Gerardus Magazine 2022-3

2022-3

Lees dit eens

Een boek om achteraan te beginnen

In alle ernst

De keuze van Joost Prinsen
Godfried Bomans; Prijs: € 25,00; Uitgever: Meulenhoff  bestel dit boek

Een schok ging er door de klas, toen vlak voor Kerstmis 1971 onze leraar Nederlands met het bericht kwam dat Godfried 
Bomans op jonge leeftijd (58) was overleden. Op je boekenlijst prijkte in die tijd ofwel Erik of het klein insektenboek of Pieter Bas. De komische strip van Pa Pinkelman in de Volkskrant was van voor mijn tijd, maar heb ik later met graagte gelezen. En iedereen kende hem van zijn optredens voor de radio en de televisie, ongekend humoristisch. Hij was de man van de ironie, ook als het ging om zijn milde publicaties over de katholieke kerk. Ze werden met gretigheid gelezen, ook door conservatieve priesters, want ze werden nét niet spottend. 
Zijn talloze publicaties ademen een voorbije tijd, maar ze worden nog steeds herdrukt. Merkwaardig genoeg kreeg deze grote stilist nooit een literaire prijs, misschien omdat zijn oeuvre nu eenmaal zo ongrijpbaar was in zijn gebrokkelde veelzijdigheid of omdat ook zijn meer serieuze werk toch altijd een onverwachte wending bevatte, een lichtvoetige relativering of een typisch Bomansiaanse overdrijving die op de lachspieren werkt.
Joost Prinsen stelde uit kranten en tijdschriften een bloemlezing samen van zijn essays die ook nu nog een genot zijn om te lezen. Ze zijn chronologisch geordend. In de vroegste artikelen is Bomans nog de erudiete literaire criticus die auteurs als Charles Dickens, Lodewijk van Deijssel en Piet Paaltjens bespreekt en zelfs De Avonden van Simon van het Reve (toen auteursnaam van Gerard Reve). In de latere columns komen we meer de verteller tegen met zijn fantastische gedachtesprongen en persoonlijke herinneringen, waarbij je altijd in twijfel gebracht wordt: is dit nu echt zo gebeurd of zit hij de boel te belazeren?
Zo vertelt hij meesterlijk over de fietsbedevaart met de school naar Heiloo: ‘Wij pelgrimeerden wel, maar waarheen, dat wist geen sterveling’. Boeiend vond ik het essay over de heiligverklaring van Paus Pius X. En aangrijpend beschrijft hij zijn verlangen naar het ultieme moment van de eerste voetstap van een mens op de maan! Een ongewone tip tot slot: begin dit boek achteraan. 

 


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


De drie zussen van Auschwitz

Hun belofte hield hen samen
Heather Morris; Prijs: € 21,99  bestel dit boek  

Toen ze klein waren, beloofden de joodse zusjes Cibi, Magda en Livi hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livi op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder. Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz- Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen te ontsnappen.


Moderne profeten

Kees van Ekris; Prijs: € 24,99  bestel dit boek  

Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel.
Wat is wijsheid in deze gistende tijd, waarin zoveel in beweging is? Hoe kom je waarheid op het spoor? Welke stemmen vertrouwen we? Deze acht moderne profeten uit de recente christelijke traditie wijzen ons de weg. Ze leefden allemaal in maatschappelijke crises. Hun leven had een geheim, een profetische kracht. Kunnen we daar de vinger op leggen: waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden, en deden ze wat ze deden? Waar zij voor streden is hier en nu nog net zo relevant. Dit boek gaat in op hun levens en inspiratiebronnen. 

Jeroen de Wit