Gerardus Magazine 2019-1

2019-1

UITGELEZEN

Als de professor het zelf niet weet

Mijn geloof als bijbelwetenschapper?  

Een broos en eerlijk antwoord
Uitg. Halewijn - Prijs: € 14,95

In de Clemenspoort in Gent proberen we bezoekers iets zinvols mee te geven waarvan zij ook thuis verder kunnen genieten. Eén van de beste activiteiten van het voorbije jaar was voor mij het verhaal van Bénédicte Lemmelijn, professor en vice-decaan aan de KU Leuven. Haar getuigenis aan de hand van haar boek ‘Mijn geloof als bijbelwetenschapper’ was bijzonder aangrijpend en doet je nadenken over je eigen geloof, je eigen zoeken en vragen stellen. Haar boek is de moeite waard om te lezen.
Zij vraagt zich af: ‘Is een veertiger te jong om te spreken over God ? Mag een bijbelwetenschapper wel iets zeggen over God? Of houdt hij zich beter aan de tekst? En kan een exegeet eigenlijk wel wetenschapper zijn en toch gelovige blijven?’
Haar boek is een persoonlijke getuigenis dat een rationeel-kritisch bijbelwetenschapper wel degelijk ook gelovig kan zijn. Dat is zonder meer een proces van zoeken en evolueren, dat overigens voor de lezers uiterst broos en kwetsbaar kan worden. Dat je je dit bewust bent, mag en zal de authenticiteit ervan, precies in al haar zoeken en tasten, niet inperken. De subtitel van haar boek luidt niet voor niets ‘Een broos en eerlijk antwoord’.
Het boek doet ook ons zelf nadenken over geloven. Geloven is immers geen zekerheid, geen weten, geen begrijpen. Geloven is een keuze, een bewuste stap. Of zoals Bénédicte zelf zegt: ‘Een ding is zeker: ik weet niet wie God precies is.’ Het boek biedt geen ‘weten’ van een professor, maar een boodschap van een zoekend mens, die in liefde gekneed werd, daar waar mens-zijn werkelijkheid wordt, of misschien ook daar waar God werkelijkheid wordt. Dit gedicht getuigt ervan:
‘Ja God, ik ben nog steeds jouw kind.
Strooi witte steentjes op mijn pad,
zodat ik ook bij maanlicht uw weg nog vind.
Laat alle sterren samen fonkelen in de nachten van mijn leven.
Laat Heer uw licht mij doordringen
zodat het nooit meer donker wordt in mij.’




Nog twee boekentips van Gerard(us)


Zinzoekers
Dialogen over religie tussen oost en west
Thomas Quartier OSB en Paul van der Velde - Prijs: € 17,90

Wie een weg wil vinden in datgene wat zin geeft aan het leven, kan het beste in gesprek gaan met andere ‘zinzoekers’. Dat is wat Thomas Quartier en Paul Van der Velde gedaan hebben. Quartier is monnik van de St. Willibrordusabdij en Van der Velde hoogleraar Aziatische religies; beiden doceren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In dit boek gaan ze met elkaar in gesprek over christelijke en oosterse spiritualiteit. Ze hebben deze gesprekken in hun oorspronkelijke dialoogvormen verwerkt.


Elke dag één rozijn
Voedsel voor de geest
Huub Schumacher en Bas Rentmeesters - Prijs: € 29,90


Voor elke dag een tekst, een rozijn; 365 teksten om de dag mee te beginnen of te eindigen en eentje extra voor het schrikkeljaar. Omdat veel mensen in onze tijd leven op de toppen van hun kunnen. Omdat er een hunkering is naar spiritualiteit. Dan kan een beetje verdieping, wat voedsel voor de geest, goed doen. Maar naast persoonlijke verdieping kunnen de teksten ook zinvol zijn bij zingevingsgesprekken en pastorale zorg of als opening bij vergaderingen en bijeenkomsten. Beide auteurs schreven eerder al samen: ‘Alle Bijbelboeken dichterbij’ en de vierdelige serie ‘In gewone taal gezegd’.



Bernadette Van Laere