Gerardus Magazine 2020-6

2020-6

Van de redactie

Volharding

De vorige keer schreef ik in het Voorwoord dat deze corona-crisistijd nieuwe woorden oplevert, zoals ‘anderhalvemetersamenleving’. Maar ook oude, haast vergeten woorden krijgen weer aandacht. Veel van die woorden heeft Jelle Wind verwerkt in een puzzel, de woordzoeker in deze uitgave. 
Een woord dat er niet bij staat, maar wel hoort bij de fase waarin we verkeren, is ‘volharding’. Nu het coronavirus nog altijd rondwaart, worden we met klem opgeroepen om te volharden in het naleven van de beperkende maatregelen. 

In ‘Ten slotte’ maken we u attent op een pelgrimswandeling naar de H.Corona, waarvan een prachtige reliekschrijn te zien is in Aken. Zij is als martelares de patrones van de volharding. In haar geval heeft dat te maken met het volharden in het christelijk geloof waarvoor ze haar leven moest opofferen. Volharden in het geloof dat we uiteindelijk samen deze crisis kunnen overwinnen, maakt mensen ook creatief; dat bewijzen de redemptoristen en hun medewerkers in de Filippijnen. Een van hen schrijft over hoe zij in hun parochie in Iloilo veel voor de mensen betekenen. 

De andere artikelen in deze editie van ons magazine lijken niet zoveel met ‘volharding’ te maken te hebben. Hoewel…  Manon Vanderkaa vertelt dat een volhardend geloof dat mensen wereldwijd ‘iets met elkaar hebben’ de rode draad in haar leven is. ‘Mensen verbinden’ is de drijfveer bij haar inzet voor ouderen in onze samenleving. 

Ik hoop dat u weer met veel plezier deze en andere artikelen leest en dat ze wat ontspanning brengen in deze hete zomer. (Ik schrijf dit terwijl het 36° C is…) 
Ik wens u veel volharding. En: blijf gezond!

Als het goed is, valt begin oktober (Gerardusmaand) de volgende Gerardus op de deurmat.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur