Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Tenslotte

Mededelingen

Vieringen in Wittem 

• Zaterdag, 19.00 uur: ‘kringviering’ van Woord en Gebed; zondag eucharistievieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur. 
• Door de week 08.00 uur ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door eucharistieviering.

• Elke donderdag 12.00 uur rozenkransgebed. Maandag t/m vrijdag om 18.00 uur: vesperviering. 
• Op de laatste zondag van elke maand is er om 17.00 uur in ontmoetingsruimte Scala een meditatieve viering in de traditie van de oecumenisch gemeenschap van Taizé.
• Themavieringen en speciale activiteiten staan ook in de maandelijkse kerkbrief die ook op de website staat.


Rondleidingen

Elke woensdag en zaterdag in september is er van 11.00 tot 13.00 uur een rondleiding door kerk en kapellen, de tuin en grafkelder, en de monumentale kloosterbibliotheek. Kosten € 10,- pp, incl. koffie/
thee en vlaai na afloop in de voormalige refter. U kunt zich tot 09.30 uur van de betreffende dag opgeven via de website of de kloosterreceptie.


‘Onvertelde verhalen’ in de Vredesweek 

Van 19 tot en met 25 september (Vredesweek) hangen in de Scala ontmoetingsruimte acht portretten van vluchtelingen waarover de zangeres Mala van Bosnische afkomst, liedjes schreef. Zij en deze acht vluchtelingen hebben met elkaar gemeen dat ze als kind moesten vluchten. Bij elke foto staat wie hij/zij is en de songtekst die op hem of haar betrekking heeft.
Op zaterdag 24 september, 14.00 uur komt Mala deze liedjes zingen in Scala. Ze staan ook op haar CD ‘The Untold Stories’ en er is een boek met deze verhalen over vluchten, familie en moederliefde.  De toegang is gratis.


Gouverneur Emile Roemer - TV-kloostergast in Wittem

Op 31 juli, 1 en 2 augustus was de Commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer, te gast in Wittem voor opnames van het KRO-NCRV-programma ‘Kloostergasten’ dat op 23 oktober wordt uitgezonden. Hij nam deel aan het communiteitsleven en maakte enkele activiteiten mee, zoals vieringen, de doop van een sinti-kindje en een wandeling de Gulperberg op naar het Missiekruis. We zijn erg benieuwd naar de samenvatting van 25 minuten, maar de ontmoeting was sowieso heel hartelijk!

 


 

De Maand van de Schepping in Wittem


Paus Franciscus schreef in 2015 de encycliek ‘Laudato Si’. Om de aandacht voor de aarde als ‘ons gemeenschappelijk huis’ levend te houden, riep hij in datzelfde jaar september uit tot ‘maand van de schepping’.
In dat kader organiseren wij een aantal activiteiten:
•    Vieringen met als thema ‘tijd van herstel’ op 17 september (19.00 uur) en 18 september (09.00, 11.00 en 18.00 uur).
•    Scheppingswandeling op 18 september start om 13.30 uur. We lopen langs plekken die associaties oproepen met teksten uit de Bijbel. We lezen ter plekke die teksten en laten ze op ons inwerken. De wandeling (6 km) wordt afgesloten in de kerk. Deelname is gratis.
•    Film ‘The cow’ op 21 september om 19.30 uur. In die film wordt het leven van een koe getoond door haar eigen ogen. Zo leren we haar kennen als een medeschepsel, niet als een ding dat melk produceert, zoals er vaak naar gekeken wordt. Entree is vijf euro. 
Voor wandeling en film graag vooraf aanmelden bij de receptie van het klooster, 043 4501741.
Klooster Wittem heeft zich onlangs aangesloten bij ‘de Groene Kerken’, een netwerk van geloofsgemeenschappen die zich inzetten voor verduurzaming en milieubewustzijn.