Gerardus Magazine 2021-5

2021-5

En dan nog dit...

We hopen dat half juli veel coronamaatregelen niet meer gelden. Op www.kloosterwittem.nl  staan de actuele gegevens; dit is ook de website waarlangs men zich vooraf moet aanmelden. Dat kan ook aan de receptie of telefonisch op 043 4501741 – dagelijks tussen 9 en 17 uur.


 

Vieringen in Wittem 

Op zaterdag is er om 19.00 uur een ‘kringviering’ van Woord en Gebed; en op zondag zijn er eucharistieveringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur. Vanwege de 1,5 meter afstand houden, kunnen we in de kloosterkerk vooralsnog niet meer dan 50 mensen ontvangen. Voor de zondagsvieringen van 09.00 en 11.00 uur is aanmelden nodig (zie boven). 
Door de week is er om 08.00 uur een ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering. Op elke dinsdag is er om 12.00 uur een ‘Twaalvuurtje’ (zie hieronder) en elke donderdag  om 12.00 uur rozenkrans­gebed.


Zomerse activiteiten in Wittem 

- Tot en met oktober is er op woensdag- en zaterdagmorgen om 11.00 tot 13.00 uur een rondleiding door kerk en klooster van Wittem. Voorinschrijving is noodzakelijk!

- Op zondag 11 juli, feest van Sint-Benedictus, begint om 14.00 uur in Wittem een wandeling  van 7 km naar de benediktijnenabdij in Mamelis/Vaals waar een ontmoeting is met de abt of een van de  monniken; om 17.00 uur kan men deelnemen aan de Latijnse vespers. Daarna met de bus rechtstreeks terug naar Wittem of 5 km te voet. Tevoren opgeven is gewenst! 
• Tussen 14.00 tot 16.00 uur is er in de kerk een inloopconcert van Frans Jespers en Erika Tieleman (orgel, piano en cello) met werken en teksten uiit de benedictijnse traditie.

- Op donderdag 15 juli is er 20.00 uur een concert met het mannenensemble Cantare en orgelbegeleiding o.l.v. André van Vliet. Toegang: vrije gave.
- Zondagmiddag 18 juli staat in het teken van meditatie. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn enkele korte introducties en oefeningen door Marianne Debets in de Clemenskapel (Smartenkapel). 

- De feestdag van de H.Jacobus valt dit jaar op een zondag (25 juli) en daarom is het voor pelgrims naar Santiago de Compostela een Heilig Jaar. Wittem besteedt daar op twee manieren aandacht aan.
• Tussen 14.00 en 16.00 uur is er een inloopconcert door pianist Benoît Eggen, met tussendoor impressies van de pelgrimstocht van Celine Heijboer in 2017, zoals zij die met humor beschrijft in haar boek ‘Op weg naar rust’. 
• Om 14.00 uur begint ook een zgn. wandellotto: een korte pelgrimswandeling van steeds twee door het lot aan elkaar toegewezen reis- (of lot?-)genoten. Ze vertellen elkaar waar ze mee bezig zijn en wat ze belangrijk vinden.  Een oefening om als ‘pelgrims op de levensweg’ te luisteren naar elkaar. Wie zich tot uiterlijk zondag 12 uur heeft aangemeld, krijgt om 14.00 uur te horen met wie hij/zij op weg gaat en langs welke route.  Aan het eind schrijven ze elkaar een kort briefje ; die brieven worden verzameld in een Wandellotto-pelgrimsboek. Deelname kost € 5,- te betalen bij de start. 

- Op zondag 1 augustus is het Alfonsusfeest. Tijdens een inloopconcert tussen 14.00 tot 16.00 uur van Trio Vivente zijn er bezinningsteksten van en over de stichter van de redemptoristen.
- Op donderdag 12 augustus is er om 20.00 uur weer een koorconcert met André van Vliet. Dit keer begeleidt hij het vrouwenensemble ‘Embrace’. Toegang: vrije gave.
- In het weekend van 14 en 15 augustus is het feest van Maria Tenhemelopneming. Op beide dagen worden om 14.00 uur tijdens een kleine wandeling kruiden verzameld voor de ‘kroedwusj’ die na afloop worden gezegend. Op zondagmiddag houdt Ben Dassen tussen 14.00 en 16.00 uur een inloopconcert met Marialiederen.

 

MARIA-KAARSENACTIE 2021

Toen deze Gerardus nog in druk was, was het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (27 juni). Op 19 juni, negen dagen tevoren, hebben kerkgangers in de speciale Maria-tuinkapel al ruim 800 noveenkaarsen aangemaakt van met name lezers van dit blad die daarom vroegen. Velen van u deden een extra donatie voor Klooster Wittem. Het eindresultaat volgt later, maar nu al zeggen wij dank voor deze geweldige steun!

 


 

Twaalvuurtje

Elke dinsdag om twaalf uur

 

Bewoners en medewerkers van Klooster Wittem leggen even het werk neer; voorbijgangers schuiven aan om zich aan een ‘vuurtje’ op te warmen. 
Nadat het angelus geklonken heeft, is er muziek, een woord uit de bijbel en een verhaal uit het leven, even stil zijn, een gebed en muziek tot besluit. 
Als u in de buurt bent: loop binnen in de Wittemse kerk of kapel en doe mee! 
Welkom
Vaste kerkgangers, passanten en toeristen zijn ook welkom bij de andere samenkomsten en vieringen: zie blz 23.