Gerardus Magazine 2023-4

2023-4

Jong in Johannesburg

Het trieste verhaal achter vier foto’s

Lees artikel als pdf
 

“De kinderen zijn altijd de dupe en niemand vraagt naar hun verdriet. Ze staan nu alleen, waar moeten ze heen? En meestal beseffen ze ‘t niet.” Ik moest aan dit lied van de Zangeres Zonder Naam denken, toen ik terugblikte op de afgelopen drie weken. 

Als Sister Mura Foundation, die opkomt voor migranten in Johannesburg met HIV+, worden we dagelijks geconfronteerd met de ellende die kinderen van migrantenouders moeten doormaken. Drie weken geleden stonden er vier afschuwelijke foto’s in mijn WhatsApp. Een alleenstaande Zimbabwaanse vrouw met HIV+, moeder van zeven kinderen, had ze me toegestuurd. Haar naam: Lerato. Dat  betekent ‘vreugde’… 

 

Uitgehongerde kinderen
Lerato heeft, zoals veel Zimbabwaanse miganten in Johannesburg, een onvoorstelbaar zwaar leven achter de rug. Haar eerste man, ook uit Zimbabwe, overleed aan AIDS en liet haar achter met twee kinderen die nu bijna 20 zijn. Haar tweede man, Christopher, uit Malawi, zorgde ervoor dat Lerato nog vier kinderen van hem erbij kreeg, maar overleed ook aan AIDS . En haar 17-jarige dochter kreeg ook een kind. 

Met onze verpleegster, zuster Sylvia, had ik nog alles geprobeerd om Christophers leven te redden, maar naast AIDS had hij een  multidrugsresistente TBC en als patient stopte hij alsmaar met het slikken van medicijnen. Dat zorgde ervoor dat hij de leeftijd van 45 niet eens haalde. 

De vier foto’s in mijn WhatsApp waren van half uitgehongerde kinderen. Een maand of acht geleden hadden we Lerato op haar verzoek met zeven kinderen naar Zimbabwe gerepatrieerd, omdat ze hier in de townships van Johannesburg zonder verblijfspapieren totaal geen toekomst hadden. 

 

Naar het buitenland om geld te verdienen
Een maand later horen we dat Lerato de zeven kinderen bij haar schoonfamilie had achtergelaten en alweer in Johannesburg terug was. Ze wil hier geld verdienen om naar haar kinderen te sturen. Daarbij is ze weer tegen een nieuwe boyfriend aangelopen en weer zwanger geraakt! Uiteindelijk heeft de schoonfamilie uit Zimbabwe de handdoek in de ring gegooid en de half uitgehongerde kinderen op de bus naar Johannesburg gezet…

Zimbabwe is economisch totaal bankroet en wordt geregeerd door een door en door corrupte zogenaamde ‘bevrijdingspartij’. De werkeloosheid is er 90% en in het land wordt zo goed als niets geproduceerd; met als gevolg dat alle levensmiddelen uit Zuid-Afrika ingevoerd moeten worden en twee keer zo duur zijn als in Zuid-Afrika. 

Zimbabwanen kunnen alleen overleven als een deel van de familie in het buitenland woont en werkt en vandaaruit Amerikaanse dollars naar de achterblijvers stuurt. Vandaar dat er in Zuid-Afrika 2,5 miljoen Zimbabwanen zijn. Daarnaast zijn er ook grote aantallen Zimbabwanen in Botswana, Dubai, de USA, Canada en het Verenigd Koninkrijk. 

Ze moeten daar vaak onder de meest miserabele omstandigheden proberen te overleven met de constante stress om geld naar huis te moeten sturen, want daar wordt letterlijk honger geleden. 

 

Perverse bevrijdingspartijen
De regering in Zimbabwe houdt zich vooral bezig met het bemachtigen van cash dollars, zodat er op zeer grote voet kan worden geleefd en dat geld wordt verkregen door tonnen goud naar Dubai te smokkelen. De allerarmsten, vooral de kinderen, zijn daar de dupe van. De TV-zender Al Jazeera heeft een onthullende documentaire gemaakt over deze goudsmokkel. Schandalig, vooral omdat een stel pastors van de pinkstergemeente de grootste witwassers zijn.

Op dit moment probeert de familie van Christopher in Malawi/ zijn vier kinderen en die van Lerato naar Malawi te brengen om ze daar bij familie een betere toekomst te geven. 

Je kunt zeggen dat Lerato gefaald heeft als moeder, maar feitelijke veroorzaker van die ellende is mijns inziens het misdadige falen van ZANU PF, de Zimbabwaanse evenknie van het Zuid-Afrikaanse ANC. Deze bevrijdingspartijen zijn door en door corrupte vehikels geworden om een kleine bovenlaag te verrijken. 

Heel triest!

 

Onze man in Johannesburg is werkzaam bij de ‘Sr Mura Foundation’, waarover hij in de vorige aflevering vertelde. Wit u deze stichting steunen, maak dan uw donatie over op banknummer NL96 INGB 0001 0424 00.  Vermeld erbij: ‘Voor de Zuster Mura Stichting’. Heel veel dank! 

Ricus Dullaert