Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Redemptoristen Wereldwijd

Generaal Kapittel van de redemptoristen

Van 11 september tot 7 oktober a.s. zal in Rome het 26ste Generaal Kapittel plaatsvinden van de congregatie van de redemptoristen. Er waren al voorbereidende vergaderingen in de verschillende werelddelen: Afrika & Madagaskar, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika & de Caraïben, en tot slot in Azië & Oceanië. Hiernaast is een foto van een vooroverleg in NW-Europa; pater Jan Hafmans (links vooraan) neemt deel aan het Generaal Kapittel.
Elke zes jaar is er zo’n Algemene Vergadering, waar afgevaardigden van alle provincies (bestuurseenheden) elkaar ontmoeten en men verder overlegt, beslissingen neemt of uitdagingen bespreekt die opgepakt moeten worden. Vanuit het vorige Generaal Kapittel (2016) worden de thema’s: een gewonde wereld en herstructurering van bestuurseenheden in de brede zin van het woord opgepakt. Het gaat concreet over:
• Hoe kunnen de redemptoristen in samenwerking met hun partners in de missie blijven getuigen van Jezus Christus, de Redder en Verlosser in de samenleving die sterk getekend wordt door oorlog en geweld, natuurrampen en een klimaatcrisis. Miljoenen mensen zijn hiervan slachtoffer en zijn op de vlucht. Dat is de gewonde wereld waarvan ook wij deel uitmaken. Hoe kunnen we met mensen die getroffen zijn en gebukt gaan onder deze bittere nood gezamenlijk op zoek gaan naar een leefbare en meer rechtvaardige wereld.
• Willen de redemptoristen en hun partners in de missie tegemoet komen aan de noden van deze tijd, dan zal er een herstructureringsproces in de congregatie moeten plaatsvinden. Dit betekent ook een persoonlijk bekeringsproces van ieder lid en dat ieder er opnieuw van doordrongen moet zijn wat specifiek de opgave van de redemptoristen is binnen de kerk en de samenleving Het vraagt om onderlinge solidariteit en een scherp onderscheiden voor wie we er zijn in de samenleving, waar de prioriteiten liggen en hoe deze opgepakt moeten worden. 
Het Generaal Bestuur onder leiding van de huidige algemene overste, de Canadese pater Michael Brehl, vraagt aan al haar leden om in gebed het welslagen van het kapittel mee te nemen, waarin ook een nieuwe generale overste en zijn raad zal worden gekozen.

Marianne Debets  Â