Gerardus Magazine 2018-7

2018-7

Uit de boekenwinkel

In de pizzahemel

‘Slapen vissen?’

Jens Raschke, Ingrid & Dieter Schubert - Lemniscaat 2017 - Prijs: € 14,95

 

In deze uitgave van het Gerardus Magazine schrijft Ludo Vangilbergen over ouders die een kind hebben verloren. Vaak betekent dat ook dat kinderen een broertje of zusje hebben verloren. Dat bracht mij op het idee om een boek aan te bevelen dat specifiek voor deze kinderen bedoeld is, maar dat ook ouders en andere volwassenen kan helpen om zich te verplaatsen in de gevoelswereld van kinderen die een groot verlies meemaken.

Daarin is Jens Raschke, schrijver en theatermaker in Kiel (D), uitstekend geslaagd met zijn kinderboek ‘Slapen vissen?’ Dat is de titel van een toneelmonoloog die hij in 2012 schreef en die nu ook in boekvorm is verschenen met prachtige illustraties van het Duitse, in Nederland wonende echtpaar Ingrid en Dieter Schubert.

‘Slapen vissen?’ is als een soort dagboek geschreven van een juist tien jaar geworden meisje, Jette. Zij vertelt over de ziekte en dood van haar vier jaar jongere broertje Emiel. Boven haar hangen donkere wolken van woede en verdriet, maar er zijn ook leuke herinneringen: hoe ze samen fantaseerden over de pizzahemel en samen begrafenisje speelden. Soms is ze ook een beetje boos op haar vader en vooral op haar moeder die veel meer bezig is met Emiel dan met haar. Heel confronterend is haar beleving van de begrafenis; hoe ‘pastoor Wegeman allerlei dingen zei die ik niet begreep’.

Op de laatste bladzijde vertelt ze: ‘Langzaam worden mijn donkere wolken minder zwart. Elke week zijn ze een beetje lichter. Of ze ooit weer helemaal wit worden? Dat weet ik niet.’

Het boek is niet alleen een juweeltje voor kinderen die geconfronteerd worden met de dood van een broertje, zusje of vriendje, maar ook voor volwassenen die zich willen inleven in de gevoelens van deze jonge ‘nabestaanden’. Immers dat is de eerste voorwaarde om hen in hun verdriet te helpen.

 

Neem niets mee voor onderweg

Kwetsbaarheid als beeld van God, Erik Galle, Prijs: € 17,99

 

Erik Galle heeft als priester en psychotherapeut meerdere boeken geschreven over de zoektocht naar God. In deze uitgave combineert hij verhalen en gedichten over kwetsbaar durven zijn. Kwetsbaarheid ook als ‘opstap om bij God te geraken’. Niets meenemen voor onderweg is dan ook een uitnodiging: een soort kaartenboek met 40 verkenningen. Zij leren ons telkens zien hoe kwetsbaarheid een weg is naar God en een sleutel is om onszelf en de ander beter te leren kennen.




Met hoofd en hart

Liefdevolle ervaringen van een verpleegkundige, Christie Watson, Prijs: € 19,99

 

Watson’s ‘Met hoofd en hart’ is een eerbetoon aan verpleegkundigen, patiënten en hun naasten. Maar veel meer nog leest het als een roman die ons leidt door ziekenhuisgangen van de afdeling premature baby’s naar de geriatrische; overal waar de kwetsbaarste mensen van onze samenleving zijn. Ze maakt ons deelgenoot van de doodgewone en toch zo bijzondere levens die het pad van een verpleegkundige kruisen. Watson is een ‘echte’ verpleegkundige en ook een ‘echte’ schrijfster: beide met hart en ziel.



 

KLOOSTERBOEKWINKEL WITTEM

Bestellen en gratis thuis laten bezorgen?
Bel naar +31 (0)43 4502332 of kijk op
www.kloosterboekwinkelwittem.nl

p. Henk Erinkveld C.Ss.R.