Gerardus Magazine 2022-1

2022-1

Tenslotte

Mededelingen

We gaan vooralsnog ervan uit dat onderstaande vieringen en activiteiten mogelijk zijn, maar dat voor alle activiteiten (behalve voor vieringen) vooraanmelding nodig is! Half januari weten we wellicht meer. Let op de corona-bericht­geving, ook op www.kloosterwittem.nl of bij de kloosterreceptie (tel 043-4501741). 

 

Vieringen in Wittem 

• Zaterdag, 19.00 uur: ‘kringviering’ van Woord en Gebed;  zondag om 09.00, 11.00 en 18.00 uur eucharistievieringen.  
• Door de week 08.00 uur ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door eucharistieviering. Op dinsdag om 12.00 uur ‘Twaalvuurtje’: kwartiertje even stil staan; donderdag 12.00 uur rozenkransgebed. Om 18.00 uur: vesperviering. 
• Bijzondere vieringen.

- In het weekend van 15/16 januari:  ‘Peerkezondag’; 22/23 januari: kanselruil met de Protestante Kerk Maas-Heuvelland (Gebedsweek voor de Eenheid)

 

Christelijke meditatie  ‘van Woord naar Stilte’ 

Elke eerste woensdag van de maand bent u om 19.00 uur welkom om een uurtje te mediteren onder leiding van Marianne Debets. Kosten € 2 per keer.

 

De Eerste Lezing

Elke maand wordt in deze bijbelgroep o.l.v. Ageeth Potma de eerste lezing besproken van de eerstkomende zondag. Niet alleen lectoren en lectrices zijn welkom! Eerstvolgende keren: 19 januari, 9 februari en 9 maart, steeds van 19.30 tot 21.00 uur. Kosten € 2,50 per keer.  

 

Expositie en lezing

In Scala is begin 2022 werk te zien van Yvonne Schroeten onder de titel ‘De hemel weerspiegeld’. Ze vertelt erover op zaterdag 22 januari van 15.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

 

Workshop ‘bible-journaling’

Op woensdag 26 januari en vrijdag 4 februari kan men bijbelverhalen creatief laten spreken en vormgeven onder leiding van de kunstenares Vanessa Mezzolla. De bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 21.00 uur. Kosten, incl materiaal € 7,50. 

 

Poëziemiddag

In de’Week van de Poëzie’ lezen amateurdichters voor uit eigen en andermans werk, op zaterdag 29 januari van 13.00 tot 15.00 uur. Vrije inloop.

 

Wat is uw ecologische voetafdruk?

In deze workshop over duurzaamheid verkennen we o.l.v. Marjolein Tiemens welke invloed wij zelf hebben door ons handelen in het grote geheel van natuur, milieu en klimaat. U bent welkom op woensdag 16 februari van 19.30 tot 21.00 uur. Toegang is vrij.

 

Kardinaal van Rossum 

Deze markante redemptorist, die eind 19e eeuw rector van Klooster Wittem was en later een invloedrijke kardinaal in de wereldkerk, komt niet alleen ter sprake in deze Gerardus (blz 20-21) en in een daar besproken lijvige biografie, maar Eric Corsius houdt ook een lezing over hem op zaterdag 19 februari van 14.00 tot 15.30 uur. Vrije gave.

 

Vooruitkijken

• Vergeet de lezersreis niet naar Peerke Donders op woensdag 20 april: zie ommezijde.
• De PeerkePad-groepswandelingen in april en mei zijn al volgeboekt, maar er is nog een kans om van Wittem naar Tilburg mee te wandelen van 4 tot en met 10 september a.s. Zorg dat u er op tijd bij bent! Zie www.peerkepad.nl

 


 

Loop vrij binnen – kijk vrij binnen!

Nu de grote Gerarduskapel is omgebouwd tot receptie, boekwinkel en Scala-zaal, heeft pelgrimsoord Klooster Wittem er een prachtige ontmoetingsruimte bij gekregen. De boekwinkel is nu veel méér dan dat, met ook een wereldwinkel en allerhande kloosterproducten. Scala, dat  zeven dagen in de week open is, biedt ruimte voor lezingen, workshops en andere evenementen. Daar is ook een pelgrims-informatiehoek, een kindertafel, een solidariteitstafel, een videohoek en een grote leestafel, en niet te vergeten een koffiecorner waar altijd koffie en thee te krijgen is.


En vanuit Scala is er open toegang naar de kloosterkerk en de drie devotiekapellen om een kaarsje op te steken of een rustig moment voor uzelf te hebben.