Gerardus Magazine 2022-1

2022-1

Redemptoristen wereldwijd

50 Jaar Fonds van Altijddurende Bijstand in Limerick, Ierland

Met steun van het Redemptorist Perpetual Help Fund zijn met Kerstmis 2021 ruim 6000 voedselpakketten uitgedeeld aan gezinnen in de stad Limerick en directe omgeving.
In 1972 – nu 50 jaar geleden – nam pater Vincent Kavanagh het initiatief om met Kerstmis de geboorte van Jezus van Nazareth, de Verlosser, te vieren door vooral ook de vele arme gezinnen in de stad Limerick te laten delen in de kerstvreugde. Zo ontstond de ‘Poor Campagne’ dat veel gezinnen en alleenstaanden een rijk gevuld voedselpakket bezorgde. 

Het project kreeg enkele jaren geleden een nieuwe naam: ‘Fonds van Altijddurende Bijstand’, met een verwijzing naar Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Om het draagvlak onder de bevolking te verbreden zijn de redemptoristen gaan samenwerken met niet-religieuze organisaties die zich bezighouden met armoede­bestrijding. Zo kan er nog meer bereikt worden. Voedselpakketten worden niet alleen met Kerstmis verdeeld, maar het hele jaar door. De inkomsten van het fonds zijn in deze tijd – waarin veel mensen lijden onder de gevolgen van de Covidpandemie, aanzienlijk gestegen. 
De rector van het klooster vertelt: “We hebben voor meer dan € 200.000 aan voedsel kunnen verdelen. Er komen gelukkig elke dag mensen naar ons inloopcentrum waar voedsel, speelgoed voor kinderen, maar ook geld kan worden gedoneerd. Een heel team van vrijwilligers is er werkzaam.” Een hoopvol teken voor velen die leven met een ongewisse toekomst voor ogen. 

 

Marianne Debets  Â