Gerardus Magazine 2022-8

2022-8

Van de redactie

Advent of Kerstmis?

Deze laatste uitgave van ‘Gerardus‘ in 2022 valt bij u in de bus aan het begin van de Advent. Overal is Kerstmis al te bespeuren;  de kerstmarkten zijn begonnen, zij het misschien met minder sfeerverlichting dan in andere jaren vanwege de hoge energieprijzen. Toch kun je deze Gerardus geen echt kerstnummer noemen, al maken we u op de achterzijde graag attent op ‘Kerst voor de Ziel’ in Wittem. 

Het is meer een Advent-nummer geworden. Misschien is het gewaagd, maar ik durf te zeggen dat voor christenen in zekere zin Advent belangrijker is dan Kerstmis. In bijbelverhalen is ‘hoop’ de grote drijfveer die  mensen in beweging zet. In het hoofdartikel sta ik stil bij het bekende Adventslied ‘Rorate Coeli’ over dauwdruppels die zelfs een dorre woestijn tot leven kunnen brengen. Advent drukt hoop op toekomst uit. We laten dat geloof in ‘licht in duisternis’ zien door vier weken lang elke zondag één kaarsje méér aan te steken op de Adventskrans. 

De Chanoeka-kandelaar op de voorkant van dit blad doet denken aan die Adventskrans. Met acht kaarsjes die dag na dag worden aangestoken, wordt het Joodse lichtjesfeest gevierd. Dat heeft niets met Kerstmis te maken, zegt Myriam Steemers. Hoewel: de koekjes die zij bakt in de bijbelse kook- en bakrubriek hebben de vorm van de Davidster en “verwijzen zo naar de afstamming van Jozef en Maria…” Joden en christenen hebben gezamenlijke wortels, met jawel: de Hoop als grote drijfveer.

Ik schrijf dit Voorwoord haast tegelijk met de preek voor de voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar. In de lezingen is sprake van oorlogen en onlusten. Akelig actueel allemaal… Maar Jezus zegt: laat je niet afschrikken door alle doemdenkers (zeg maar complotdenkers), maar blijf standvastig. Ik eindig mijn preek met de wens - die ook voor u bestemd is: dat we niet meedoen in een pessimistische klaagzang over onze tijd, maar steeds de melodie van de hoop laten klinken. Laten we dus eerst maar eens met volle overtuiging ‘Advent’ vieren, voordat we toe zijn aan Kerstmis… 

Dit is nummer laatst van 2022. We hopen al vroeg in het nieuwe jaar met de eerste uitgave te komen van 2023, geïnspireerd door uw bemoedigende reacties op ons magazine, waarover ik op de volgende bladzijde schrijf. 
Ik wens u na een zalige Advent en Kerst nu alvast een hoopvol en gezegend Nieuwjaar!

p. Henk Erinkveld CSsR, hoofdredacteur