Gerardus Magazine 2018-2

2018-2

Uit de boekenwinkel

Wie gelooft nu nog in God?

ZIELEN WINNEN. Op zoek naar kerk buiten de gebaande paden.

Eric Borgman Uitgave 2017, Adveniat Baarn Prijs: € 18,95

 

‘Zielen winnen’, wat een intrigerende titel! Wie is daar nu nog mee bezig? Hoe vaak hoor je niet als verontschuldiging bij een gloedvol betoog: ‘Maar ik wil geen zieltjes winnen, hoor!’
Eric Borgman wil dat wél. Met een boek vol theologische beschouwingen en reflecties. Eric is lekendominicaan verbonden aan de orde der Dominicanen. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de meest markante en invloedrijke katholieke theologen. Hij stelt zich voortdurend deze vraag: hoe kun je als redelijk denkend geseculariseerd mens nog geloven in God, in Jezus, in de kerk en in haar bevrijdende boodschap?
Hij prikkelt, nodigt uit, daagt uit om anders te durven kijken, van perspectief te wisselen en daarmee juist nieuwe inspiratie en bemoediging op te doen en te ontdekken. Want dat is het wat het lezen van dit boek je brengt: nieuwe bemoediging en vertrouwen. En verrassende doorkijkjes zo van: ‘Ja, als je het zo bekijkt, dan…’

 

Boeiend is het, dat Borgman in dit boek bijeengebracht heeft wat hij in de loop der jaren aan artikelen geschreven heeft in allerlei tijdschriften De betrekkelijk korte hoofdstukken zijn heel goed als zelfstandig thema te lezen en te overwegen. Daaraan merk je dat het een bundeling van artikelen is en je het boek ook even kunt laten rusten zonder de draad te verliezen.
De auteur heeft een prettige manier van schrijven, verstaanbaar en toegankelijk ook voor hen die niet zo vertrouwd zijn met theologisch taalgebruik.

 

Het uitgebreide register van verwijzingen naar Schriftteksten zowel uit het Eerste als Tweede Testament maakt het ook interessant voor mensen die een overweging of een preek moeten schrijven. Je vindt impulsen voor verrassende gedachtegangen.


Van harte aanbevolen, te meer daar de auteur de Pinksterlezing 2018 in Wittem komt verzorgen op zaterdag 19 mei a.s.Nog twee boekentips van Gerard(us)


Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. De drie op deze pagina genoemde boeken kunt u telefonisch of via internet bestellen en worden gratis thuisbezorgd. Koop uw boeken bij Gerard, dus!


gerardus_22018_lowres_page_22_image_0003_126De keuze Leven in vrijheid - Edith Eva Eger - Prijs: € 19,99

In de Volkskrant wordt ze ‘De Anne Frank die bleef leven’ genoemd. Edith Eva Eger overleefde met haar zus het kamp in Auschwitz en bouwde een nieuw leven op. In haar boek beschrijft ze hoe zij gedwongen werd voor Mengele te dansen en hoe haar droom, een beroemde danseres te worden, in duigen viel. Het leest als een roman, maar het is de werkelijkheid. Nee, niet de bittere. Eger komt sterk ‘uit de strijd’. Zij wordt psycholoog. Haar hele leven helpt ze mensen te kiezen voor vrijheid.


gerardus_22018_lowres_page_22_image_0004_138Een weg van dagen Bijbel, bezinning, poëzie - Teksten van Huub Oosterhuis gekozen door Elte Rauch - Prijs: € 19,90

Een jaarboek, een boek waardoor de lezer zich gedurende een jaar dagelijks kan laten inspireren door poëzie, beschouwingen, psalmen en verhalen uit het brede oeuvre van Huub Oosterhuis. De jonge filosofe en schrijfster Elte Rauch maakt daaruit een verrassende selectie. Daarmee kunt u letterlijk een ‘weg van dagen’ gaan en u dagelijks laten inspireren door boeiende teksten van Oosterhuis.

Jan Hafmans C.Ss.R.