Gerardus Magazine 2019-2

2019-2

VAN DE REDACTIE

Carnaval, worsten en Sint-Clara

Deze Gerardus verschijnt als in sommige streken carnaval wordt gevierd. Hopelijk bij goed weer. Daar is om gebeden, ook hier in Wittem. Dat beloofden wij telkens als een carnavalsvereniging  een worst (soms nog meer), kwam brengen naar Sint-Gerardus. Vroeger gingen die worsten naar Sint-Clara, maar sinds de clarissen zijn vertrokken, heeft onze heilige in dank haar taak overgenomen om bij Onze-Lieve-Heer een goed woordje te doen voor goed weer.

Dat is een van de gebruiken die bewaard zijn gebleven vanuit ons katholiek erfgoed. Hoe dat zit met die worsten en Sint-Clara, doet Paul Spapens in deze uitgave uit de doeken. Ook carnaval zelf heeft religieuze wortels. Gelukkig is menige carnavalsvereniging zich daarvan bewust. De Ülle van Wittem komen op de dag na carnaval, op aswoensdag, trouw naar de kerk om een askruisje te halen. De gebruiken van de veertig dagen erná, de vastentijd, zijn wél bijna allemaal verdwenen. Welk kind heeft nog een ‘vastentrommeltje’ waarin de snoepjes verdwenen die je kreeg? Pas op paaszaterdag, als ‘de klokken terug waren uit Rome’ mocht het trommeltje open; de plakkerige snoepjes waren inmiddels onwrikbaar aan elkaar vastgeklonken.

Maar ‘vasten’ komt hier en daar terug, vaak uit eigen lijfsbehoud. De veertigdagentijd als bezinningstijd waarin we wat ‘minderen voor een ander’, wordt levend gehouden door ‘Broederlijk Delen’ in Vlaanderen en de ‘Vastenactie’ in Nederland. Inspiratie voor deze bezinning wordt aangereikt door ‘hongerdoeken’ die dan in veel kerken hangen. Guus Prevoo vertelt erover in dit nummer.  Maar onze betrokkenheid op mensen elders in de wereld mag niet beperkt blijven tot veertig dagen in het jaar. Heel dit jaar richten wij onze aandacht op de Filippijnen. Gerard Prickaerts haalt herinneringen op aan een bezoek van 25 jaar geleden: vanaf toen groeide er een band met de redemptoristen die zich daar inzetten voor de allerarmsten.

Daarmee hebben we enkele artikelen aangestipt in dit nummer. We hopen dat ook de andere artikelen u zullen boeien. We zijn graag vlak voor Pasen bij u terug!

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur