Gerardus Magazine 2018-4

2018-4

Uit de boekenwinkel

Spiritualiteit voor de fijnproever

Clara’s Bron

Recepten voor eenvoudig en (h)eerlijk koken

Beatrijs Corvelyn en Elisabeth Luurtsema, Berne Media 2017, Prijs: € 19,95

 

Clara’s Bron is een bijzonder kookboek dat geschreven werd door twee zusters clarissen uit het stadsklooster ‘De Bron’ in Nijmegen. Het boek is een combinatie van meditatieve teksten, een gedachte uit de spiritualiteit van Clara van Assisi, een gedachte over duurzaam koken en recepten voor ontbijt, lunch, warme maaltijd, tussendoortje en wat extra’s. Deze vierslag wordt toegepast op de twaalf maanden van het jaar. Iedere maand kent een thema zoals: In januari ligt de toekomst nog open, in mei mogen we vertrouwen hebben in de groeikracht, in augustus leven we met passie en in december komen we thuis met Kerstmis. Het boek is eenvoudig, maar fraai geïllustreerd met foto’s van gerechten, maar ook met foto’s van mandala’s gemaakt van groenten, kruiden en bloemen uit de kloostertuin.

 

Het kookboek volgt het ritme van de seizoenen en kiest voornamelijk ook regionale producten. Ik was zelf erg verrast door bekende, maar vooral door onbekende producten zoals ghee – een boter variant –, magnoliasiroop en edelgistsaus. Het opent de ogen voor planten en bloemen die in onze eigen tuin of in weiden groeien en waar de meest smakelijke gerechten en maaltijden van gemaakt kunnen worden, zoals daslook- en bramenazijn, rabarberchutney en sesamcourgettesalade.

 

Het boek nodigt uit om ingrediënten te verzamelen en te gaan koken. In die zin is het een boek dat het waardevolle en kostbare laat zien van alles wat groeit en bloeit op Moeder Aarde. Het boek schept gemeenschapszin en tegelijk wordt ieder mens uitgenodigd om zijn eigen levensweg te gaan, zoals wordt verwoord in de korte tekst over de spiritualiteit van Clara in de maand januari: ‘Ondanks de tegenstand die Clara van Assisi ondervond, keerde ze steeds terug naar haar beginsel, haar bezielende uitgangspunt. Die weg blijft ze trouw volgen, de weg waarop ze ‘geroepen’ is.’ Bruno-Paul De Roeck formuleert het in dit boek treffend wanneer hij zegt: “Haal mijn weg niet weg onder mijn voeten! Ook niet wanneer mijn weg volgens jouw weg een omweg is”. Een kookboek als voeding voor de maag en de ziel.

 


 

God weer vinden

En waarom je Hem niet hoeft te zoeken

Zacharias Heyes, Prijs: € 16,90

Vele generaties christenen zijn opgevoed met het idee dat je van alles moet doen (en laten) om bij God in de gunst te komen. De benedictijner monnik Zacharias Heyes, medebroeder van Anselm Grün, wil juist laten zien dat mensen zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen om toegang tot God te krijgen. Belangrijke prestaties zijn niet nodig om door God aanvaard te worden. De gedachte dat God steeds weer de mensen zoekt en vindt, maakt ons vrij. Aan de hand van bijbelse figuren laat de auteur zien hoe mensen zich – vaak onverwachts – door God vinden laten. Misschien ligt hier wel een nieuwe pelgrimsweg voor de kerk van vandaag.

 

Paus Franciscus, het vijfde jaar

Zalig de armen

Christian van der Heijden,Prijs: € 19,50

In dit boek, de vijfde in de reeks ‘paus Franciscus’, neemt Christian van der Heijden, werkzaam bij de KRO als religiejournalist, de lezer mee door het leven van paus Franciscus in het jaar 2017. De reizen naar Egypte, Fatima, Colombia en Myanmar komen aan bod. Aandacht krijgen ook de beschuldigingen van enkele prelaten dat de paus ketterijen zou verspreiden vanwege zijn tekst over het hertrouwen van gescheiden mensen in de encycliek Amoris laetitia
KLOOSTERBOEKWINKEL WITTEM

Bestellen en gratis thuis laten bezorgen?
Bel naar +31 (0)43 4502332 of kijk op
www.kloosterboekwinkelwittem.nl

Marianne Debets