Gerardus Magazine 2019-5

2019-5

Een lied dat je raakt

En de regen valt

In het najaar van 2015 verscheen het elfde studio­album van de Amerikaanse muzikant en schrijver Andrew Peterson. Met zijn openhartige liedjes had de zanger reeds stevig aan de weg getimmerd binnen het genre ‘Christian Folk Rock’.

Op het album ‘The Burning Edge of Dawn’ staan tien liedjes waarin de pijn van het leven, maar ook de hoop en liefde van Christus doorklinken. En dan is er steevast één lied dat je raakt, één lied dat herkenning en emotie bij je oproept.

In het nummer ‘The Rain Keeps Falling’ schildert Peterson de depressie van een muzikant in zijn onmacht verlangend naar God.

Terwijl de regen neergutst, verschuilt de zanger zich in een met bijbelse symboliek beladen rotsgraf en wacht op een vonk die de pijn in zijn hart zal verlichten. Door zijn depressiviteit, angst en schaamte zich daadwerkelijk voor anderen te openen, is het onmogelijk de steen voor het graf weg te halen. Ofschoon ergens het licht van de zon schijnt, waant hij zich dood en lijkt er aan de nacht geen einde te komen. En de regen valt.

Thuis ervaart hij de liefde van zijn vrouw Jamie, hun twee zonen en dochter Skye die, ondanks de sombere schaduw in zijn ogen, voor hem bidden en van hem blijven houden. Maar de zanger is doodmoe van het spel dat in de muziekindustrie wordt gespeeld. Hij schaamt zich voor de teksten van zijn liedjes die hij niet naar behoren kan vertolken.

Als de innerlijke golven van emotie hem dreigen te overweldigen, breekt de stem van zangeres Ellie Holcomb door die tegen het woeste water de woorden van Jezus spreekt: ‘Peace, be still’. ‘Zwijg! Wees stil!’ (Marcus 4:39).

Samen met zijn dochter stopt hij de graankorrels in de aarde. Graankorrels die moeten sterven om veel vrucht voort te brengen. Opnieuw woorden van de Mensenzoon (Johannes 12:24).

Ook Peterson leert symbolisch te wachten op het volgroeide, muzikale graan. Door de niet aflatende buien zingt hij zijn verlangen naar God uit. Als het lied na vijf minuten bijkans ten einde is, klinkt zacht maar onmiskenbaar de stem van de Enige. De zanger kan niet anders dan stamelen: ‘Is it true? Is it You?’

En de regen valt.



Andrew Peterson - The Rain Keeps Falling / Album: The Burning Edge of Dawn(2015)
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=fn8cbI9jFGc

Ad van Hattem