Gerardus Magazine 2023-4

2023-4

Van de redactie

Late Lente

Lees artikel als pdf
 

Half april wandelde ik met een groepje vrienden een week dwars door de Duitse Eifel. Een ontspannen week met fijne mensen, daar niet van. Maar ik had mij verheugd op een heerlijke lentetocht onder een stralende voorjaarszon, met prachtige bloesems onderweg en overal ontluikend groen. Maar afgezien van een paar zonnige momenten werd het voornamelijk een koude, miezerige en winderige week over modderige glibberpaden en nog nauwelijks groen aan struiken en bomen…
Gisteren liep ik met een andere wandelmaat door diezelfde natuur. Nu was er prachtige bloesem te zien, en het jonge groen had als een explosie bezit genomen van bomen en struiken. Mijn maat, die een moeilijke tijd in zijn leven meemaakt, zei: “Hier wordt een mens blij van”. Ik zie hem opbloeien.
Ik ervaar sterk, hoezeer het wisselen van de seizoenen onze stemming kan bepalen. Dit jaar hebben we lang op de lente moeten wachten; het was koud en nat. Maar we wisten: het zal toch ooit lente en zomer worden en dat geeft perspectief aan ons wachten. Een paar dagen geleden vierden we Koningsdag. Overal in ons land is dat een heerlijk feest geworden. Ongetwijfeld heeft het mooie lenteweer, waarop we zo lang moesten wachten, daaraan bijgedragen. 

Tegen de jongeman waarmee ik gisteren wandelde, vertelde ik dat ik nog een Voorwoord moest schijven voor Gerardus, en dat ik zit te denken aan het thema ‘Een late lente’. “Misschien geldt dat ook voor mij”, reageerde hij lachend. Ik denk dat niet alleen hij, maar veel jonge mensen worstelen met de vraag naar hun toekomst: ‘Waar kies ik voor? Hoe geef ik mijn leven een zinvolle invulling?’ Er zijn veel mensen, jong en oud, voor wie het maar geen lente wil worden. Niet alleen jongeren, maar zelfs mensen in de ‘herfsttij van hun leven’ kunnen ernaar verlangen dat er iets nieuws opbloeit in hun leven.

U heeft een nieuwe Gerardus voor u liggen. Ik weet zeker dat u in de variëteit van bijdragen vast wel iets tegenkomt dat u een lentegevoel geeft! Dat wens ik u in ieder geval van harte toe. 
Begin juli zijn we er weer. Hopelijk is het dan volop zomer!

P. Henk Erinkveld C.Ss.R.