Gerardus Magazine 2019-5

2019-5

Ten slotte

Zomers zondag vieren in Klooster Wittem

Vieringen in Wittem

- Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed
- Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
- Door de week: 08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering. 18.00 uur: Vesperviering.


◆ Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 tot na de avondviering.


ZOMERS ZONDAG VIEREN


◆ De imposante kloosterbibliotheek is zondags van 13.30 tot 16.30 uur open. Daar is een expositie te zien van de kunstenaar Hans Kuys (zie blz 12/13). Op zondag 4 augustus komt hij zijn werk persoonlijk toelichten. Hij liet zich inspireren door deze bibliotheek. Vandaar de titel ‘Scriptum’.

◆ U kunt altijd vrij rondwandelen in onze prachtige kloostertuin. Daar is o.a. een semi-permanente expositie van beelden van kunstenaars uit Zimbabwe. Meer informatie op  www.afrika-anders.nl. In de kloostertuin is ook het asstrooiveld, waar al velen de as van hun dierbaren – in samenspraak met een pastor van het klooster – hebben uitgestrooid.

◆ Last but not least: de kloosterkerk en de kapellen zijn overdag altijd open. Op de zondagen in juli en augustus zijn er naast de vieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur ’s middags zomerse activiteiten. Hiernaast vindt u een overzicht; op www.kloosterwittem.nl staat uitgebreidere en actuele informatie. U kunt – zonder aanmelding – gewoon binnenlopen en meedoen.

Zondag 7 juli • Bedevaartszondag
Vandaag komen pelgrims uit Zevenbergen e.o. op bedevaart ter ere van Gerardus. Zij nemen deel aan de eucharistieviering van 11.00 uur en er is om 15.15 uur een middagdienst in de Gerarduskapel met een bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Zondag 14 juli • Inloopconcert
Tussen 14.00 en 16.00 uur spelen Trees Jeanné (dwarsfluit), Erika Tieleman (cello) en Frans Jespers (orgel) in de Gerarduskapel stemmige muziek, afgewisseld met korte teksten ter bezinning. Het programma wordt later bekend gemaakt.

Zondag 21 juli • Meditatiemiddag
In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding van pastor Marianne Debets mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies; maar u kunt gewoon ‘binnenvallen’ en aansluiten.

Zondag 28 juli • Peerke Dondersmiddag
In de sacristie wordt vanaf 14.00 uur doorlopend een korte film vertoond en aan de hand van een reisverslag informatie gegeven over het leven en werk van de zalige redemptorist Petrus Donders (in de volksmond ‘Peerke’; 1809-1887). Hij heeft zich ingezet voor met name uitgestoten melaatsen in Suriname.

Zondag 4 augustus • Tentoonstellingen
In de sacristie is er van 14.00 tot 16.00 uur een tentoonstelling ingericht van liturgische gewaden en vaatwerk. Om 14.00 uur start ook een rondgang in de kloosterbibliotheek door de kunstenaar Hans Kuijs (zie blz 12/13).

Zondag 11 augustus • In het teken van Maria
- Inloopconcert. In de Gerarduskapel speelt Ben Dassen vanaf 14.00 uur stemmige muziek op de fluit. De muziek wordt afgewisseld met inspirerende teksten.
- Kroetwusjtocht. Ter ere van het a.s. feest van Maria ten Hemelopneming (15 augustus) start om 14.00 uur bij de receptie een korte wandeling rond het klooster op zoek naar de kruiden voor de ‘kroetwusj’. Rond 15.45 uur worden deze kruidenbossen gezegend in een korte viering.

Zondag 18 augustus • Inloopconcert
Tussen 14.00 en 16.00 uur is er een demonstratie icoonschilderen door Els Benders in de Gerarduskapel.
 
Zondag 25 augustus • Trio Vivente
Traditiegetrouw sluit Trio Vivente de zomertijd af met stemmige muziek op fluit en gitaar, afgewisseld met gedichten van Jacques Smeets. Van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel.

Ook voor de kinderen is er iets te zien en te doen!In de zomermaanden staat er in de Gerarduskapel een appelboom met bijzondere appels; kinderen die er een plukken worden aan het werk gezet. Probeer maar!


WITTEMSE WANDELINGEN op zondag


Elke zondag in juli en augustus begint om 13.30 uur vanuit de kloosterreceptie een  rondwandeling begeleid door een bewoner of medewerker van Klooster Wittem. Elke keer een andere route van 8 tot 10 km. U krijgt boeiende informatie onderweg en een klein aandenken na terugkomst (rond 16.00 uur). Kosten: € 2,50 pp (voor de start te betalen bij de receptie; kinderen wandelen gratis mee). Vraag bij de kloosterreceptie naar de programmafolder of kijk op
www.kloosterwittem.nl.


ZOMERCONCERTEN in Wittem


◆ Orlandofestival
Het vermaarde Internationaal Kamermuziekfestival resideert al 38 jaar in Abdij Rolduc, maar men organiseert elk jaar ook een concert in onze kloosterbibliotheek. Zestien gerenommeerde kamermusici presenteren muziek uit vier eeuwen: van Vivaldi tot Russische romantiek.
Zondag 11 augustus, 20.00 uur. Entree 1e rang € 26,00; 2e rang € 22,00. Vraag bij onze receptie het programmaboekje of reserveer via www.orlandofestival.nl

◆ Projectkoor Oriolus
De gepassioneerde musicus André van Vliet komt deze zomer weer naar Wittem met een van zijn koren: ‘Oriolus’, een projectkoor van ruim 20 zangers uit Midden Nederland, met werken van Mendelssohn en Bruckner, en ook psalmen en spirituals. Tussen de koorwerken speelt onze organist Thomas van der Luit.  
Donderdag 15 augustus, 20.00 uur, in de kloosterkerk.
Entree: vrije gave.