille tocht en plechtigheid bij de Eyserlinde

29 apr 2014: Video-samenvattingen Kloostergasten Marcia Luyten en Desiree Tonnaer

De video-samenvattingen van de twee interviews in Kloostergasten op 27 april 2014 staan online.

Kijk hier voor journaliste Marcia Luyten.

Kijk hier voor kunstenares Desiree Tonnaer.


20 apr 2014: Video van het ontsteken van de nieuwe paaskaars

Op zaterdagavond 19 april werd in de gezinspaaswake het paasvuur en de nieuwe paaskaars ontstoken. Kijk hier naar de korte viideo-impressie.

20 apr 2014: Kloosterboekwinkel gedenkt paus Johannes XXIII die ooit Wittem bezocht

De paus die heilig wordt verklaard, heeft eeuw geleden Wittem bezocht

 

Paus Johannes XXIII, die op 27 april heilig wordt verklaard, heeft ooit Wittem bezocht. Dat staat te lezen in de kronieken van het redemptoristenklooster.

 

Toen paus Johannes XXIII nog als mgr. Roncalli door het leven ging, verbleef hij hier tijdens de Kerst van 1921 als directeur van de Romeinse Congregatie van de Propaganda Fide. Het bezoek van mgr. Roncalli was destijds slechts een kort bericht in de kronieken. Pas na zijn pauskeuze in het najaar van 1958 werd er een uitgebreidere beschrijving van het bezoek van deze Romeinse prelaat aan de kronieken toevertrouwd.

 

Tijdens zijn bezoek aan Wittem verbleef mgr. Roncalli o.a. in de zgn. Bisschopskamer van het klooster. Daar is sinds een aantal jaren de Kloosterboekwinkel gevestigd. Van de oude bisschopskamer zijn de schoorsteenmantel en spiegel nog in de winkel overgebleven. Reden voor boekhandelaar Gerard Prickaerts om de komende weken daar een hoekje rond Paus Johannes XIII in te richten, o.a. over zijn bezoek aan Wittem en over het Tweede Vaticaans Concilie, dat door deze paus werd samengeroepen. Dit concilie opende de vensters van de kerk op de wereld en gaf de 'gewone' gelovigen meer verantwoordelijkheden als christen en als lid van de geloofsgemeenschap.

 

De ontwikkeling van Klooster Wittem tot het religieuze centrum dat het nu is, is mede een uitvloeisel van dat Tweede Vaticaans Concilie. In een tijd dat het geloof steeds minder vanzelfsprekend werd, werden katholieken gestimuleerd om zelf de kerk mede vorm te geven en op zoek te gaan naar informatie en inspiratie voor hun eigen leven en naar antwoorden op hun levensvragen. In deze zoektocht speelt de Kloosterboekwinkel Wittem al dertig jaar een belangrijke rol. Naast boeken rond spiritualiteit en levensbeschouwing biedt de boekwinkel de laatste jaren een steeds breder assortiment aan boeken, wenskaarten en cd's.

 

Na 27 april kan Klooster Wittem zeggen dat het ooit door iemand is bezocht die later heilig is verklaard. De heilige Gerardus Majella die in Wittem vereerd wordt, is er zelf nooit in levende lijve geweest: Sint Gerardus is in Zuid-Italië, in de buurt van Napels, geboren én gestorven. Zijn graf in Materdomini is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Zuid-Italië.

14 apr 2014: Gerardus Wittems Kloosterbier bij de wereldtop

gerardusbierdubbel_200Het Gerardus Wittems Kloosterbier, gebrouwen door de Gulpener Bierbrouwerij, heeft een prestigieuze prijs gewonnen: de 'Dubbel' haalde tijdens de World Beer Cup Awards Ceremony op 11 april in Denver, Verenigde Staten, de Zilveren Award.  De World Beer Cup wordt gezien als de meest prestigieuze en grootste biercompetitie van de wereld.

Lees hier meer.

04 apr 2014: Palmpasenstokken maken voor kinderen

Op zondag, 13 april is het Palmzondag. In de kerk wordt dan de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Bij deze intocht zwaaiden de mensen Jezus met palmtakken toe. Op veel plekken worden op Palmzondag palmpasenstokken gemaakt. Een Palmpasen is een houten kruis, versierd met palmtakjes en crepepapier, waaraan allerlei lekkere dingen hangen: paaseitjes, rozijnen en pinda's. En op de top een broodhaantje. De palmpasenstok verwijst met het kruis en de palmtakjes naar de intocht in Jeruzalem en naar het lijden en sterven van Jezus. Maar hij verwijst ook naar de vruchtbaarheid van het voorjaar, met de eitjes en het haantje. Op Palmzondag kunnen kinderen een Palmpasenstok komen maken, tijdens de viering van 11 uur in de Gerarduskapel. Aan het einde van die viering komen ze in optocht, met hun Palmpasenstokken de kerk in. Alle kinderen zijn hartelijk welkom om mee te doen: zondag13 april, 11 uur, Gerarduskapel Wittem.

17 mrt 2014: Schilderijen van Aad de Haas voor even terug in Klooster Wittem

Klooster Wittem heeft verschillende schilderijen van de Aad de Haas in bezit gehad. De paters redemptoristen hebben deze schilderijen later geschonken aan de Erven de Haas. Voor even komen nu twee schilderijen terug, in bruikleen van het Limburgs Museum en Bonnefantenmuseum, de huidige eigenaars. Het gaat om de schilderijen de Judaskus en het Magnificat, die Aad de Haas maakte ná zijn kruisweg voor het kerkje in Wahlwiller en die sterke verwantschap vertonen met de kruisweg.

Deze schilderijen completeren de expositie ‘Ontmoeting van kruiswegen’. Centraal in deze expositie staat de Getekende Kruisweg van de Vlaamse kunstenaar Albert Servaes, die geschilderd is in 1919 en in bruikleen wordt afgestaan door Abdij Koningshoeven. Net zoals later de kruisweg van Aad de Haas in Wahlwiller is deze kruisweg verboden door de kerkelijke overheid.

Samen met de oorspronkelijke linosneden die Aad de Haas maakte voor een boek van pater Mathot, en die aanleiding waren voor het verbod van zijn kruisweg, vormen de schilderijen de schakel tussen de kruiswegen van Servaes en De Haas.

10 mrt 2014: Videosamenvatting Kloostergasten Frans Theunisz en Jan Mans online

De samenvattingen van het interviews de Kloostergasten Frans Theunisz, volkszanger, en Jan Mans, oud- en interim-burgemeester, op 9 maart 2014 staan hier online.

08 mrt 2014: Opnames voor KRO/RKK Kloosterserie met Leo Fijen

Op 6 en 7 maart waren Leo Fijen en Hella van der Wijst met een cameraploeg in Wittem voor opnames voor het programma Kloosterserie. De uitzending is op 5 april om 18 uur.
Hier enkele beelden van opnames.

 

KRO/RKK Kloosterserie opnames


09 feb 2014: Asstrooiveld ingewijd

Op zondagmorgen 9 februari heeft rector p. Henk Erinkveld het nieuwe asstrooiveld in de Kloostertuin ingewijd.

Dat gebeurde na de Eucharistieviering van 11 uur. De eerste van wie de as werd uitgestrooid was Pierre Simons, gedurende vele jaren vrijwilliger in Wittem en precies een jaar geleden overleden.

21 jan 2014: Kaarsenactie Klooster Wittem brengt groot bedrag op voor Syrië

In de kerk en de kapel van Klooster Wittem zijn in de afgelopen kerstperiode honderden noveenkaarsen ontstoken aan het ‘Licht van Bethlehem’, het vredeslicht dat vanuit Bethlehem naar ons land was overgebracht. Deze kaarsen waren besteld door abonnees van het vernieuwde Gerardus Magazine en andere geëngageerde gelovigen die de Arabische christenen wilden bemoedigen die in Wittem regelmatig de eucharistie vieren. De opbrengst van de kaarsenverkoop bedroeg maar liefst € 11.385,00. Het bedrag is bestemd voor Patriarch Gregorius III in Damascus, die iedere dag duizend vluchtelingen opvangt voor een maaltijd. Hij is het hoofd van de Melkitische Kerk waartoe ook pater Fadi Rahi behoort, die sinds enige tijd in Klooster Wittem woont. Rector p. Henk Erinkveld heeft de patriarch zijn bezorgdheid en medeleven overgebracht namens de kloostergemeenschap en de talloze pelgrims; hij heeft toegezegd het Syrische volk in de dagelijkse gebeden te blijven aanbevelen. 

31 dec 2013: Meer vredeslichten voor Syrië

vredeslicht_syri_512Op oudjaarsavond worden nog eens enkele honderden kaarsen 'Vredeslichten voor Syrië' ontstoken. De lichtjes brengen het vredeslicht van Kerst ook het nieuwe jaar in.

Een deel van de opbrengst gaat naar patriarch Gregorius III in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij heeft het geld hard nodig voor voedsel voor de vele binnenlandse vluchtelingen die een heenkomen hebben gezocht in de hoofdstad.

25 dec 2013: Foto's Herdertjesmis online

Tijdens de viering van de Herdertjesmis op 1e Kerstdag zijn enkele foto's gemaakt. Deze staan nu hier online.

18 dec 2013: Honderden Vredeslichten voor Syrië

vredeslicht_syri_240De actie 'Vredeslicht voor Syrië'' heeft al vele honderden reacties opgeleverd. Iedereen kan voor 5 euro een noveenkaars bestellen die vanaf zondag 22 december negen dagen in de Gerarduskapel zal branden. Per kaars gaat 2 euro naar de patriarch Gregorius III van Damascus, die dagelijks duizenden ontheemden in Damascus van voedsel voorziet. De Libanese redemptorist pater Fadi Rahi, die sinds enige maanden in Wittem woont, kent de patriarch persoonlijk en via hem kwam het verzoek om steun.

U kunt ook nog een vredeslicht voor Syrië laten branden: maak € 5,- over op banknr. 1042400 van Stichting Redemptio. o.v.v. ‘Vredeslicht’. Maar u kunt uw kaars ook aan de receptie van het klooster betalen.


17 dec 2013: Indrukwekkend concert Solistenkoor St. Petersburg (video)

Op maandagavond was er een indrukwekkend concert van het Solistenkoor van de Philharmonie van St. Petersburg. Hier een van de liederen.

 

17 dec 2013: Vieringen rond Kerst: voor elk wat wils

Op 24, 25 en 26 december zijn er in de Gerarduskapel en in de Kloosterkerk een groot aantal vieringen, elk met een eigen karakter.


Kerstavond (dinsdagavond 24 december)

 • 19.00 uur: Familieviering in de Gerarduskapel, met medewerking van jongerenkoor Galou uit Gulpen;
 • 21.00 uur: Kerstavondviering in de kloosterkerk met volkszang en live muziek.
 • 23.00 uur: Kerstnachtviering in de kloosterkerk, met het gemengd zangkoor van Partij-Wittem.
 

Eerste Kerstdag (woensdag 25 december)

 • 9.00 uur: Herdertjesmis in de Gerarduskapel; eucharistieviering waarin de kleintjes mogen meespelen in het kerstverhaal. Kinderen mogen verkleed naar de kerk komen, als herder, engel, Jozef, Maria of koning. Ook in de Kapel zelf liggen verkleedkleertjes.
  Zie hier voor een impressie van vorig jaar.
 • 11.00 uur: Kerstviering met het gemengd zangkoor van Partij-Wittem.
 • 12.00 uur: Kerstviering in de kloosterkerk, in het Arabisch voor Arabisch sprekende christenen
 • 18.00 uur: Kerstviering in de kloosterkerk met volkszang.


Tweese Kerstdag (donderdag 26 december)

 • 09.00 uur: viering in de Kloosterkerk met volkszang
 • 11.00 uur: viering in de Gerarduskapel met volkszang
 • 18.00 uur: viering in de Kloosterkerk.
19 nov 2013: Samenvatting van interview met Kloostergast kapelaan Eugène Dassen en oud-bestuurder Gerlach Cerfontaine online

Een samenvatting van het interview met Kloostergast kapelaan Eugène Dassen en oud-bestuurder Gerlach Cerfontaine op zondag 17 november staat nu online.

12 nov 2013: Sfeerfoto's van boekenbeurs 2013 online

Klik hier voor enkele sfeerfoto's van de drukbezochte boekenbeurs 2013.

11 nov 2013: Schoolkinderen uit Kerkrade pelgrimeren naar Wittem

Dit najaar gingen kinderen van de basisschool De Spoorzoeker uit Kerkrade te voet op pelgrimstocht naar Wittem, olv bedevaartspastor Nan Paffen. Zie hier een korte videopresentatie.

 

03 nov 2013: Foto's Nacht der Zielen 2013 online

Op zaterdagavond 2 november 2013 vond de 8e Nacht der Zielen plaats in de Kloosterbibliotheek Wittem. Kijk hier voor een paar foto's.

31 okt 2013: Kloostergasten Marion Leurs en Wim Wolters online

De samenvatting van de interviews met kloostergasten Marion Leurs, burgemeester van Stein, en psychotherapeut Wim Wolters staan nu online. De interviews vonden plaats op zondag 20 oktober 2013.

18 okt 2013: De intentieboom blijft nog even staan ...

Vorige maand boden wij u aan om b.g.v. het Gerardusfeest intenties op te sturen, die wij dan gaan  ‘ophangen’ in een boom bij de beeltenis van de H.Gerardus. Dat kon door minimaal vijf euro over te maken naar ons banknummer. Maar buiten ons medeweten heeft de bank de tenaamstelling veranderd. Velen die geld overmaakten naar Klooster Wittem kregen een foutmelding… Alleen als uw gift gaat naar banknr. 1042400 t.n.v. Stichting Redemptio komt het geld bij ons aan! Schrijf bij ‘mededeling’ uw intentie en we plaatsen die alsnog op een blaadje in de intentieboom bij Gerardus!

10 okt 2013: Vensters najaar/winter 2013-2014 online

Ons kwartaalblad Vensters met alle activiteiten in Klooster Wittem voor najaar/winter 2013-2014  staat nu online. Klik hier.

09 okt 2013: Het nieuwe Gerardus Magazine is uit!

Begin oktober bekwam het vertrouwde maandblad Gerardus uit in een nieuw jasje.

In 1920 begon het ‘Sint Gerardusklokje’ als een contactblad voor pelgrims naar het bedevaartsoord van Sint Gerardus Majella in het Zuidlimburgse Wittem. Het blad is steeds met de tijd meegegaan en nu, bijna een eeuw later, is het nog altijd een springlevend tijdschrift voor mensen die op zoek zijn naar bezieling en levensoriëntatie.

 

Het vernieuwde Gerardus Magazine wil aan zoekende gelovigen én twijfelaars, als pelgrims op hun levensweg, een brede oriëntatie bieden rond zingevingsvragen.

 

Vanaf deze maand is het blad dus in een geheel nieuwe jas gestoken: in magazine-formaat, met veel foto’s en prikkelende titels.

In deze lopende jaargang telt het 20 pagina’s en is het jaarthema ‘Groei’, dat uitgewerkt wordt in ervaringsverhalen, bijbelse bezinning, kunstbeschouwingen, etc.

Vanaf de volgende jaargang 2014 zal Gerardus Magazine vier pagina’s méér tellen en zal er ruimte zijn voor een breder scala aan rubrieken. Het blad verschijnt vanaf 2014 acht keer per jaar.

 

Nieuwsgierig geworden?

Blader hier door het vernieuwde Gerardus Magazine!

 

Wie nu abonnee voor jaargang 2014 wordt (voor 12 euro per jaar), krijgt de laatste twee nummers van 2013 gratis! Meldt u hier aan.

03 okt 2013: Klooster Wittem maakt zich op voor het Gerardusoctaaf

Al meer dan een eeuw is Klooster Wittem bedevaartplaats van de Heilige Gerardus Majella. Deze kloosterbroeder leefde in Zuid-Italië. Van hem worden vele wonderverhalen verteld. Toen hij in 1755 op jonge leeftijd stierf, zeiden de mensen: ’de heilige is gestorven’. Zijn officiële heiligverklaring duurde nog wel even: tot 1904. Vanaf die tijd zijn drommen pelgrims van heinde en verre naar Wittem gekomen om Gerardus te vereren en hem bijzondere gunsten te vragen. Zijn gedenkdag is op 16 oktober en in de week daaromheen zijn er speciale liturgische plechtigheden en andere activiteiten.

 

Vieringen

Op zaterdag 12 oktober wordt het octaaf om 19.00 uur geopend met een kringviering van Woord en Gebed in de Gerarduskapel met aansluitend een fakkeltocht naar zijn beeld in de kloostertuin als teken om het vuurtje van Gerardus brandend te houden. Op de zondagen is er een breed aanbod aan eucharistievieringen. Op de weekdagen zijn er eucharistievieringen om 11.00 uur en op 16 oktober nog een extra viering om 12.15 uur. Op de zondagen en op de feestdag is er ’s middags een viering met bidtocht door de tuin; aansluitend vindt een kinderzegening plaats. Op zondag 13 oktober komen groepen met pelgrims uit Noord- en Midden-Limburg, Den Bosch e.o., Tilburg e.o. en Mill.

 

Een boom met intenties

In de octaafweek steken vele mensen een kaars op uit dankbaarheid of om verlichting te vragen bij bijzondere noden. Wie daartoe niet in de gelegenheid is, kan toch om gebed vragen op een bijzondere manier. Tijdens het octaaf wordt in de kapel een ‘intentieboom’ geplaatst waaraan intenties als blaadjes kunnen worden opgehangen. Men kan dat doen door minimaal vijf euro over te maken op giro 1042400 van Klooster Wittem; op de plaats van de mededelingen kan men de intentie formuleren en deze worden dan in de boom gehangen. Op deze wijze steunt men ook Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’.

 

Klankbeeld over Gerardus

Tijdens het octaaf wordt voor het eerst het klankbeeld ‘In de voetstappen van Gerardus’ getoond over het leven van de heilige en de verering met name ook in Wittem. Deze wordt in het klooster getoond op 13, 16, 20 en 27 oktober tussen 12.00 uur en 16.00 uur elk half uur; tijdens de weekdagen in het octaaf aansluitend aan de viering van 11.00 uur.

 

Pelgrimswandeling

Op 16 oktober wordt ook een pelgrimswandeling georganiseerd naar Klooster Wittem.

Gestart wordt om 8.00 uur in de St. Martinuskerk, (Weltertuinstraat, Heerlen) met een korte bezinning en het pelgrimsreisgebed. Rond 12.00 uur is de aankomst in Wittem waar deelnemers kunnen aansluiten bij de eucharistieviering van 12.15 uur. De route is ca.13 km. Opgeven vooraf is niet nodig; op tijd aanwezig zijn is voldoende.

 

Najaarsexpositie

In de Kloosterbibliotheek is een najaarsexpositie ingericht onder de titel ‘Vergankelijkheid in beeld’. Hoofdmoot wordt gevormd door een fotoserie van het Oude Kerkhof in Roermond, een van de oudste begraafplaatsen van ons land, uniek vanwege zijn monumentale graven. In deze foto’s heeft Daan Spruyt verrassende details van de graven uitgelicht in de omgeving van de afstervende natuur. Deze serie wordt aangevuld met ei-temperaschilderijen van graven, geschilderd door de Eindhovense kunstenaar Jacques van Erven. In de vitrinekasten liggen linosnedes uit de serie ‘De dood en het meisje’, vervaardigd in de jaren zestig door de bekende Limburgse kunstenaar Aad de Haas. De expositie is geopend op 13 en 16 oktober en 3 november van 13.30 tot 16.30 uur.

 

Gerarduskaas en Gerardusmagazine

Op de zondagen is buiten een kraam ingericht waar Gerardus-producten worden verkocht. Daar zal de Gerardus Wittemse Bierkaas verkrijgbaar zijn, die onlangs is gelanceerd en waarin Gerardus Kloosterbier is verwerkt. Daarnaast heeft het maandblad Gerardus een restyling ondergaan onder de naam Gerardus Magazine; een proefnummer is gratis beschikbaar. Wanneer de kraam niet is ingericht zijn alle producten verkrijgbaar bij de receptie en de kloosterboekwinkel, waar gasten uiteraard ook een bezoek kunnen brengen op alle dagen van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur).

 

Andere activiteiten

In de octaafweek zijn er nog allerlei andere activiteiten in de Kloosterbibliotheek en het klooster. Meer informatie is te lezen op de website www.kloosterwittem.nl of te verkrijgen bij de receptie van het Klooster (043 450 1741) op kantoortijden.

03 okt 2013: Een boom met intenties

In de octaafweek steken vele mensen een kaars op uit dankbaarheid of om verlichting te vragen bij bijzondere noden. Wie daartoe niet in de gelegenheid is, kan toch om gebed vragen op een bijzondere manier. Tijdens het Gerardusoctaaf (12 - 20 oktober) wordt in de kapel een ‘intentieboom’ geplaatst waaraan intenties als blaadjes kunnen worden opgehangen. Men kan dat doen door minimaal vijf euro over te maken op giro 10 42 400 van Stichting Redemptio; op de plaats van de mededelingen kan men de intentie formuleren en deze worden dan in de boom gehangen. Op deze wijze steunt men ook Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’.

26 sep 2013: Pelgrimswandeling op het feest van Gerardus Majella

Op woensdag 16 oktober, de feestdag van de Heilige Gerardus Majella wordt een pelgrimswandeling georganiseerd naar Klooster Wittem, waar deze heilige wordt vereerd.

Gestart wordt om 8.00 uur in de St. Martinuskerk, (Weltertuinstraat, Heerlen) met een korte bezinning en het pelgrimsreisgebed. Dan wordt de route gevolgd naar Benzenrade, de Putberg, de Bernardushoeve (pauze), Eyserheide en Cartils. Rond 12.00 uur is de aankomst in Wittem waar deelnemers kunnen aansluiten bij de eucharistieviering van 12.15 uur. De route is ca. 13 km lang. Opgeven vooraf is niet nodig; op tijd aanwezig zijn is voldoende. 

15 sep 2013: Video met Kloostergast schrijfster Loek Kessels online

Een samenvatting van het interview met schrijfster Loek Kessels ('Lieve Mona') in het programma Kloostergasten van 1 september 2013 staat nu online. Kijk hier.

08 sep 2013: Video van Kloostergast zr. Claudia Theinert online

Een samenvatting van het interview met zr. Claudia Theinert (Wahlwiller) in het programma Kloostergasten van 1 september 2013 staat nu online. Kijk hier.

03 sep 2013: Syrische christenen bidden in Klooster Wittem om vrede in hun land

Op initiatief van enkele Syrische christenen die in Limburg en de Duitse grensstreek wonen, wordt a.s. zaterdagmorgen 7 september, om 11.30 uur een vredesdienst gehouden in de kloosterkerk van Wittem.

 

Daarmee beantwoorden zij de oproep van paus Franciscus, die gistrren (zondag) een dringend pleidooi heeft gehouden om het geweld te stoppen in Syrië, en die zaterdag 7 september heeft uitgeroepen tot een dag van gebed en vasten voor  vrede in Syrië, in het Midden-Oosten en in de wereld.

 

De Syrische christenen van verschillende denominaties zijn als vluchtelingen naar ons land gekomen en proberen hier een nieuw bestaan op te bouwen. Zij komen met andere Arabische christenen bijeen om in een eucharistieviering te bidden voor hun door oorlog en geweld getroffen landgenoten. Voorganger is de jonge Libanese pater redemptorist Fadi Rahi, die sinds kort in Klooster Wittem woont. Ofschoon de viering grotendeels in de Arabische taal is, is iedereen welkom die zich in solidariteit wil aansluiten bij deze christenen en alle andere slechtoffers uit het Midden-Oosten.

 

De verwachting is dat in de loop van de week er meer initiatieven zullen volgen om gehoor te geven aan de oproep van de paus. Zo hebben de organisatoren van de Quirinus-pelgrimstocht  al laten weten de wandeling in het teken te stellen van de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. Deze jaarlijkse pelgrimage gaat op zaterdag 7 september om 09.00 uur van start in de Quirinuskerk te Rott (ten zuiden van Aken) en voert via het Drielandenpunt en het pelgrimskerkje van Holset naar Wahlwiller. 

03 sep 2013: Droomboek voor de Koning

Droomboek ook verkrijgbaar in Kloosterboekwinkel Wittem

 

Het Droomboek voor de Koning, dat gratis beschikbaar wordt gesteld voor alle huishoudens in Nederland, zal ook in Kloosterboekwinkel Wittem verkrijgbaar zijn vanaf vrijdag 6 september a.s.

 

In het Droomboek zijn ruim 300 verrassende en inspirerende dromen voor Nederland en de Caribische gebieden gebundeld. Ter inspiratie van elkaar en de nieuwe Koning riep Het Nationaal Comité Inhuldiging in april Nederlanders en inwoners van het Caribisch gebied op om hun toekomstdromen voor ons Koninkrijk te delen. Uit de ruim 6.500 ingezonden dromen zijn er zo’n 300 geselecteerd voor publicatie. Het boek bestaat uit ambities en dromen in de vorm van onder meer wensen, gedichten, schilderijen en tekeningen.

Ieder huishouden heeft een voucher thuisgestuurd gekregen, waarmee het boek gratis is op te halen in de boekwinkel.

 

In het Heuvelland is de Kloosterboekwinkel nog vrijwel de enig overgebleven boekwinkel. Hoewel de winkel gespecialiseerd is in religieuze en spirituele boeken zijn in principe alle boeken verkrijgbaar of te bestellen, ook via internet. De winkel is geopend dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur; op maandag van 12.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie www.kloosterboekwinkel.nl. 

21 jul 2013: De Gerarduskalender 2014 op uw iPhone, iPad, smartphone of tablet

Vanaf 20 juli is de Gerarduskalender 2014 als app te koop voor uw iPhone, iPad, Android-smartphone of -tablet

Klik hier voor meer informatie.

27 jun 2013: Video's feestdag OLV van Altijddurende Bijstand

Bekijk hier de twee video's van het feest van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand op 26 en 27 juni 2013.

27 jun 2013: Optreden blokfluittrio Zephyrus gaat niet door

Door  onverwachte omstandigheden gaat het concert van het blokfluittrio Zephyrus op zondag 30 juni in de refter van Klooster Wittem niet door. Het concert met dit boeiende ensemble vindt nu in het voorjaar 2014 plaats. 

21 jun 2013: Meer dan 1200 noveenkaarsen worden aangemaakt voor het feest van Maria van Altijddurende Bijstand!

Op het feest van Maria, Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, donderdag 27 juni a.s.,  worden in de kerk en kapel van Klooster Wittem ruim 1.200 noveenkaarsen ontstoken die negen dagen lang zullen blijven branden voor de intenties van even zoveel Mariavereerders uit het hele land.

  

Dat er zoveel mensen gevraagd hebben om op dit Mariafeest een lichtje te ontsteken, is een antwoord op een brief die de abonnees van het maandblad ‘Gerardus’ onlangs hebben gekregen. Daarin werd het aanbod gedaan dat in Wittem een kaars zal worden aangemaakt voor ieder die het klooster financieel wil steunen met minimaal vijf euro. Al enige tijd kampt de religieuze gemeenschap met tekorten en in de brief legt de rector aan de lezers van het Wittemse contactblad uit, dat het klooster grotendeels afhankelijk is van de steun van pelgrims, kerkbezoekers en anderen die Klooster Wittem een warm hart toedragen. Overigens heeft de leverancier van onze kaarsen, firma Coppen, ook zijn steun toegezegd door voor deze keer als een sponsoring de inkoopprijs van de kaarsen te verlagen. 

 

Dat de respons zo massaal is, ervaren de bewoners en medewerkers als een bemoediging en waardering voor wat het klooster met zijn vele activiteiten voor heel veel mensen betekent. Ook is het een teken dat de Mariaverering nog groot is, ondanks het feit dat het kerkbezoek sterk daalt en de kerk aan betekenis inboet. De verzoeken om een kaars op te steken komen uit heel Nederland; dat bevestigt dat veel katholieken in den lande zich nog sterk verbonden voelen met het bedevaartsoord Wittem, en dat niet alleen vanwege de heilige Gerardus Majella die er vereerd wordt. In Wittem is ook een bijzondere en drukbezochte Mariakapel met de icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Deze is in 1865 door paus Pius IX aan de redemptoristen toevertrouwd met het verzoek om Maria onder deze eretitel wereldwijd bekend te maken. Sindsdien vereren honderdduizenden gelovigen wereldwijd deze icoon: van Brazilië tot de Filippijnen, maar ook in Wittem en in vele kerken in Nederland.

 

Op donderdag 27 juni a.s., het jaarlijkse patroonsfeest van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, zullen de speciale noveenkaarsen, die negen dagen blijven branden, groepsgewijze worden aangemaakt. Dat zal gebeuren voor, tijdens en na de plechtige eucharistieviering van 11.00 uur, waarbij de hulp van de kerkbezoekers worden ingeschakeld. Ook zullen zoveel mogelijk de namen worden voorgelezen van hen die via zo’n kaars om steun vragen. De eucharistieviering zal rechtstreeks te volgen zijn via onze website www.kloosterwittem.nl/webcam.

 

Omdat nog altijd verzoeken binnenkomen, is de verwachting dat het aantal noveenkaarsen dat op 27 juni a.s. gaat branden het aantal van 1.200 ruim zal overschrijden.

Hoe kunt u meedoen? Als u minimaal € 5,- overmaakt op giro 1042400 van Klooster Wittem (o.v.v. ‘Noveenkaars 27 juni’), dan steken wij voor u op deze Mariadag een noveenkaars aan tijdens de plechtige eucharistieviering van 11.00 uur. Maakt u meer dan € 10,- over, dan sturen wij u ook het nieuwe geïllustreerde boekje toe over de Maria-icoon. In dit geval moet u wel ook uw adres vermelden!

13 jun 2013: Foto's lezing Anselm Grün

Zaterdag 8 juni 2013 was er in de Gerarduskapel een lezing van pater Anselm Grün. Kijk hier voor enkele foto's en een videoopname van het afsluitende gebed.

11 jun 2013: Video's Kloostergasten 26 mei staan online

De samenvatting van de video's van de Kloostergasten van 26 mei 2013staan online. Klik hier voor de directeur van de GGD, Frank Klaasen, en hier voor pianiste Mireille Heijltjes.

05 jun 2013: Magazine 'Vensters' zomer 2013 online

Ons kwartaalblad Vensters met alle activiteiten in Klooster Wittem deze zomer staat online. Klik hier.

30 mei 2013: Estonia-concertvleugel naar Wittem

Kloosterbibliotheek krijgt steeds meer allure

 

Met de komst van een prachtige grote concertvleugel krijgt de Kloosterbibliotheek Wittem steeds meer allure. Door bemiddeling van de stichting Cultuurzomer Heuvelland kan de Kloosterbibliotheek deze vleugel, een Estonia, in bruikleen krijgen. Er stond al een uitstekende vleugel, een Bösendorfer, maar met name de geringe omvang van het instrument zorgde voor problemen. Vooral voor de klassieke kamermuziek en pianorecitals moest steeds door de organisatoren een vleugel gehuurd worden. De komst van de grote concertvleugel betekent een prachtige verrijking van de concertruimte, een zaal die vanwege de monumentale ambiance en de bijzonder mooie akoestiek zonder meer thuishoort in de rij van de mooiste kleine concertzalen van ons land.

 

De Kloosterbibliotheek Wittem krijgt, zoals gezegd, de Estonia in bruikleen. Er wordt naar gestreefd dat de vleugel op enig moment wellicht ook in eigendom kan worden verkregen, maar op welke termijn dát kan geschieden, is nu nog niet duidelijk. Vooralsnog is de Kloosterbibliotheek Wittem om te beginnen zeer verheugd dat het instrument er vanaf komende maand  stáát en op 16 juni in gebruik wordt genomen!

 

Omdat de onderhandelingen over het in bruikleen krijgen van het instrument onlangs heel snel afgerond konden worden, kan de concertvleugel dus al meteen bij de concerten van het festival Muziekzomer Heuvelland medio juni worden ingezet. In die zin krijgt het concert op 16 juni met de vermaarde pianist Wolfgang Manz, waarbij de nieuwe aanwinst de eerste keer wordt ingezet, een bijzonder extra cachet! Ook Jo Didderen maakt een dag later (in zijn programma Songs for my father) gebruik van het instrument, en dat geldt uiteraard ook voor pianist James Lisney bij het concert op 21 juni (waar James met zijn dochter Joy optreedt in een cello-recital)

Op de site van de Stichting Cultuurzomer Heuvelland www.cultuurzomerheuvelland.nl kunt u meer informatie vinden over deze bijzondere concerten.

08 apr 2013: Opbrengst Vastenaktie: € 1247,48.

De Vastenaktie heeft dit jaar in Wittem € 1247,48 opgebracht.

Ruim 500 euro kwam binnen tijdens de deurcollecte, die halverwege de veertigdagentijd gehouden is. De rest is ingezameld door giften die in de loop van de veertigdagentijd (tot en met Pasen) nog binnenkwamen, via vstenzakjes, door donaties bij de receptie en in het offerblok in de Gerarduskapel. Nog niet meegerekend is het sponsorbedrag dat pater Erinkveld bij elkaar heeft gewandeld, tijdens een door de Vastenaktie georganiseerde pelgrimswandeling van 3 dagen. Ook dit was nog ruim 500 euro.

De Vastenaktie besteedde dit jaar met name aandacht aan de situatie van teruggestuurde migranten in Honduras (Midden-Amerika): arme mensen die de armoede en het geweld hun hun land proberen te ontvluchten door als illegale arbeider naar de Verenigde Staten te gaan. De meesten worden echter teruggestuurd. Berooid en ontgoocheld komen ze terug in eigen land. Enkele zusters in Honduras vangen hen op en helpen hen om een nieuwe start te maken. Deze zusters worden gesteund met geld van de Vastenaktie.

02 apr 2013: Paascollecte voor Syrië meer dan € 700

Tijdens het paasweekend is in Wittem na alle vieringen een deurcollecte gehouden voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.
De bisschoppen hadden kort voor Pasen hiertoe opgeroepen.
Deze collecte heeft het mooie bedrag opgeleverd van € 736,56.
Het geld zal worden overgemaakt naar Cordaid, lid van de Samenwerkende Hulporganisaties.
Hartelijk dan aan iedereen die heeft bijgedragen

Via deze link vindt u meer informatie en achtergrondmateriaal over deze actie.

30 mrt 2013: Ook in Klooster Wittem met Pasen extra collecte voor Syrië

Klooster Wittem geeft gehoor aan de oproep van Cordaid Mensen in Nood en de Nederlandse Bisschoppenconferentie om tijdens de vieringen op Eerste Paasdag (en in de Paaswake) te collecteren voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Via deze link vindt u meer informatie en achtergrondmateriaal over deze actie.

29 mrt 2013: Impressie van Goede Vrijdag viering staat online

Er is een korte video-impressie van de Goede Vrijdag viering op 29 maart om 15 uur: de kruisweg in de Kloosterkerk met aansluitend kruisverering in de Gerarduskapel.

 

 

21 mrt 2013: Programma Kloostergasten op 14 april geannuleerd

Vanwege de Amstel Gold Race op zondag 14 april is het programma Kloostergasten in Kloosterbibliotheek Wittem geannuleerd. Op die dag is het Heuvelland, dus ook Klooster Wittem, overdag moeilijk bereikbaar. De redactie van Kloostergasten heeft daarom besloten om het programma niet door te laten gaan.
In het praatprogramma Kloostergasten worden steeds twee gasten die op een of andere manier in de publiciteit staan of bekend zijn in de regio geïnterviewd in een ongedwongen sfeer.

Eén van de gasten van 14 april, de politicus Tof Thissen, heeft al toegezegd dat hij op de volgende datum, 26 mei, graag geïnterviewd wil worden over zijn spiritualiteit en hoe die in zijn leven vorm krijgt. De naam van de tweede gast wordt spoedig bekend gemaakt. Het programma op 26 mei begint om 14.00 uur.

15 mrt 2013: Foto's van de officiële opening van de nieuwe balie

Op vrijdagmiddag 15 maart werd de nieuwe balie van Klooster Wittem officieel geopend met korte toespraken van Ed Meijer, voorzitter van Bezin in Limburg, en pater Henk Erinkveld, rector van het Klooster.

Voor enkele foto's zie hier.

13 mrt 2013: Video online: Kloostergast criminoloog Cyrille Fijnaut

De samenvatting van de video van een van de Kloostergasten van 3 maart j.l, criminoloog Cyrille Fijnaut,. staat online. Klik hier.

12 mrt 2013: Liedavond verplaatst naar maandag 18 maart

In verband met de slechte weersomstandigheden is de liedavond van dinsdag 12 maart verplaatst naar maandag 18 maart. Dan is het ook van 19 tot 20 uur in de Gerarduskapel.

11 mrt 2013: Video online: Kloostergast Luc Winants, burgemeester van Brunssum

De samenvatting van de video van een van de Kloostergasten van 3 maart j.l., burgemeester Luc Winants van Brunssum, staat online. Klik hier.

28 jan 2013: Animatievideo nieuwe balie online

Hieronder krijgt u via een korte video-animatie een indruk van de nieuwe balie voor de receptie en boekwinkel.


Deze verbouwing komt mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten behoeve verdere ontsluiting van religieus erfgoed (Interreg IV), en de Provincie Limburg.

 

24 jan 2013: Aanmelden voor een doop tijdens de paaswake

Wij brengen u graag onder de aandacht dat het mogelijk is, uw kind te laten dopen tijdens de paaswake.

In het afgelopen jaar is tweemaal het sacrament van het doopsel toegediend tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur. Daarmee willen we vooral tot uitdrukking laten komen dat in de viering van de doop het kind wordt opgenomen in de geloofsgemeenschap van de kerk.

Ouders die hun kindje willen laten dopen, wordt dus nu voortaan gevraagd of zij de plechtigheid eventueel willen laten opnemen in een eucharistieviering. De eerstkomende gelegenheid is de Paaswake op zaterdagavond 30 maart.  De paaswake is bij uitstek het moment voor de toediening van het doopsel. Ook een volwassendoop behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Uiteraard blijft in Wittem de gelegenheid bestaan voor een aparte doopviering, bij voorkeur op de zondagmiddag.

U kunt informatie vragen: info@kloosterwittem.nl of 043 450 1741.

19 jan 2013: In verband met verbouwing is de Wereldwinkel gesloten

Vrijdag 18 januari is begonnen met de verbouwing van de entree van het klooster. Het is de bedoeling dat de receptiebalie met de balie van de boekwinkel geïntegreerd wordt.

De verbouwing kan enige overlast veroorzaken, waarvoor onze excuses.

De receptiebalie en boekwinkel blijven echter gewoon toegankelijk.

De verwachting is dat de verbouwing half februari is afgerond.


Deze verbouwing komt mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten behoeve verdere ontsluiting van religieus erfgoed (Interreg IV), en de Provincie Limburg.

18 jan 2013: Verbouwing van de entree van het klooster

Op vrijdag 18 januari is de verbouwing van de entree van het klooster begonnen. De balie van de receptie en de boekwinkel zullen worden samengevoegd.
We vragen begrip voor de eventuele overlast die deze verbouwing voor onze bezoekers heeft.

De receptie en boekwinkel blijven gewoon open op de gebruikelijke tijden


Deze verbouwing komt mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten behoeve verdere ontsluiting van religieus erfgoed (Interreg IV), en de Provincie Limburg.

31 dec 2012: Gewijzigde openingstijden van de receptie

De openingstijden van de receptie van het klooster zijn gewijzigd.

De receptie is van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 17.00 uur geopend en op zondag van 8:30 tot 18:00 uur.

Dat zijn ook de tijden waarop we telefonisch bereikbaar zijn via 043 450 1741.

25 dec 2012: Video van Herdertjesmis online

Bekijk hier een korte video van de Herdertjesmis die op Eerste Kerstdag 2012 in de Gerardiuskapel werd gehouden.

 

14 dec 2012: Viering op Kerstavond met jongerenkoor Galou

Het jongerenkoor Galou uit Gulpen zal meewerken aan de familieviering op kerstavond om 19.00 uur in de Gerarduskapel in Wittem. Het enthousiaste jongerenkoor bestaat inmiddels 16 jaar en heeft onder leiding van dirigent Marcel van Montfort een hoog niveau bereikt. In 2009 werd het koor nationaal kampioen. De gemiddeld jonge leeftijd van het koor en de medewerking van een band met verschillend instrumentarium geeft een frisse sound aan de muziek. De familieviering, waarin pater Van Passen voorgaat, is gericht op mensen van alle leeftijden, jong en oud, klein en groot. De teksten zijn voorbereid met leden van Galou. Er zal een eigentijds kerstverhaal klinken. De muziek van het koor en de samenzang zorgen voor de echte kerstsfeer.

 

Naast deze viering zijn er nog twee vieringen in Wittem, maar dan in de Kloosterkerk.

Om 21.00 uur is er een viering met volkszang met instrumentale medewerking van organist Thomas van der Luit, samen met Simone en Martin Eschweiler uit Nijswiller (dwarsfluit en saxofoon).

De viering van 23.00 uur is de klassieke nachtmis met het parochiële kerkkoor, dat de mis van Missa Brevis van Théodore Salomé zingt.

 

Voor de allerkleinsten is op eerste kerstdag de herdertjesmis op Eerste kerstdag om 9.00 uur. De kleintjes mogen meespelen in het kerstverhaal. Ze kunnen verkleed naar de kerk komen, als Jozef, Maria, herder, engel of koning. Ook in de Kapel liggen verkleedkleertjes klaar.

Aan de viering van 11.00 zal het parochiële kerkkoor weer meewerken.

’s Avonds om 18.00 uur is er een viering met volkszang.

 

In de kerk is weer een prachtige kerststal opgebouwd. Kerk en kapellen zijn gedurende de kerstdagen geheel de dag open.

11 dec 2012: Video's van Kerstconcert
Op 10 december 2012 gaven Solisten van de Philharmonie van St.-Petersburg en het Mannenkoor Cecilia 1837 uit Vaals een gezamenlijk Kerstconcert voor 500 mensen in de Gerarduskapel.
Kijk hier voor enkele video-opnames.
29 nov 2012: Nieuwe kloostergasten video met p. Jos Van Passen
Een samenvatting van het interview met pater Jos Van Passen, bewoner van het redemptoristenklooster in Wittem, staat nu op internet  (video).
14 nov 2012: Nieuw promotiefilmpje voor de Gerarduskalender

Het is nu tijd om de Gerarduskalender 2013 te kopen.

Klik hier voor het promotiefilmpje.

02 nov 2012: Boeken uit verschillende kloosters

Momenteel wordt de verzameling boeken van de Kloosterbibliotheek gereorganiseerd. Het boekenbestand is verrijkt met de bibliotheken van verschillende kloosters die onlangs gesloten zijn. Daarom vindt er nu een opschoning plaats van de huidige collectie: dubbele exemplaren worden verwijderd en sommige thema’s worden in zijn geheel afgevoerd. Al deze interessante boeken worden nu ter verkoop aangeboden in de boekenbeurs, waarbij zeker voor ieders gading iets te vinden is. Ook zullen grammofoonplaten worden aangeboden.

Download hier het hele persbericht, de beurs is op 10 en 11 november a.s. Meer info, klik dan hier. 
20 sep 2012: Nieuwe Vensters

Vanaf 4 oktober is een nieuwe Vensters. Een overzicht van ons aanbod aan activiteiten, cultuuraanbod en een overzicht van de kerstperiode.

Boekenvenster zal gelijktijdig verschijnen, ook weer met veel nieuwe boeken. Wilt u ze beide ontvangen, stuur dan een mail naar info@kloosterboekwinkel.nl  o.v.v. naam, adres en plaats. Bellen mag ook, T 043  4501741.

22 aug 2012: Knielbanken in Kloosterkerk en Gerarduskapel verwijderd

Afgelopen week werden de knielbanken in de Gerarduskapel en Kloosterkerk verwijderd.

De reden hiervan is dat we aan het denken gezet werden gezet over de vraag of kniebanken nog wenselijk zijn nu ze eigenlijk aan vervanging of reparatie toe waren.

 

Naast de financiële en praktische aspecten (het schoonmaken van de vloer) speelde bij onze beslissing mee, dat het knielen voor veel ouder wordende kerkgangers vermoeiend wordt. Ook is het in- en uitlopen bijvoorbeeld bij het communiceren, gemakkelijker wanneer de knielbanken weg zijn.

 

Maar ook andere overwegingen speelden een rol: in onze lichaamshouding drukken we uit op welke manier we betrokken zijn bij de viering. Staan is een teken van respect en eerbied voor God. Het getuigt van actieve betrokkenheid bij de viering. Van oudsher heeft de kerk het staan in verband gebracht met de Opstanding van de Heer. De oudste kerken hadden daarom geen stoelen of banken. Ook in het Altaarmissaal wordt het staan gezien als de geëigende houding voor de eucharistie

26 jul 2012: Video's online van Kloostergasten Fenna Ograjensek en Emile Hollman

Er staat een samenvattende video-opnames online van het programma Kloostergasten op 3 juni 2012 met zangeres Fenna Ogranjensek en schrijver Emile Hollman.

05 jul 2012: Gastpelgrim bij de Camino

In de zomermaanden exposeert Kloosterbibliotheek Wittem de foto’s die Wiesje Peels heeft gemaakt van de Camino, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in opdracht van het Museum voor Religieuze Kunst te Uden. Tijdens de openstellingsuren van de tentoonstelling hebben wij voor u een gastpelgrim. De pelgrim deelt graag zijn of haar ervaringen met u. Op de laatste dag, 26 augustus, zal Wiesje Peels zelf aanwezig zijn.


Datum

Gastpelgrim

24 juni

Paul Elshout

1 juli

Angela Mol

8 juli

Geert Streunding

15 juli

Hans Pastwa

Pierre Kusters

22 juli

Frits Janssen

Paul Huijnen

29 juli

Hanny Loman

Henk Urlings

5 augustus

Thom Kentgens

12 augustus

Angelo Verbrugge

Coen Rams

19 augustus

Wiel Gelissen

26 augustus

Gaston Huijsmans en Wiesje Peels

Peer en Marianne Boselie


16 mei 2012: Video's online: Marijke Helwegen en Jean Lambrechts

Er staat een samenvattende video-opnames online van het programma Kloostergasten op 16 mei 2012 met Marijke Helwegen , icoon van de plastische chirurgie, en componist Jean Lambrechts.

18 jan 2012: Recreëren met je ziel

Voor mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorginstellingen, uitvaartondernemingen en andere sectoren; voor mensen die aangesloten zijn bij vrouwengroeperingen als KVG, Zij-Actief, LVB, etc..

Een dag in alle rust reflecteren over een thema dat er voor u toe doet? Of: bezig met op het spoor komen van wat voor u levensbeschouwelijk van waarde is? Klooster Wittem is er een geschikte plek voor. Ook kunnen we u ondersteunen bij het zoeken naar een relevant thema. Voor allerlei onderwerpen is er ruimte.  Een kleine lezing, een nagesprek, een meditatieve rondgang of een kleine rondleiding, een kloosterlunch, een creatief vier-moment: iedere combinatie is bespreekbaar. Het kan een dag of een dagdeel zijn. 


Wilt u meer weten? Neem contact op met Marlène Visschers, theologe en staflid van Klooster Wittem;  via email: m.visschers@kloosterwittem.nl of via 043 - 4501741

18 jan 2012: Training ‘waardevol werken’

... Voor mensen die op zoek zijn naar toerusting rond waarden en houdingen in hun beroepsuitoefening

Je beroep is een ambacht. Je wilt goed werk leveren en het beste halen uit je zelf. Je stelt er eer in, om het goede te doen en om dat goed te doen. Je wilt trots zijn op je werk. 

Deze zorg voor het goede van je werk deel je met anderen: met leidinggevenden en bestuurders, met collega’s, met toezichtorganen, met opleiders, met overheden etc. Vaak kijken er echter zoveel ogen op je vingers, dat je niet meer toekomt aan bezinning op je waarden en houding. Dat gebeurt vooral als er eisen en normen worden gesteld, die weinig of niets meer te maken hebben met de inhoud van je vak. Zo dreig je vervreemd te raken van je beroepsidentiteit.

 

De cursus ‘Waardevol werken’ knoopt aan bij jouw eigen zorg voor goed werk. Het doel is om jouw identiteit en zelfverstaan als professional te versterken. Dat doen we door te reflecteren op jouw waarden en basishouding. Als methode kiezen we voor de zgn. socratische dialoog en de deugdenethiek.

 

De training wordt aangeboden aan instellingen (bijvoorbeeld in zorg en onderwijs) en bedrijven. Ze wordt gehouden in Klooster Wittem in de vorm van een cursus of een retraite. Op basis van een intake wordt zij op maat gemaakt. De begeleiding ligt in handen van Eric Corsius, theoloog, personeelsadviseur en HR-coach. Hij is werkzaam als beleidsmedewerker van de redemptoristen. 

 

Voor meer informatie of een nader gesprek kunt u contact opnemen via email: eric_corsius@hotmail.com of via mobiel: 06 48651 149 

10 jan 2012: Een nieuw wandel- en fietsboek: PeerkePad II

Op zaterdagavond 14 januari a.s. wordt in Klooster Wittem een nieuw wandel- en fietsboek gepresenteerd van het PeerkePad: een pelgrimsroute tussen Tilburg en Wittem, genoemd naar de bekende Tilburgs/Surinaamse redemptorist Peerke Donders (1809-1887). 

 

De presentatie vindt plaats om 20.00 uur aansluitend aan de Kringviering van 19.00 uur, die vandaag op het jaarfeest van ‘Peerke’, in het teken staat van deze ‘patroon van de mondiale samenleving’.  

Op zaterdag 14 januari: boekpresentatie PeerkePad II, een wandel en fietsboekje van Tilburg (Peerke Donders) naar Wittem (Gerardus) en vv. De presentatie is na de kringviering van 19.00 uur – zaal 4 van klooster Wittem. 

De Kringviering in de Gerarduskapel voorafgaand aan de presentatie zal gewijd zijn aan de zalige redemptorist Peerke Donders.


Wilt u meer informatie: wandelroute en/of fietsroute.

16 dec 2011: Vredeslicht uit Betlehem

Begin december heeft een 10-jarig kind het Vredeslicht ontstoken aan de eeuwig brandende vlam in de geboortegrot van Jezus in Bethlehem. De scouting heeft dit licht verspreid over de hele wereld:

 • De vlam is per vliegtuig naar Wenen gegaan en is daar doorgegeven aan ongeveer 5000 scouts uit 25 Europese landen, waaronder Nederland. 
 •  Per trein is het licht daarna naar Utrecht gegaan.
 • Daar is het op zaterdag 17 december opgehaald door scouts van de Scoutings St. Tarsicius PiusXII in Landgraaf.
 •  Diezelfde zaterdagmiddag hebben enkele scouts uit Partij (lid van Scouting St. Martinus, Mechelen) het licht opgehaald in Landgraaf.

Zij zullen het op kerstavond, in de gezinsviering van 19.00 uur binnenbrengen in de Gerarduskapel van Wittem. 

Het Vredeslicht uit Betlehem zal de hele kersttijd (tot Driekoningen) branden in de Gerarduskapel.

 

Moge dit Licht ons eraan herinneren, 

dat Kerstmis een feest is van Vrede

en dat wij die Vrede moeten doorgeven aan anderen

09 dec 2011: Arabische viering op 27 december

Met ingang van december is er weer iedere maand een Eucharistieviering in het Arabisch in de kerk van Klooster Wittem. In het verleden zijn er ook vieringen in het Arabisch geweest, maar dat hield op toen er geen voorganger meer beschikbaar was. De nieuwe voorganger is eerwaarde Mahfoud Al Khoury uit Keulen. Hij is pastor voor de Aramese christenen in opdracht van de Syrisch-Katholieke Kerk in Duitsland. De viering gebeurt volgens de Latijnse rites en alle Arabisch sprekende christenen zijn welkom. De eerstvolgende viering is op dinsdag 27 december om 12.00 uur, een iets verlate kerstviering omdat de voorganger tijdens de kerstdagen al te druk bezet is. Na afloop van de viering is er in een van de zalen van het klooster gelegenheid voor ontmoeting bij een kop koffie of thee.

13 nov 2011: Lezing Antoine Bodar op video

De volledige lezing die Antoine Bodar op 12 november 2011 in de Gerarduskapel van Klooster Wittem uitsprak, staat nu ook op internet. Zie hier.

09 nov 2011: Video: Sharon Walraven en Camille Oostwegel in Kloostergasten

Er staat een samenvattende video-opnames online van het programma Kloostergasten op 23 oktober met Sharon Walraven, rolstoeltennister, en hotelier Camille Oostwegel.

18 okt 2011: Gerarduskalender 2012 op Smartphone

De Gerarduskalender 2012 is nu beschikbaar voor smartphones met het Android Operating Systeem.

Klik hier.

 

 

10 okt 2011: Sharon Walraven en Camille Oostwegel te gast

Sharon Walraven en Camille Oostwegel zijn 23 oktober a.s. de kloostergasten van Wim Dragstra en Frans Tervoort in het programma Kloostergasten. Lees meer >>

03 okt 2011: Gerardus Majella

Bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Gerarduskapel is er een nieuw boekje verschenen over het leven van de H. Gerardus. De titel luidt: 'Gerardus Majella, gedreven door liefde voor God en mensen'. Het boekje kost € 3,- en is te verkrijgen in onze eigen Kloosterboekwinkel.


25 sep 2011: Video: Fons Kurris en Marc Rieu in Kloostergasten

Er staat een samenvattende video-opnames online van het programma Kloostergasten op 18 september met Fons Kurris, pastoor van de OLV Basiliek in Maastricht, en kunstenaar Marc Rieu.

23 sep 2011: Vrijwilligerswerk

Op zoek naar leuk vrijwilligerswerk? Regelmatig heeft Klooster Wittem leuke vactures voor jong en oud, van eenmalige projecten tot wekelijkse klusjes. Interesse in bloemschikken, gastheer/vrouw Gerarduszaal of zingen rondom kerst? Klik dan hier >>

20 sep 2011: Dr. Winand Roukensfonds

De Winand Roukensfonds geeft een lezing met rondleiding op 15 oktober 2011 van 15.00 tot 18.00 uur. Thema van de dag is: ‘Bedevaartplaatsen te Limburg'.

Spreker voor deze middag is: Dhr. Antoine Jacobs "historicus en deskundige op het gebied van bedevaarten". Dhr. Jacobs is historicus van professie, verbonden aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen en heeft medewerking verleend aan publicaties over bedevaarten.

Wilt u meer informatie over deze lezing en de het Winand Roukensfonds, klik dan hier.


03 aug 2011: Kunstdagen Wittem vanaf 9 september

Kunstdagen Wittem: 9 september - 2 oktober 2011

Dit jaar wordt de traditie om aandacht en ruimte te bieden aan mensen met een beperking ingevuld met een bijzondere expositie in zowel de Kloosterbibliotheek als de Kloostertuin. De Kunstdagen Wittem bieden mensen met een beperking uit Limburg de mogelijkheid hun beeldende werkstukken te exposeren. Van meer dan 8 instellingen  is er werk te zien en bijna 100 werken, komend uit de ateliers van de Stichtingen: Koraalgroep, Daelzicht, PSW, Radar, Pergamijn Wonen Plus en Fantastike, zijn er te bezichtigen.


Het is al voor de  vijfde keer dat er binnen de Kunstdagen Wittem aandacht wordt besteed aan deze doelgroep. Een commissie van 4 personen heeft alle deelnemende ateliers in heel Limburg bezocht. Van Eijsden tot Gennep. Zij trof daar een onverwacht en rijk gevarieerd kunstaanbod aan in uiteenlopende technieken. Het kiezen was soms niet eenvoudig. Ook was de commissie verrast door de soms prachtige locaties waar de cliënten in hun ateliers konden werken.


Het festival Kunstdagen Wittem omvat naast bovengenoemde expositie, 20 concerten, verdiepende lezingen, literaire bijeenkomsten, een cultuurhistorische wandeling en educatie voor basisscholen en voortgezet onderwijs. In de bijgevoegde folder en op de website kunt u het hele programma lezen. Voor meer informatie: www.kunstdagenwittem.nl

01 jul 2011: Nieuw werk van Sjef Hutschemakers

Tot eind augustus exposeert de bekende Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers in de Kloosterbibliotheek. Deze expositie is ter ere van zijn 80e verjaardag, afgelopen mei.

Vanaf 2 juli hangt er ander werk van hem. Er is dan grafisch werk van hem te bezichtigen.

Vanaf 14 augustus zal een deel van zijn tekeningen vervangen worden door zijn schilderijen.

In de laatste weekenden van augustus kunt u nog volop werk van hem bezichtigen.


Elke zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 is de Kloosterbibliotheek geopend. Wilt u doordeweeks met een klein groepje, dat kan. Informeert u naar de mogelijkheden via ons nummer: 043 450 1741.

26 jun 2011: Foto's rectoraatsfeest

Er zijn enkele foto's van het rectoraatsfeest op 19 juni beschikbaar. Klik hier.

23 jun 2011: Nieuwe brochures bezinningstoerisme

Nieuwe brochures bezinningstoerisme gepresenteerd (2011-06-22)

Bezin in Limburg. Onder die titel werken diverse instanties - waaronder het bisdom Roermond - al enige tijd samen om Limburg op de kaart te zetten als dé regio bij uitstek voor bezinning, stilte en onthaasting. Als nieuw initiatief van dit project zijn dinsdag 21 juni in de bibliotheek van Klooster Wittem twee nieuwe brochures gepresenteerd met een overzicht van een aantal belangrijke bezinningsplekken in Limburg.


Het eerste exemplaar van de brochures werd aangeboden aan directeur Philippe Cremers van Klooster Wittem, bij gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Redemptoristen in Nederland. Het is de tweede keer dat de stichting Bezin in Limburg een dergelijke brochure uitgeeft. Anders dan vorig jaar is dit jaar echter gekozen voor twee verschillende uitgaven: een glossy magazine en een kleinere brochure, die in een veel grotere oplage beschikbaar is. Het netwerk Bezin in Limburg kent een brede opzet en wil zoveel mogelijk soorten bezinning onder de aandacht brengen.??De bezinningsplekken die in de brochure vermeld staan, zijn verdeeld over drie categorieën: religie, spiritualiteit en wellness. Uit de eerste categorie worden onder andere Kloosterdorp Steyl, Klooster Wittem en de Sint Servaasbasiliek beschreven. Nieuw in die categorie is dit jaar het Savelbergklooster in Heerlen en de H. Hartbasiliek in Sittard. In de categorie spiritualiteit worden diverse spiritualiteitscentra en verblijfslocaties genoemd. Maar ook locaties als het Blotevoetenpark in Brunssum, Huize Damiaan in Simpelveld en de Abdij Rolduc. In de categorie wellness zijn enkele thermaalbaden en luxe hotels vermeld.??De brochures worden verspreid via alle VVV-kantoren in Limburg en alle deelnemers in de stichting Bezin in Limburg. Kijk voor meer info ook op www.bezininlimburg.nl

20 jun 2011: Ontmoetingsdag redemptoristen en leken

Op zaterdag 25 juni is de jaarlijkste ontmoetingsdag van leken en redemptoristen van de Provincie St.-Clemens in Wittem. De Clemensprovincie bevat alle redemptoristenkloosters en projecten in Nederland, Vlaanderen, Noord/Midden-Duitsland en Zwitserland. Ruim 100 mensen zullen elkaar die zaterdag ontmoeten rond het thema 'Liefde, Vrijheid en Openheid'. Het thema biedt een perspectief op de stichter en inspirator van de congregatie, H. Alfonsus M. de Liguori.

20 jun 2011: Concert Voices and Valves in Kloosterkerk

In de zomermaanden organiseert Klooster Wittem altijd wat extra’s. Een concert, tentoonstelling of een bijzondere wandeling. In juli is er een speciaal optreden in de Kloosterkerk.

Op het programma staat een uitvoering door het Engelse Voices and Valves. Onder leiding van Tim Parker en Susan Avison brengen zij werk ten gehore van o.a. Rutter, Purcell en Fauré. U bent van harte welkom om dit sfeervolle concert bij te wonen.

De entree is gratis, een gift is van harte welkom. Het concert is op vrijdag 15 juli en start om 20.00 uur. Het duurt ongeveer een uur.

01 jun 2011: De Gerarduskalender vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli a.s. is de Gerarduskalender weer te koop. Ga naar www.gerarduskalender.nl. U kunt ook telefonisch bestellen via de receptie van het klooster: tel. 043 450 1741.

01 jun 2011: Grond onder de voeten

Jubileumjaar - Grond onder de voeten

Klooster Wittem en de redemptoristen in Nederland zijn in 2011 jarig: ze bestaan 175 jaar. Daarom vragen we aan iedereen die Klooster Wittem een warm hart toedraagt een bijdrage voor ons jubileumproject ‘Grond onder de voeten'.

Sinds enige tijd biedt Klooster Wittem gelegenheid aan reïntegranten om bij ons werkervaring op te doen. Bijvoorbeeld aan jongeren met een achterstand. Ze worden ingezet bij de ontwikkeling van de Kloostertuin. De titel verwijst naar de tuin én naar de jongeren die door het opdoen van ervaring zo ‘grond onder de voeten' krijgen om zichzelf verder beroepsmatig te ontwikkelen.

Uw brijdrage kunt u storten op: 1042 400 t.n.v. Klooster Wittem, graag o.v.v. ‘Grond onder de voeten'.

02 apr 2011: Klooster Wittem twittert

Meld je aan bij het twitterkanaal @GerardusWittem: elke dag een inspirerende spreuk.

En/of volg directeur Philippe Cremers op @philippecremers

21 mrt 2011: Video's Kloostergasten beschikbaar

De video's met samenvattingen van de gesprekken met Kloostergasten Armand Cremers (oud-burgemeester van Beek) en Pierre Cnoops (buuttereedner) zijn hier beschikbaar.

06 feb 2011: Oprichting CultuurFonds Wittem

Cultuur en spiritualiteit hand in hand in stichting CultuurFonds

Trouwe bezoekers van Wittem genieten tal van voordelen

 

Een aantal culturele en spirituele activiteiten die Klooster Wittem organiseert komen in de toekomst allemaal samen in de nieuwe stichting CultuurFonds Wittem. De stichting staat garant voor de organisatie van minimaal acht concerten en vier lezingen per jaar.

 

Het CultuurFonds gaat per 1 maart zelfstandig opereren, maar eventuele opbrengsten van de stichting gaan wel naar projecten van het klooster in Wittem. Ook enkele bestaande concertseries, zoals ‘Wereldse Muziek' - vorig jaar particulier georganiseerd - valt in de toekomst onder de supervisie van de nieuwe stichting. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de samenstelling van het bestuur van de stichting. Inmiddels zijn er voor het eerste halfjaar 2011 al vier concerten en twee lezingen gepland.

 

Voor de trouwe bezoekers aan de activiteiten in de kloosterbibliotheek Wittem biedt de nieuwe stichting tal van mooie voordelen. Voor een bedrag van 20 euro per jaar kan men begunstiger worden van het CultuurFonds Wittem. Daar krijgt men heel wat voor terug: bij elk entreekaartje voor concert of lezing een korting van 2 euro op de toegangsprijs, terwijl de begunstiger ook op een welkomstkadootje mag rekenen in de vorm van een boekenbon van 5 euro voor de befaamde Kloosterboekwinkel Wittem.

 

In de bijlage vindt u alle informatie over het concert- en lezingenprogramma van het voorjaar 2011 en uiteraard ook over de nieuwe stichting. Wij hopen veel begunstigers te mogen begroeten!

01 dec 2010: Gerarduskalender nog te koop

Het nieuwe jaar is begonnen. U kunt nu nog de Gerarduskalender bestellen. Ga naar www.gerarduskalender.nl.
U kunt ook telefonisch bestellen via de receptie van het klooster: tel. 043 450 1741.

07 nov 2010: Historische wandeltocht 175 jaar redemptoristen in Wittem

Op 12 januari 1836 kwamen de eerste redemptoristen vanuit Sint-Truiden naar Wittem. Dat is nu bijna 175 jaar geleden. Het was het begin van de aanwezigheid van de congregatie van de allerheiligste verlosser in Nederland.

Dit feit wordt o.a. herdacht met een historische waneeling van Sint-Truiden naar Wittem van 11 tot en met 13 januari 2011. Voor meer informatie, bel. 043 450 1741.