Gerardus Magazine 2022-7

2022-7

Redemptoristen Wereldwijd

Geen samenvoeging, maar opsplitsing van parochies!

Terwijl hier parochies fusies moeten aangaan omdat het aantal parochianen sterk daalt, groeien elders parochies zo hard, dat ze gesplitst moeten worden…. Pater Ferdi uit Indonesië, sinds kort wonend in Wittem, maakte dat als pastoor mee…

De parochie St. Maria Assumpta in Kodi is de op één na oudste parochie op het eiland Sumba in het bisdom Weetebula, opgericht door de Nederlandse missionaris van Steyl pater Piet de Zwart. Ofschoon hij maar moeizaam de Indonesische taal leerde, had hij op pastoraal gebied veel talenten. Te paard bezocht hij de dorpen, introduceerde er het katholieke geloof en doopte veel mensen. In 1938 werd het officieel een parochie: een uitgestrekt gebied met slechte wegen die alleen te voet of te paard begaanbaar waren. 
Pater de Zwart werkte samen met leken die hij naar cursussen liet gaan voor pastoraal werk, maar ook voor praktisch werk zoals landbouw en timmerwerk. Want parochiewerk is veel breder dan ‘zielzorg’. Vooruitgang kan alleen bereikt worden via goed onderwijs; pater de Zwart opende de eerste lagere school in deze streek en daarna nog twee scholen. Ze hebben inmiddels duizenden kinderen gevormd.
Zijn werk werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog met de Japanse bezetting. Missionarissen, ook pater de Zwart, werden als krijgsgevangenen weggevoerd. Na terugkeer uit gevangenschap zette hij zijn werk in Kodi voort. In 1957 werd de missie op Sumba overgedragen aan Duitse redemptoristen. Pater de Zwart keerde terug naar Nederland en overleed in 1993 in het Brabantse Teteringen. 
Pater Mario Stutzer en enkele medebroeders waren de eerste redemptoristen in de parochie. Dertig jaar later nam ook een Indonesische redemptorist, pater Moses Beding, het pastorale werk mee op. Ondertussen werd de parochie van Sta. Maria Assumpta alsmaar groter en groeide uit met zo’n twintig parochiestaties. 
Pater Ferdi volop in actie bij de mensen van zijn parochieIn 2017 werd ik er pastoor. In overleg met de mensen werd een verzoek ingediend bij de bisschop om dit gebied in twee parochies te verdelen. Hij ging akkoord en er volgde een tijd van zorgvuldige voorbereiding: rechten en plichten werden vastgesteld, de parochiestaties met hun kerkgebouwen werden verdeeld en een nieuwe pastorie gebouwd.
Toen dat proces bijna voltooid was, werd ik overgeplaatst naar Nederland en benoemd om in de Clemensprovincie pastoraal actief te zijn. Ik heb dus niet meegemaakt dat zeer onlangs, op 26 juni j.l., een nieuwe pastorale eenheid, de St. Jamesparochie, werd afgescheiden van de moederparochie. Dat gebeurde met een plechtige viering met de bisschop en veel priesters, bijgewoond door ongeveer 6000 mensen. Uiteraard was er na afloop een grote maaltijd met dans! Ik bid, dat er zegen mag rusten op deze nieuwe parochie!

Ferdi Djaga Kota CSsR Â