Gerardus Magazine 2018-7

2018-7

Tenslotte

Berichten

VIERINGEN IN WITTEM

Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed

Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur

 

Door de week:

08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.

12.00 uur op elke donderdag: Rozenkransgebed voor de vrede

18.00 uur: Vespervering

Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 uur tot na de laatste viering (door de week: 18.15 uur).

 


OKTOBER - GERARDUSMAAND

Op 16 oktober 1755 stierf Gerardus Majella op 29-jarige leeftijd. Na zijn heiligverklaring in 1904 werd deze datum zijn gedenkdag. De hele maand zijn er extra activiteiten.
◆ Zondag 7 oktober: Gerarduswandeling rond Wittem, Start: 13.30 uur; 8 km.
◆ Zaterdag 13 oktober: 19.00 uur Kringviering met na afloop een lichtjestocht door de tuin.
◆ Zondag 14 oktober: 09.00, 11.00 én 12.15 uur eucharistievieringen;
om 15.00 uur gebedsviering met bidtocht door de tuin. Om 16.00 uur: Gerarduslezing door Gerard Kessels, journalist en columnist. Daarna aperitief en Italiaanse maaltijd (als sponsoractie). Meer informatie op www.kloosterwittem.nl
Maandag 15 t/m vrijdag 12 oktober: elke dag een eucharistieviering om 11.00 uur.
Dinsdag 16 oktober, Jaarfeest van H. Gerardus Majella. 07.30 uur: start Gerardustocht van 13 km vanaf de Martinuskerk te Welten (bij Heerlen). De pelgrims zijn op tijd voor de feestelijke eucharistieviering van 11.00 uur. Om 15.00 uur: gebedsdienst met bidtocht door de tuin.
◆ Zondag 21 oktober: In de eucharistieviering van 11.00 uur zingt de ‘Capella Majellana’ van de Gerardus Majellakerk te Utrecht; en in de avondmis van 18.00 uur speelt de 80-jarige Harmonie St.Gerardus Heksenberg uit Heerlen.


Kloosterfeest

Op zondagmiddag 21 oktober begint om 12.00 uur met saluutschoten het Kloosterfeest!
• In de Kloosterbibliotheek is een taxatie- en verhalendag over devotionalia en religieuze voorwerpen: ‘Tussen kunst & devotie’ (zie verderop).
• In de kloosterrefter is een markt ingericht met verkoop van kloosterproducten en informatiestands van organisaties in en rond het klooster.
• In een van de zalen wordt met lichtbeelden het programma van 2019 gepresenteerd over de reizen naar het land van Peerke Donders (Suriname, in februari), en naar Gerardus (Italië, oktober); over de fietsvierdaagse naar Gerardusoord Weebosch (in mei) en het Peerkepad naar Tilburg (in september).
• In de tuin is de beeldentuin ingericht van Afrika Anders, en de werkgroep ‘waterrad’ houdt een presentatie over de restauratie van het bijzondere waterrad in de kloostertuin.
• Natuurlijk is er volop gelegenheid voor onderlinge ontmoeting bij een hapje en een drankje in ons ‘kloostercafé’, de Gerarduszaal.
Loop vrij binnen tussen 12.00 en 17.00 uur. Toegang gratis!



TUSSEN KUNST & DEVOTIE


Klooster Wittem ruimde de afgelopen jaren tijdens het Kloosterfeest kleine religieuze voorwerpen en huisraad op. Op zondag 21 oktober a.s. gaan de grotere objecten in de verkoop! In de veiling worden hoogwaardige religieuze kunstobjecten aangeboden, zoals authentieke kruisbeelden, heiligenbeelden en meubilair. Ze zijn afkomstig uit Klooster Wittem en andere redemptoristenkloosters. Op deze objecten kan men bieden. Voor de kleinere beurs wordt een verkooptafel ingericht met heel bijzondere schilderijen en religieuze kunst van Limburgse kunstenaars uit de vorige eeuw, originele iconen, kruisen met corpus van houtsnijwerk,
Mariabeelden, heiligenbeelden en liturgische voorwerpen.

Maar misschien heeft u ook zelf thuis spullen waarvan u wel eens de achtergrond wilt weten of de waarde: een mooi Jozefbeeld van uw oma, een schilderij van de Goede Herder, een bijzonder missaaltje of liedbundeltje uit de 19e eeuw, of een relikwie van een onbekende
heilige. En wie weet blijkt het schilderijtje op de slaapkamer uniek en van uitzonderlijke waarde. Grijp de kans om al die religieuze voorwerpen met een kennersoog te laten bekijken: waar komt het vandaan?
Waarvoor werd het gebruikt? Hoe oud is het en: wat zou het waard zijn?
Als u een bijzonder voorwerp wilt laten taxeren, laat het ons dan van tevoren weten, het liefst met een digitaal fotootje. We vragen een bijdrage van €5,- per object. Alle gelden komen ten goede aan de nieuwe
ontwikkeling van de Gerarduskapel.
De taxatie van religieuze kunst en devotionalia gebeurt door Peter Dullaert, erkend register taxateur en theoloog, en zijn dochter Anna, die als expert voor religieuze kunst bij veilingbedrijf Catawiki werkte. In
drie ‘ronden’ worden de voorwerpen getaxeerd; tussendoor strooit troubadour Jos Meessen zijn liederen rond.
Ondertussen neemt rector Henk Erinkveld met de Brabantse volkscultuur-historicus Paul Spapens plaats achter de ‘verhalentafel’, waar bezoekers hun verhaal kwijt kunnen over meegebrachte prentjes, beeldjes of missaaltjes en hen naar de betekenis kunnen vragen
achter die voorwerpen.

Zie ook www.kloosterwittem.nl/kunstendevotie


Licht voor onze doden


Wij gedenken onze overledenen tijdens de eucharistieviering in Wittem op zondag 28 oktober om 9.00 uur.
Buren Mw. A. Brouwer-Beijaard. Curacao Mw. L.G. van Dal-Mckenzie. Ede Mevr. G.R. Meijer-de Waal. Klazienaveen Mevr. G. Robben-Prinsen.
Maastricht Dhr. L. Tabbers. Naarden Mw. A.W. Koopmanschap-de Gooijer. Oud Gastel Mevr. M.A. Slooters-van der Sanden. Weert Mw. A.
Eggels. Wouw Mw. C. Koen.