Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Van de redactie

Verfrissende ontmoetingen

Dit Voorwoord is niet ontstaan achter mijn bureau in Wittem, maar op een bankje in het park van Schloss Schönbrunn in Wenen. Met vijf vrienden heb ik zojuist een voettocht afgesloten van het geboortehuis van de H.Clemens Maria Hofbauer in Tasovice (Tsjechië) naar zijn graf in de redemptoristenkerk in deze oude keizerstad, waarvan hij stadspatroon is. We genieten hier nog even na, voor we naar huis gaan. Eerste daad na de vakantie: de kopij van de nieuwe Gerardus moet naar de drukker, maar het Voorwoord ontbreekt nog…
Het is druk in het park, vol met stadsbewoners en toeristen; zij concentreren zich vooral rond de kolossale fontein. Als we al geen mooie foto hadden voor de voorkant van ons blad, dan had ik er hier eentje kunnen maken: een bonte verzameling van mensen rond verfrissend water. We kozen die voorkant omdat ook het eerste artikel vertelt hoe water mensen trekt en zelfs ontmoetingen tot stand brengt: een Samaritaanse vrouw met een verleden vindt toekomst in de ontmoeting met Jezus. 
De mensen zitten hier in plukjes bijeen op de rand van de grote fontein. Een moslimfamilie, een groepje Franse jongeren, een Aziatisch gezin… Ook dit is een plaats van ontmoeting; nee, niet al die kleurrijke mensen door en met elkaar, maar toch een vredig oord van samen zijn. Je zou hopen dat het elders in de wereld ook zo was.
U heeft een nieuwe Gerardus in de hand. Misschien is dit blad ook een oord van ontmoeting. We maken kennis met mensen uit het verleden die ons nog steeds iets te zeggen hebben, en met jongeren met de toekomst nog vóór zich. Verrassend vond ik zelf het verhaal van Peter Nissen over de priester-schrijver Jacques Schreurs, wiens roman ik een paar weken geleden uitgebeeld zag in de prachtige musical ‘Dagboek van een Herdershond’. Nooit geweten dat hij ook een mooi gedicht heeft geschreven over pelgrims naar Wittem! Een verrassende ontmoeting. Ik hoop dat u ook fijne ontmoetingen mag meemaken via ons blad, maar ook in het leven van alledag…
Over ons magazine gesproken: mogen we ook ú ontmoeten in uw reactie op dit blad? Zie de oproep op blz 23! Wij zijn half oktober weer bij u, hopelijk nog voor het Gerardus-jaarfeest op 16 oktober!

p. Henk Erinkveld CSsR, hoofdredacteur