Gerardus Magazine 2019-5

2019-5

Wittem Wereldwijd

Leven en samenwerken in een missieteam

De redemptoristen hebben in de Filipijnen een lange traditie van samenwerking met lekenmissionarissen: mannen en vrouwen die geraakt worden door de spiritualiteit van de redemptoristen. Portia Silvia Awayan, een lekenmissionaris van het eerste uur, is deze keer aan het woord over hun project in Nuing. Allereerst stelt Portia Silvia zich voor.



Vorming

Ik heb de redemptoristen ruim 40 jaar geleden leren kennen toen ik maatschappelijk werk studeerde in Dumaguete City, een grote stad in het zuiden van de Filipijnen. Ik werd direct geraakt door hun wijze van omgaan met de armen, en zag dat zij zich daadwerkelijk inzetten voor gerechtigheid en vrede. Zij deden wat zij preekten en droegen daarmee bij aan de ontwikkeling van mensen die anders nauwelijks kansen kregen.

Terugkijkend op mijn leven, kan ik zeggen: ik ben uitgegroeid tot een volwassen gelovige. Ik ervaar God daadwerkelijk bij de allerarmsten in hun dagelijkse strijd om te overleven. Dat is zo kostbaar. Door de vormingsprogramma’s van de redemptoristen is mijn geloof gevoed en vooral gevormd.


Teambuilding
Maar misschien nog belangrijker is, dat zij vertrouwen en respect hadden voor mijn werk als vrouwelijke lekenmissionaris, als maatschappelijk werkster en als vertrouwenspersoon. Daardoor heb ik mij de ‘geest en het charisma’ van de congregatie van de redemptoristen werkelijk eigen kunnen maken.

Samen met een aantal andere vrouwelijke lekenmissionarissen, die in diezelfde geest werkten en leefden, zijn we een persoonlijke verbinding aangegaan: een Partnership in Mission. Met elkaar vormen we nu al jaren de ‘Filipino Lay Redemptorist Community’: FLARE.
Deze afkorting betekent letterlijk ‘licht’. We willen een licht zijn voor hen die in het donker zitten.


Vertrouwen doorgeven
Sinds enkele jaren ben ik verbonden aan het Davao Redemptoristisch Missie Team (DRMT) in de stad Nuing gelegen op het zuidelijkste puntje van de provincie Davao. Hier werk ik samen met de redemptorist  Richie Cuaton en drie andere lekenmissionarissen.  

In dit gebied hebben we in de loop van de jaren 23 basisgemeenschappen opgezet waaraan in totaal zo’n 1000 gezinnen verbonden zijn. De mensen die hier wonen, behoren grotendeels tot de inheemse stam de Manobos. Het werk van ons missieteam bestaat vooral uit het opzetten en versterken van deze  basisgemeenschappen, de vorming van mensen op het gebied van landbouw, waterbeheer en duurzame visvangst. Samen met de bewoners zetten we coöperaties op, zodat ze daarna zelf hun producten kunnen beheren. Daarnaast geven we de nodige aandacht aan maatschappelijke problematiek. Zo werken we aan een vorm van teambuilding voor mannen, vrouwen, jongeren en kinderen. Als ze leren samenwerken, zal dat ook de kwaliteit van hun leven op den duur verbeteren.

Naast het economische en het sociaal-maatschappelijke hebben we als team ook zorg voor de religiositeit van mensen. Van nature hebben deze inheemse mensen een sterke band met het bovennatuurlijke. Het christelijk geloof sluit hierbij aan en mensen ervaren daadwerkelijk dat God hun leven verbetert en zin geeft. In de loop van de tijd zijn er christelijke geloofsgemeenschappen gegroeid. Mensen ondervinden dat het leven veel waardevoller is als je in geloof met elkaar verbonden bent.


Klaar voor iets nieuws
Eind van het jaar zijn we vijf jaar werkzaam in Nuing. We hebben ons werk uitvoerig geëvalueerd en zijn ervan overtuigd dat we een voldoende sterke gemeenschap hebben opgebouwd: Er zijn een aantal coöperaties opgericht die nu officieel geregistreerd staan bij het ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid. Daardoor kunnen zij ook een officiële relatie aangaan met niet-gouvernementele organisaties. De coöperaties kunnen nu vooral doorgaan met hun sociaal- economische projecten.

Daarnaast heeft de plaatselijke bisschop toegezegd dat hij ter ondersteuning van de geloofsgemeenschappen enkele van zijn priesters zal vragen om naar de stad Nuing te gaan. Zij zullen samen met de mensen de geloofsgemeenschappen verder ontwikkelen. Met al deze goede afspraken durven wij het als Davao Redemptoristen Missie Team het aan om afscheid te nemen en een volgend project in de regio van Davao op te pakken.


Redemptoristische missieteams werken met een goed opgezet plan en na enkele jaren wordt dit ook geëvalueerd. In hun bewogenheid en ijver zijn zij een levend voorbeeld van hoop op een betere toekomst voor de mensen in het zuiden van de Filipijnen. Steun het werk van de redemptoristen . Bij voorbaat dank voor uw gift!

Portia Silvia Awayan, lekenmissionaris (Filipijnen)