Gerardus Magazine 2020-4

2020-4

Uitgelezen

Jezelf ontplooid. En dan?

De tweede berg

De zoektocht naar een zinvol leven

David Brooks; Prijs: € 21,99 

 

Ieder mens is een bergbeklimmer. Op één of andere manier willen we allemaal de top bereiken in ons leven. Ieder vult die top natuurlijk op een andere manier in. Maar we hebben allemaal gemeen dat we het beste uit ons leven willen halen. En in onze moderne westerse samenleving hebben we, bij alle verschillen, één gemene deler. We willen ons als enkeling ontplooien en als persoon gaan schitteren. ‘Word jezelf en leg de wereld aan je voeten’. Kinderen krijgen dit motto mee in de opvoeding en op school. Het is het leidende beginsel bij het kiezen van een opleiding, een levenswijze, een beroep. 

Velen komen hiervan vaak terug. Nadat ze de top hebben bereikt, maken ze vaak een harde val. Het bereikte einddoel is teleurstellend. Of de prijs om het te bereiken was te hoog. Hoe vaak horen we niet het verhaal dat iemand eindelijk zijn doel heeft bereikt (bijvoorbeeld een hoog salaris, status, prestige of die wereldreis waarvan je altijd hebt gedroomd), maar daarvoor meer heeft ingeleverd dan hem lief is. Hij heeft vrienden verloren, zijn relatie is stukgelopen, zijn gezondheid laat het afweten. Hij zit aan de grond. 

Nadat je de top van de berg hebt bereikt, kom je dus weer terecht in het donkere dal. Het is een moment van bezinning. Heb ik wel de juiste doelen gesteld in mijn leven? Heb ik mijn lot wel verbonden met datgene wat echt ertoe doet? In zo’n crisis, zegt de Amerikaanse columnist David Brooks in zijn boek ‘De tweede berg’, ga je je realiseren, dat er een andere berg op je wacht. De bestijging van die tweede berg belooft je geen zelfontplooiing, maar de vervulling van de diepste verlangens die ieder mens heeft: de verlangens naar engagement, inzet, verbondenheid, gemeenschap. Van deze berg bereik je zwetend en zwoegend de top. Maar het is de moeite waard.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

Pelgrimeren met God

Inspiratie voor onderweg

Detlef Lienau; Prijs: € 14,99  

 

Lienau is theoloog en leidt al ruim 15 jaar pelgrimstochten. Uit die ervaring zijn drie boeken ontstaan; dit is het derde deel: een boek met overdenkingen. Het is een handreiking voor wie onderweg ook behoefte heeft aan ‘geestelijke proviand’. Stevige kost soms, maar daardoor ook iets ‘om lang op te teren’. Aan de hand van bijbelteksten en bijbelse figuren geeft Lienau een voorzet (een tekst voor de ochtend), met daarna een vraag voor onderweg, (een GedachteGang) en sluit af met een tekst voor de avond en een gebed. Met een voorraad voor 45 dagen kun je zo al een flinke tocht ondernemen…

 


 

Zorgen van een mantelzorger

Een dozijn dagelijkse dilemma’s

Anne Margriet Pot; Prijs: € 14,99  

 

Pot is een bekend deskundige op het gebied van langdurige zorg en dementie. Toen ze voor haar eigen ouders mantelzorger werd, werd ze op een persoonlijke manier geconfronteerd met de dilemma’s waar een mantelzorger voor kan komen te staan. Over 12 van deze vragen en zorgen wijdt zij uit in deze persoonlijke zoektocht ‘om het goede te doen’. Zo hoop Pot een bijdrage te leveren aan het nog beter maken van de zorg in Nederland, zowel de mantelzorg als de professionele zorg. 

 

Eric Corsius