Gerardus Magazine 2019-4

2019-4

Van de redactie

Gaandeweg

‘Onderweg gebeurt het’ is de titel van de openingsrubriek, waarin we Jezus volgen op zijn weg door Israël. Misschien was hij wel een rasechte wandelaar, maar geen ‘kilometervreter’. Hij had oog voor wie hij onderweg tegenkwam, kwam in gesprek en ontmoetingen met mensen bepaalden zijn reisroute. In dit nummer in de paastijd belicht Jacqueline Huizinga dat Jezus ook als verrezen Heer met mensen optrok, en ‘onderweg gebeurt het’: mensen gaan de ogen open en herkennen hem. God trekt met mensen mee over de ups en door de downs van hun levensweg.

Het is geen toeval dat processies, bedevaarten en pelgrimstochten een belangrijke rol spelen in de christelijke traditie. Daarin wordt dat meetrekken van God uitgebeeld en ervaren mensen de kracht van het samen onderweg zijn. Bij alle ontkerkelijking zien we een toenemende aandacht voor het optrekken naar heilige plekken, voor bidtochten en pelgrimages en voor processies zoals de Maria Ommegang in Bergen op Zoom, waar pastor Jan Verbeek in deze uitgave over vertelt. Nog altijd trekken mensen te voet naar Wittem en andere pelgrimsoorden, we noemen dat ‘wandelen met een plus’, of reizen naar heilzame oorden met een lange bedevaartraditie of die als nieuwe inspiratieplekken ontdekt worden.  Klooster Wittem wil een ‘pleisterplaats’ zijn voor mensen onderweg, maar biedt ook gelegenheid om mee te gaan naar andere heilige oorden. Achteraan in deze uitgave vindt u een bladzijde vol aan mogelijkheden.

Maar het letterlijke reizen is voor veel mensen niet weggelegd. Bij het ouder worden neemt de mobiliteit vaak af. Maar dat wil niet zeggen dat het dan gedaan is met ‘reizen’:  de mens blijft hoe dan ook een ‘mens onderweg’ en het is te hopen dat hij steeds weer nieuwe landschappen en perspectieven ontdekt, ook op zijn oude dag. We proberen met onze artikelen een soort reisgids te zijn door gedachten aan te reiken als ‘voedsel voor onderweg’ of de lezers mee te nemen naar interessante plaatsen en gebeurtenissen.

Het is aan u om te oordelen of we er ook in deze uitgave in geslaagd zijn. Hoe dan ook: we wensen u een ‘goede reis’ door hopelijk mooie lenteweken en ontmoeten u weer aan het begin van de zomer, begin juli.

p. Henk Erinkveld C.Ss.R.