Gerardus Magazine 2021-5

2021-5

Van de redactie

Reizen en trekken

Op de voorkant zien we pelgrims onderweg van Nijkleaster naar Westerhûs. Marije Bijleveld schrijft over protestantse ‘pioniers met passie’ die daar in Friesland een kloostergemeenschap gaan stichten. Pelgrimeren en op bedevaart gaan is geen typisch katholiek verschijnsel. Vele godsdiensten kennen het. In de bijbel trekken pelgrims op naar Jeruzalem en naar de graven van de aartsvaders, moslims trekken naar Mekka en hindoes naar de bronnen van de Ganges. Paulus, waar het openingsartikel over gaat, zou je ook een pelgrim kunnen noemen, die reist en trekt door de toenmalig bekende wereld om met gedrevenheid het evangelie uit te dragen.

De foto op de voorkant is duidelijk van vóór de coronacrisis, waarin de anderhalvemeter-maatregel  nog niet was ingegaan. Die beperking zal ook nog wel een tijdje blijven, maar – op afstand – samen op pad gaan kan gelukkig weer. Bedevaartorganisaties, zoals het Huis voor de Pelgrim, durven voorzichtig weer plannen te maken voor reizen naar Lourdes en wie weet volgend jaar weer naar het Land van Gerardus. En aan het begin van de zomer staan velen te popelen om erop uit te trekken. Vakantieoorden in zuidelijke landen willen maar wat graag weer toeristen gaan ontvangen.

Hoe schril steekt daarbij de situatie af van de vele duizenden die niet voor hun plezier zijn gaan reizen en trekken, maar om geweld, armoede en ellende te ontvluchten. Als ik dit schrijf (20 juni) is het Wereldvluchtelingendag en kom ik net thuis van een indrukwekkende manifestatie, georganiseerd door veelal jonge mensen. Op het Scheveningse strand zijn duizenden houten monumenten geplaatst met namen van evenzoveel mensen die wanhopig op zoek waren naar een beter thuis, maar letterlijk omkwamen in een zee van ellende…  In deze Gerardus vragen wij aandacht voor hen in het kleinste rubriekje dat we kennen, ‘Vergeet hen niet’. Ik hoop dat u even met aandacht stil staat bij al die mensen die noodgedwongen moeten reizen en trekken om ooit ergens een welkom te ervaren…

Ik wens u een mooie en ontspannen zomer en we ontmoeten elkaar weer eind augustus in een nieuwe Gerardus.

Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur