Gerardus Magazine 2020-6

2020-6

Uitgelezen

Armoede krijgt een gezicht

Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger

Verhalen uit de buik van de samenleving

Marijke Decuypere en Guy Malfait; Prijs: € 19,90 

 

“Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven, worden de Rechten van de Mens geschonden. We zijn verplicht ons te verenigen om die rechten te doen eerbiedigen”. Aldus Joseph Wresinski, de stichter en de grondlegger van de ATD – Vierde Wereld, de mensenrechtenbeweging die zich fel inzet voor de bestrijding van extreme armoede.

De twee schrijvers van ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger’ zijn al vele jaren medewerkers van de ATD. In pakkende, eenvoudige verhalen vertellen zij van mensen die letterlijk aan de onderkant van de samenleving leven. Hun strijd, hun onmacht, hun verdriet, maar ook hun levenskracht, hun wijsheid, hun solidariteit en hun creativiteit. Armoede sluit mensen uit van rechten die ‘normaal’ zijn, waar alle burgers van een fatsoenlijke samenleving recht op hebben. Armoede maakt mensen minderwaardig. Door telkens op hun kracht en hun moed een beroep te doen, wekken de werkers ongekende mogelijkheden wakker. Het zijn niet enkel schrijnende, maar ook verrassende en pakkende verhalen van mensen vanwege de volhardende moed en de strijdlust om wegen en middelen te vinden om letterlijk te kunnen overleven. Om de schaamte voorbij te komen die klein maakt en houdt. 

De verhalen spelen in de context van de Belgische samenleving. Maar voor wie in de vicieuze cirkel van de armoedegreep gevangen zit, gelden die verhalen ook in andere zgn. ‘ontwikkelde’ en welvarende landen. Ook in Nederland, waar een vijfde van de gezinnen tekortkomt om op een fatsoenlijke manier rond te komen en kinderen ontplooiingsmogelijkheden te bieden waarop zij recht hebben. 

Het boek heeft mij gepakt, omdat ik wel de statistieken ken van de (toenemende) armoede in onze samenleving, maar met deze boeiende verhalen armoede ook een gezicht krijgt en inleefbaar wordt. Je kunt het voelen, smaken, proeven en ruiken. Alleen al daarom is het een aan te bevelen en lezenswaardig boek.  

 


Nog twee boekentips van Gerard

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


Troost die ertoe doet

Verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet

Inez Lips en Cobi Klappe; Prijs: € 24,90   

 

Hoe slagen mensen erin overeind te blijven en verder te gaan na groot verlies of verdriet? Lips en Klappe gingen op zoek naar ‘troost die ertoe doet’  en verzamelden ruim 40 verhalen waarin mensen vertellen over hun persoonlijke ervaringen met verlies en rouwverwerking, en van datgene wat hun daarbij bijzondere bemoediging gaf. Het zijn uiteenlopende verhalen over pijn en troost na de dood van een kind, over de shock na de MH17-ramp, een handicap, een liefdeloze jeugd of een vlucht uit het vaderland. 

 


Zout 

De blijvende kracht van de christelijke traditie
René Grotenhuis; Prijs: € 19,90   

 

Grotenhuis wil laten zien dat de christelijke traditie en het christelijk-sociaal denken vernieuwend en verfrissend zijn met een eigen manier van denken over en kijken naar de mens en de samenleving. De christelijke inbreng in het maatschappelijke debat is nog volop de moeite waard. Daarvoor reikt de auteur handvatten aan die rust en samenhang aanbrengen ‘in een gefragmenteerde en hijgerige wereld’. Voor verdere verdieping is er ook een digitaal werkschrift met samenvattingen, gespreksvragen, verwijzingen en links over de diverse thema’s uit het boek. 

p. Jan Hafmans CSsR