In 2020 vierde de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden Limburg (SPV) aar 25-jarig bestaan, een jubileum dat door het coronavirus toen niet gevierd kon worden. Dit jaar bestaat het Huis voor de Pelgrim 100 jaar.
Samen met Pelgrimsoord Klooster Wittem wijden het Huis voor de Pelgrim en de SPV daarom de hele maand oktober 2021 aan pelgrimage in de breedste zin van het woord.
Met een symposium, workshops, lezingen, filmavonden en natuurlijk het pelgrimeren zelf kunnen mensen kennis maken met pelgrimage of kunnen pelgrims verhalen met elkaar delen.
Ook andere organisaties of initiatieven nemen deel aan deze maand, met eigen activiteiten (lezingen, pelgrimswandelingen, filmavonden, exposities, etc.).
Op zaterdag 30 oktober vindt in de kloosterbibliotheek van Klooster Wittem, de Dag van de Pelgrim plaats. Tijdens deze dag is er plek voor korte workshops, lezingen, korte pelgrimswandelingen en een informatiemarkt. Bovenal staat deze dag in het teken van elkaar ontmoeten en delen van uw pelgrimsverhalen. Deze dag is na aanmelding bij te wonen of wellicht is uw organisatie hier vertegenwoordigd met een informatiestand. Heeft u interesse, wilt u uw activiteit aanmelden of wilt u graag meer informatie? Stuur dan een mail naar rene.haustermans@kloosterwittem.nl. |
Vooraf: vrijdag 17 september (Wittem)
Lezing Frits de Lange: het leven als een pelgrimstocht
Veel mensen voelen zich gelovig, hoewel ze niet (of niet meer) verbonden zijn met een kerk. Ze geloven dat er iets is dat groter is dan zijzelf, hoewel ze dat geloof meestal maar moeilijk onder woorden kunnen brengen. Frits de Lange noemt hen pelgrims, mensen onderweg. Niet Santiago de Compostela of het hiernamaals is hun bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaringen op de levensweg. Met hen probeert Frits de Lange mee te lopen.
Lezing: vrijdag 17 september, 19.30 uur. Entree: 10 euro. Aanmelden: 043 4501741 of via de website. Daar is ook meer informatie te vinden.
Zaterdag 2 oktober 2021 (Sittard)
In en om Sittard is heel wat te pelgrimeren. Monumentjes van bezinning, pelgrimsoorden (Pater Karel, Maria Tauscher, Sint Rosa, O.L.V. van het Heilig Hart en O.L.V. Behoudenis der Kranken, H. Gemma) en verstillende groene oases van rust, in en om de Sittardse binnenstad. Deze wandeling wordt georganiseerd door www.geheimetuinenvansittard.nl
Maandag 4 oktober 2021 (Maastricht)
Op de feestdag van St. Franciscus is er een franciscaanse pelgrimstocht in en rond Maastricht, onder leiding van de franciscaan Mattie Jeukens o.f.m. Tijdens deze wandeling zal met een franciscaanse blik worden gekeken naar de schepping.
start om 13:30 vanuit de O.L.V. van Lourdeskerk aan het Lourdesplein. De wandeling van ca. 8 km wordt rond 17 uur afgesloten met een korte vesperviering.
Organistie: www.franciscaansevoettochten.nl
Pelgrimswandeling vanaf Lottum naar de gedachteniskapel van Mgr. Schraven in Broekhuizenvorst (6 km). Vertrek: 10.30 uur vanaf de Markt van Lottum. Wie wil, kan vanaf Broekhuizenvorst verder lopen naar Klein Lourdes in Tienray (totaal 12 km). Zowel vanuit Broekhuizenvorst als vanuit Tienray gaat een lijnbus terug naar Lottum (denk aan mondkapje!). Het is ook mogelijk weer terug te lopen naar Lottum (totaal dan 20 km).
Mgr. Schraven was een lazarist, geboren in Broekhuizenvorst, die op 9 oktober 1937 als martelaar stierf in China (toen door Japan bezet).
Meer informatie: www.mgrschraven.nl
Een pelgrimswandeling die om 8:30 start vanaf NS-station Voerendaal naar O.L.V. Sterre der Zee in Maastricht (24 km). Om 9.15 is er een opening in de Sterre der Zee-kapel in Winthagen, 11:30 een bezinning in de parochiekerk van Schin op Geul, 12:15 een bezoek aan de Kluis op de Schaelsberg, 14:25 een moment van bezinning in de St.-Gerlachuskerk te Houthem. Aankomst is rond 17:00 in de Merodekapel in de O.L.V.- kerk te Maastricht, waarna ontvangst in de parochiezaal. Aansluitmogelijkheden voor deze tocht zijn: Winthagen (nog 21 km), kerk Schin op Geul (nog 16 km) en Houthem (nog 10 km). Opgave vooraf is niet nodig. Deelname is gratis. Voor onkosten van de ontvangst in de parochiezaal wordt ter plaatse een kleine bijdrage gevraagd. Meer info: www.sterre-der-zee.nl
In het kader van zijn 100-jarig jubileum werkt het Huis voor de Pelgrim mee aan het feest van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee dat op zaterdag 9 oktober in Maastricht wordt gevierd. ’s Middags om 14.30 uur is er een viering met ziekenzegening in de ‘Onze-Lieve-Vrouwebasiliek’, aansluitend volgt de eeuwenoude bidweg met het beeld van de Sterre-der-Zee. Meer informatie en aanmelden via Huis voor de Pelgrim - ziekenzegening
Tijdens de Corona-pandemie in 2020 initieerde de Cellebroederskapel i.s.m. de D.D. Stadsschutterij in Maastricht ‘Het Licht van Maastricht’. Iedere avond werd in de Cellebroederskapel een oude lantaarn ontstoken met een bepaalde intentie. Na een wandeling naar Sterre der Zee werd een kaars ontstoken aan de oude lamp en bij ‘Slevrouwe’ geplaatst. Tientallen mensen liepen alleen of in zeer klein gezelschap deze tocht door Maastricht. Vandaag wordt het licht rondgedragen door het heuvelland. Van dorp naar dorp, steeds door de plaatselijke schutterij. Organisatie: www.coronainmaastricht.nl
De Dag van de Pelgrim is vooral ontmoetingsdag voor alle pelgrims, zowel traditioneel als seculier. 's-Morgens is er een pelgrimswandeling, 's-middags een minisymposium over pelgrimeren in al zijn facetten, onder leiding van tv-presentatrice Hella van der Wijst. Er is ook een markt waar pelgrimsorganisaties zich kunnen presenteren. Plaats: Klooster Wittem (Scala en kloosterbibliotheek). Voor het volledige programma, klik hier. Ook kunt u het opgaveformulier downloaden. Organisatie: Klooster Wittem in samenwerking met de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden.
Een bezinningswandeling vanaf het centrum van Sittard naar de Kollenberg. De route van ca 6 kilometer leidt langs tientallen religieuze elementen (Rosakapel, kleine wegkruisen en voetvallen) en legendarische verhalen, waar soms zelfs een daadwerkelijke waarheid achter verscholen zit. De Kollenberg wordt niet voor niets door jongeren vaak de 'Holy Hill' genoemd! Een geschiedenis van meer dan 1000 jaar ontvouwt zich tijdens deze wandeling. Gids is stadsarchivaris Peer Boselie, theoloog/kerkhistoricus en initiatiefnemer van de 'Geheime Tuinen van Sittard', die alle paadjes kent en veel weet te vertellen over objecten en locaties die we tegenkomen. Maar; tijdens de wandeling zal vooral ook regelmatig stilte en rust het thema zijn... www.dedomijnen.nl.
Tijd: 10.30 - 13.00 uur
Op zondag 31 oktober, hervormingsdag is er een 6 km lange oecumenische en historische wandeling door het Zuid-Limburgse Heuvelland. De tocht voert langs allerlei plaatsen met een bewogen geschiedenis van de wijze waarop protestanten en katholieken in deze streken met elkaar omgingen. De start is om 13.30 uur bij de protestantse kerk ('t Gulper Hoes) aan de Rosstraat 5 in Gulpen. De tocht gaat langs kasteel en klooster Wittem naar de Heerenhof in Mechelen. Onderweg worden verhalen verteld uit de tijd van en na de Reformatie en zijn er enkele meditatieve momenten.
De wandeling wordt rond 15.30 uur in Mechelen afgesloten. Van daaruit gaat een lijnbus terug: lijn 57 (ieder uur).
De wandeling wordt georganiseerd door Klooster Wittem, samen met de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland. Deelname is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig.
Met deze dagwandeling maken we al lopende een verbinding tussen klooster Wittem en klooster Hoogcruts. In de ruimte tussen de twee monumenten zoeken we als hedendaagse pelgrims naar stilte, inspiratie en zin. De route is niet al te lang (10 km), maar staat wel garant voor een prachtige wandeling door hellingbossen, beekdalen en dorpjes. Na aankomst in Hoogcruts krijgen we een rondleiding door de geconserveerde kloosterruïne inclusief een bezoekje aan de middeleeuwse kelders met tongewelven.
Onderweg zijn er momenten van verstilling in de vorm van een gedicht en een stukje stiltewandeling. Meer informatie: Pelgrim in Limburg
Bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Limburgse Bedevaarten / Huis voor de Pelgrim is er op woensdag 3 november een symposium over de toekomst van katholieke bedevaarten. Dan gaat het onder andere over: * de rol van muziek tijdens pelgrimstochten, * de theologische betekenis van bedevaarten, * het belang volksdevotie en * de vraag hoe het Huis voor de Pelgrim de uitdaging in de 21e eeuw aan wil gaan. Sprekers zijn afkomstig uit Nederland en Vlaanderen. Meer informatie: www.huisvoordepelgrim.nl
Openstelling voor een bezoek van de refugio in heiligdom St. Gerlach: U kunt een kijkje nemen in de overnachtingsplaats van de pelgrims die onderweg zijn naar Compostela. Gedurende de maand oktober elke zondag vanaf 13.00 u. Gratis. www.st-gerlach.nl
Om 15.00 uur vertelt een gids u het verhaal van de ridder Gerlachus van Houthem (rond 1120 - gestorven 1165 of 1166) Hij is de bekendste van de Nederlandse heilige kluizenaars. Hij leefde in de 12e eeuw in de buurt van Houthem bij Valkenburg. Hij was van adellijke afkomst, in ieder geval wordt hij een ridder genoemd. Hij leidde, zoals heel gebruikelijk onder de lieden van zijn stand in die tijd, een lichtzinnig leven. Hij kwam tot inkeer toen zijn vrouw stierf, van wie hij duidelijk zielsveel had gehouden. Hij ging op bedevaart naar Rome en Jeruzalem, en bij thuiskomst liet hij alle bezit en luxe varen en trok zich terug als kluizenaar, waarbij hij zijn intrek nam in een holle eik. Het hele leven van Gerlachus is door fresco's op de wanden van de kerk uitgebeeld. De rondleiding duurt 1 uur. Gratis.
* Gerlachus speurtocht voor gezinnen rondom het heiligdom St. Gerlach. Gedurende deze tocht ontdekt u bij hoeveel dagelijkse en culturele situaties u de naam Gerlachus in Houthem-St. Gerlach ontmoet.
Te starten: 10.00-16.00 uur ('s zondags vanaf 10.30 u.). De route kunt u afhalen bij de balie van heiligdom St. Gerlach. Kinderen kunnen onder begeleiding meelopen. Afstand: 3 km. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom St. Gerlach is welkom.
* Pelgrimstocht in de voetsporen van Gerlachus langs Heilige huisjes en Kruisjes in Houthem-St. Gerlach:
Wie door Limburg rijdt, fietst of wandelt, komt ze overal tegen: de kruisen en kapellen die als monumenten van vroomheid in het Limburgs landschap staan. Gedurende de tocht ontdekt u dat er veel kapelletjes en wegkruisjes gebouwd en geplaatst zijn langs de route in Houthem-St. Gerlach. Deze kapelletjes en kruisjes versieren het landschap. De route is af te halen bij de balie van heiligdom St. Gerlach. www.st-gerlach.nl
Ter gelegenheid van de 200ste is er bij de Pater Karel Kapel een expositie te bezichtigen van een aantal Limburgse kunstenaars, die lid zijn van de Limburgse kunstkring. De deelnemende kunstenaars zijn: Jos Solberg, Cees Alfrink, Georges Daemen, Matti Heijmans, Willem Vermeer, Joep van Kerkom, Marjon Merckelbach, Nic Heffels en Michelle Faaij.
De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de omgeving, maar vooral door het verhaal van Pater Karel. Zo zijn er prachtige kunstwerken ontstaan. Sommigen van hen zijn zelfs geraakt door de figuur van Pater Karel en dat vind je dan ook terug in hun kunstwerken. Tevens is de geboortekamer te bezichtigen en wordt er een gratis wandelroute door de nabije omgeving aangeboden.
De expositie is dagelijks te bezoeken van 14.00 – 17.00 uur.
Plaats: Pater-Karelkapel, Pater Karelweg 1, Munstergeleen
Meer informatie: www.paterkarelkapel.nl
Leo Baeten is filmmaker en pelgrim. In de multimediale ruimte in het vernieuwde Scala in Pelgrimsoord Klooster Wittem, ‘De Grot’ genoemd, zijn deze korte films te bekijken gedurende de openingstijden van het pelgrimsoord, dagelijks van 9.00 tot 17:00.