Gerardus Magazine 2023-8

2023-8

Achterkant

Levenskunst?

Lees artikel als pdf
 

Hoe zou u de maand december willen noemen? De maand van Sinterklaas? De maand met de kerstvieringen en kerstmaaltijden? De maand van de oliebollen en oudjaar? Het is voor velen een drukke en volle maand. Het is een maand waarnaar wordt uitgezien, maar ook waar tegenop gezien wordt... Ik zocht naar namen die bij december zouden kunnen passen en kwam op ‘geschenkenmaand’, ‘feestmaand’, ‘lichtjesmaand’, maar ook ‘gedenkmaand’ of ‘maand van het gemis’. Of ‘advent’, als voorbereiding op het kerstfeest.
Er is de laatste jaren steeds meer discussie over de vraag wat een goede manier is om in deze maand feest te vieren; niets lijkt vanzelfsprekend meer. Er zijn hoog oplopende discussies over Zwarte Piet; er is discussie over pakjesavond rond Sinterklaas of onder de kerstboom. Er is discussie over het al dan niet bezoeken van een kerstdienst – of is die discussie er juist steeds minder? Er is discussie over het omgaan met vuurwerk. Er wordt nagedacht over een meer groene en duurzame manier van vieren omwille van het klimaat. Minder vlees tijdens het kerstdiner? Er is discussie over de vraag wáár je gaat feesten: thuis of in het buitenland, in een klooster of een pension, bij iemand te gast? 
Dit jaar is misschien het eerste jaar met een lege plaats aan tafel. Het gemis is deze maand dan extra voelbaar. Er zijn steeds meer samenkomsten op begraafplaatsen. Zelf bezoek ik al jaren op 24 december de oorlogsbegraafplaats in Holten; een gebeuren met steeds meer mensen. Ik zal dit jaar zeker dan ook denken aan al die doden in de oorlogen van nu. 
We leven in een tijd en een samenleving die in onrust is, die kleurrijk is, waarin het ‘ik’ vaak meer aandacht krijgt dan het ‘wij’. Misschien zijn er in jouw straat, in jouw wijk asielzoekers komen wonen of vluchtelingen, mensen mét en mensen nog zonder verblijfsvergunning. Mensen die moslim zijn of hindoe. Hoe vieren zij deze maand de feesten? Je komt er achter door hen dat te vragen. Je kunt ook elkaar vragen: hoe wil jij deze maand vieren? Hoe deed je dat vroeger? We kunnen steeds minder uitgaan van ‘hoe het altijd was’. Door naar elkaar toe te gaan met de vraag ‘hoe gaat u deze maand vieren?’, leer je elkaar beter kennen. Je leert ook wat je voor elkaar kunt betekenen. Die vraag kun je ook stellen aan mensen die alleen zijn: niet om dat voor hen in te vullen maar om de ontmoeting aan te gaan.
Decembermaand is steeds meer de maand die vraagt om de levenskunst om met verschillen om te gaan. Verscheidenheid kan uiteendrijven, maar is ook een kans om je te verrijken aan elkaar.
Welke naam geeft u aan de laatste maand van het jaar?

Marinus van den Berg; E-mail: mjvdb@planet.nl