Gerardus Magazine 2023-5

2023-5

Van de redactie

Uit en thuis

Lees artikel als pdf
 

De zomer is losgebarsten en zowel de voorkant als de laatste pagina’s van ons magazine nodigen uit om erop uit te trekken. Toch doen we die aanbevelingen met enige schroom, want we realiseren ons, dat een groot deel van ons lezerspubliek nauwelijks of helemaal niet aan dit soort activiteiten kan deelnemen. Niet alleen vanwege de afstand tot Wittem, maar ook omdat de hoge leeftijd of zwakke gezondheid dat niet toelaten. Ook zijn veel mensen aan huis gebonden als mantelzorger, of –laten we dat ook niet onderschatten-omdat de financiële situatie het niet toelaat om in de vakantiemaanden van alles te ondernemen. Voor veel mensen is het ook in deze zomermaanden noodgedwongen meer ‘thuis’ dan ‘uit’.

Elke week bezoek ik iemand in een verzorgingstehuis; gelukkig is de betreffende man nog in staat kleine wandelingetjes rond het huis te maken, maar op zijn afdeling zie ik elke week veel bewoners steevast op dezelfde stoel in hetzelfde hoekje. Soms komt er iemand op bezoek, maar als kinderen enkele weken met de camper op vakantie zijn, dan zit zo moeder letterlijk moederziel alleen… Ik vind het bewonderenswaardig hoe personeel en vrijwilligers hun best doen om voor de bewoners deze zomermaanden zo aangenaam mogelijk te maken..

Zowel voor ‘uitgaanders’ als ‘thuisblijvers’ proberen we met ons Gerardus Magazine verstrooiing en informatie te brengen die de zinnen kunnen verzetten. En al lezend kun je ook reizen maken. In elke aflevering vertelt Jan Joris Rietveld over zijn ervaringen als missionaris in Brazilië en leren we Ricus Dullaert kennen als een ware missionaris die bezielend spreekt over ‘zijn’ jongeren in Johannesburg. En ook dit keer maken we een rondje langs redemptoristen wereldwijd. Dichter bij huis blijven we, als Jeroen de Wit vertelt over wat er in Wittem zelf te zien is; en Peter Nissen schrijft dat wat er groeit en bloeit letterlijk en figuurlijk een zegen zijn voor de mensheid. Dat besef heeft vorm gekregen in een mooie devotie rond het feest van Maria Hemelvaart.  

Wij beginnen steeds met een artikel dat laat zien hoeveel muziek er in de bijbel zit… Dit keer vertelt Nan Paffen over zangers en componisten die zich laten inspireren door het bijzondere bijbelboekje ‘Prediker’. 
We hopen dat u, uit of thuis, weer veel leesplezier beleeft met deze Gerardus. 
Als redactie nemen wij een kleine zomer­pauze en we  zijn weer bij u terug rond 1 september a.s. 

P. Henk Erinkveld C.Ss.R.