Gerardus Magazine 2019-5

2019-5

Uitgelezen

Een feest van herkenning

De hemel bestaat niet

Over het leven van mijn ouders
Jannetje Koelewijn; Prijs: € 20,99

Je moet het maar durven, kunnen, maar ook doen. Jannetje Koelewijn heeft het als journaliste en schrijfster gedaan. Op openhartige wijze beschrijft zij het leven van haar ouders en het gezin waarin zij opgroeide vlak voor de Tweede Wereldoorlog en de periode erna. Het is de periode van grote sociale veranderingen in Nederland. De schrijfster verloochent haar beroep als journaliste niet, vraagt door, ook daar waar het pijn doet, maar altijd met groot respect en zoekend naar inzicht en waarheid.

Het is een boeiende kroniek geworden van een leven van twee oer-Nederlandse mensen, gereformeerd, afkomstig van het platteland, terechtgekomen in Amsterdam. Twee jonge mensen die dolverliefd zijn, hun weg zoeken en opnieuw geworteld moeten zien te raken in een vreemde omgeving. De zes kinderen worden streng gereformeerd opgevoed: dagelijks bijbel lezen aan tafel, streng onderhouden van de zondagsplicht.

De schrijfster vervult vele rollen; zij is auteur, dochter, en geeft in een prachtige en invoelende stijl commentaar op het leven van haar ouders. Zij is erin geslaagd dit leven te beschrijven als een liefdesverhaal zonder overtrokken romantiek, dat als een tragedie eindigt. Haar ouders raken in scheiding van tafel en bed, maar hun leven blijft onlosmakelijk verbonden. Ogenschijnlijk is het een zeer geslaagd burgerleven: de vader klimt van gemeenteambtenaar op tot uiteindelijk directeur van een christelijk schoolbestuur; en zijn zes kinderen kan hij alle aan de universiteit laten studeren. Maar het eindigt in gebrokenheid.

Ik heb dit boek verslonden omdat het een periode beschrijft die samenvalt met die waarin mijn eigen ouders hun gezin opbouwden. Hoewel opgegroeid in totaal andere sociale Limburgse omstandigheden, is er zoveel herkenning in het doorleven van geloven, kerkgang, uiterlijke plichten en  innerlijke weerstanden ertegen. Voor wie graag eens zou willen weten hoe zijn eigen ouders in hun sociale omstandigheden het leven vorm gegeven hebben, kinderen opgevoed, relaties beleefd, biedt dit boek veel herkenningspunten. Van harte aanbevolen.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us)


Dicht op de dag - Schrijven als levenswijze
Marinus van den Berg; Prijs: € 19,99


Een boek met verhalen en gedichten en af en toe een ‘pen-tekening’. Dit boek is een soort spiritueel dagboek, maar ook een reisboek, zijn reis door dit jaar en wat dat met hem doet. Op de vraag waarom Van den Berg dit wil delen, schrijft hij: “Ik hoop dat de teksten herkenning bieden  (…). De dagen zijn soms donker en grijs. Ik hoop dat een tekst van mij dan soms een kaarsje aansteekt, en wat licht brengt”.  Boeiende reflecties dus en vooral: dicht op de actualiteit, geëngageerd en vooral dicht bij mensen.


Eerste hulp bij katholieke begrippen
Eric van den Berg, Frank G. Bosman, Peter van Zoest; Prijs: € 16,90  


Er zijn duizenden woorden, begrippen en uitdrukkingen die we te danken hebben aan het christendom en die eeuwenlang als vanzelfsprekend werden begrepen en ervaren. Vooral de katholieke kerk kent een schat aan begrippen. Langzamerhand echter verdwijnt die kennis en achtergrond, waardoor een aantal begrippen soms verkeerd wordt geïnterpreteerd. De auteurs (een communicatiewetenschapper en twee theologen) verzamelden talrijke katholieke begrippen en hebben die in begrijpelijk Nederlands van een korte uitleg voorzien.



Jan Hafmans CSsR