Gerardus Magazine 2019-2

2019-2

UITGELEZEN

40 jaar zielsverwantschap

Wees lief voor deze ziel

Veertig vensters op Leonard Cohen
Uitg.: Berne Media; Prijs: € 16,90

In zijn albums, romans en dichtbundels weet de Canadese zanger en dichter Leonard Cohen (1934-2016) een licht te laten schijnen in de duisternis van de menselijke ziel. Cohen is een bescheiden man die met zijn liederen de donkere bodem van de ziel aanraakt. Ook geeft hij antwoord op geloofsvragen die worden gesteld. Hij overleed op 7 november 2016, een dag vóór de Amerikaanse presidentsverkiezing.
Frank Kazenbroot (Schiedam, 1958), voormalig kloosterling van de abdij van Berne, heeft zijn levenslange passie voor het werk van Cohen in het boek ‘Wees lief voor deze ziel’ in beeld proberen te brengen. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken en veertig ‘vensters’: persoonlijk gekleurde beschouwingen over de teksten en muziek van de in een joods milieu geboren artiest. Het getal veertig verwijst naar de getallensymboliek in de bijbel.  
Hoewel Leonard Cohen altijd trouw blijft aan de joodse traditie, onderzoekt hij ook de christelijke, boeddhistische en hindoeïstische levensbeschouwingen. Hierdoor behandelen zijn melancholieke en mysterieuze liederen, zowel religieuze als seculiere thema’s zoals God, liefde, seksualiteit, depressie, eenzaamheid en genade.

Gedurende zo’n veertig jaar zielsverwantschap volgt Frank Kazenbroot de muzikale en poëtische ontwikkelingen van Cohen. In de hoofdpersoon van zijn boek herkent hij de buitenstaander die zich laat meevoeren op de stroom van het leven.

De titel van zijn boek is ontleend aan het refrein van het lied ‘The Window’: Gentle this soul (Wees lief voor deze ziel). ‘The Window’ is het derde lied van het album ‘Recent Songs’ uit 1979 en handelt over de menselijke ziel die zich met God wil verenigen.

Kazenbroots’ boek bevat biografische gegevens, alsmede een album­overzicht, en het lezen kan het beste worden afgewisseld met het beluisteren van de liederen. Een integer boek over een diepzinnige dichter.




Nog twee boekentips van Gerard(us)


Het goede leven
Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd
Annegreet van Bergen; Prijs: € 19,99


Van Bergen schreef dit boek als vervolg op haar bestseller ‘Gouden Jaren’. Met tekst, anekdotes en foto’s laat zij zien hoe de naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. Vele voorbeelden passeren de revue: van vervoer tot vakantie, van ontspanning tot zondagsrust, van buurtwinkel tot opkomst van radio en tv, van loonzakje tot ‘made in Japan’, over kleding en eten. Kortom een boek vol herinneringen voor ‘kinderen van de nieuwe eeuw, zodat ze een beeld hebben hoe het leven was toen Nederland nog niet half zo rijk was als toen zij geboren werden’.


Ongelofelijk
Over de verrassende comeback van religie
Yvonne Zonderop; Prijs: € 21,99 


Als meisje verliet Yvonne Zonderop stampvoetend de kerk, maar nog steeds voelt ze zich wel nauw verbonden met de christelijke cultuur. Als journalist heeft Zonderop een staat van dienst als o.a. parlementair verslaggeefster en chef kunst. Zij was ook een tijd adjunct-hoofdredacteur van De Volkskrant. In dit boek beschrijft zij de recente geschiedenis van een ‘ontzuild Nederland’ aan de hand van persoonlijke ervaringen. De christelijke cultuur zit in ons, heeft ons mede gevormd. ‘Maar in de slipstream van de secularisatie hebben we alles wat riekte naar geloof in de ban gedaan. Dit voelt steeds meer als een gemis’

Ad van Hattem