Gerardus Magazine 2019-2

2019-2

KLOOSTER WITTEM

Brief van de rector

Beste lezer,
 
Een jaar geleden schreef ik u, dat de redemptoristen een nieuwe eigenaar zochten voor het (hoofdgebouw van) Klooster Wittem. De communiteit is nog maar klein. Bovendien brengt het onderhoud van het gebouw hoge kosten met zich mee, terwijl het financieel draagvlak wankel is: ook kerkgangers en andere trouwe Wittemse ‘supporters’ vergrijzen. We willen Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ voortzetten door leven en werken te concentreren in een beperkt deel van het gebouw: rond de kloosterkerk.
We hebben nu een vastgoedbeheerder gevonden die het gebouw een bestemming wil geven die goed spoort met wat wij voor ogen hebben. De communiteit kan in het gebouw blijven wonen en haar pastorale werk rond kerk en kapellen voortzetten. De exploitatie komt in handen van een landelijk opererende zorgaanbieder die in het hoofdgebouw een nieuw concept van ‘vitaal wonen’ gaat ontwikkelen. Beiden willen dat de kloosterbibliotheek de culturele functie in het Heuvelland blijft behouden.
In de komende maanden gaan de drie partijen verder in gesprek over de praktische uitwerking van de samenwerking, naar verwachting uitmondend in een koopcontract in het voorjaar en een overdracht aan het einde van dit jaar.
Inmiddels zijn er plannen uitgewerkt voor een herinrichting van de Gerarduskapel, de kerk en de ruimtes er om heen. De kloosterreceptie en de boekwinkel zullen straks niet meer gevestigd zijn in het hoofdgebouw; een goed alternatief is de Gerarduskapel. Ook in Wittem daalt het aantal kerkgangers in de vieringen. Op menige zondag zouden de kerkgangers van de drukstbezochte viering (van 11.00 uur) ook in de kloosterkerk kunnen. Door daar de banken te vervangen door stoelen en wat andere maatregelen kan de capaciteit worden vergroot tot plm. 225 plaatsen. Zo komt de grote kapel vrij als ruimte voor de receptie én de boekwinkel. Dan blijft nog de helft (het dwarsdeel) over als ontmoetingsruimte (met een koffiecorner), waar we bijvoorbeeld pelgrimsgroepen kunnen ontvangen.
Wezenlijk voor Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ zijn de Gerardusdevotieruimte en de Ronde Mariakapel. Daar kan men een kaarsje blijven aansteken voor persoonlijke devotie en bezinning. Ook de intieme doop- en gebedsruimte die we nu nog ‘Smartenkapel’ noemen, blijft bestaan. Bij de ingang komen een spreekkamer en nieuwe sanitaire voorzieningen. In de ruimtes boven en rond de kloosterkerk komen de kantoren en werkruimtes voor de medewerkers en enkele vergaderlokalen.
We verwachten tegen de zomer te kunnen beginnen met de noodzakelijke verbouwingen voor ons eigen toekomstige pastoraat en wonen in Klooster Wittem. Het hele proces van ‘transitie’ zal naar verwachting nog wel een jaar in beslag nemen.
We hebben er alle vertrouwen in, dat Klooster Wittem op deze wijze als betekenisvol centrum voor kerk en samenleving kan voortgaan en dat we daarbij kunnen rekenen op een breed draagvlak van mensen die Klooster Wittem een goed hart toedragen. Heel veel dank daarvoor!

Wittem, februari 2019

p.Henk Erinkveld CssR, rector Klooster Wittem