Gerardus Magazine 2019-1

2019-1

VAN DE REDACTIE

Honderd jaar Sint-Gerardusklokje

In juli 1919 besloot de toenmalige rector van Wittem, “om een maandschrift op te richten, Sínt-Gerardus ter eere, om de godsvrucht tot den grooten Heilige en Wonderdoener te bevorderen”. Het ‘Sint-Gerardusklokje’ is sindsdien een paar keer van naam en qua vormgeving veranderd, en wat betreft de inhoud is het met de tijd meegegaan. In deze jaargang besteden we aandacht aan het komend eeuwfeest in twee nieuwe rubrieken. Ons blad wil nog steeds  ‘Sint-Gerardus ter eere’ zijn en schetsen een achttal ‘miniatuurtjes’ uit het leven van de ‘groote Heilige en Wonderdoener’. We staan ook stil bij andere personen, bewegingen en instituties die een eeuwfeest te vieren hebben.

Nieuw in deze jaargang is ook dat Paul Spapens schrijft over heiligen die voortleven in verhalen en volksdevoties. En in elk nummer vertelt iemand over een lied dat hem of haar raakt. We blijven over onze grenzen heen kijken en richten onze blik dit jaar op de Filippijnen.
In het eerste artikel laten we ons inspireren door bijbelse verhalen, dit jaar uit het Lukasevangelie, en in de tweede bijdrage door ‘mensen met een passie’. We mogen weer rekenen op enkele vaste  schrijvers, waarbij Ine Verhoeven en Marinus van den Berg stuivertje hebben gewisseld.

Naast Marije Bijleveld, Marianne Debets en mijn persoon mogen we Ad van Hattem in de kernredactie begroeten. Hij woont sinds kort ter oriëntatie in de communiteit van Wittem en wil graag zijn schrijverservaringen inbrengen. Welkom!
Eigenlijk is de vormgever van dit blad, Studio Straid in de persoon van Ludo Vangilbergen, ons vijfde redactielid: met betrokkenheid neemt hij de kopij door en zoekt mee naar illustraties en titels. Nico Senden en Roger Guldentops (in Vlaanderen) zorgen voor verzending en administratie. Zij en hun medewerkers mogen ook wel eens met ere genoemd worden.

Wij wensen u veel leesgenot in het nieuwe jaar en alle goeds en zegen. De foto op de voorkant verwijst naar het slotverhaal van Kerstmis. Ik wens ons toe, dat wij net als de wijzen uit het Oosten langs een andere weg terugkeren naar het leven van alledag: met wat meer licht en vrede.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur