Gerardus Magazine 2019-6

2019-6

Van de redactie

Met de blik van Jezus

Op de voorkant van deze Gerardus verkondigt een verheugde Maria Magdalena aan verbaasde apostelen: ‘Ik heb de Heer gezien, Hij leeft!’ De verkondigster van de Blijde Boodschap is een van de hoofdpersonen in twee artikelen. In Esdonk (NBr) is een kapel toegewijd aan deze vrouw die een grote rol speelt in het leven van Jezus, maar haar naam wordt al in het eerste artikel genoemd.

Na het lezen van dat openingsartikel van Bernadette Van Laere over de plaats van vrouwen in het evangelie, realiseer ik me hoezeer Jezus het voor vrouwen opnam. En alle vier evangelisten vertellen dat Maria Magdalena en andere vrouwen als eersten het blijde nieuws van de verrezen Heer verkondigden. De betekenis daarvan voor de positie van vrouwen is in twintig eeuwen kerkgeschiedenis nog nauwelijks doorgedrongen. Zelfs Sint-Paulus, gepassioneerd Jezusvolgeling, lijkt nog te zeer door de cultuur van zijn tijd bepaald te zijn als hij spreekt over de rol van de vrouw in de kerk. En de jonge vrouw op de foto aan het eind van dat artikel lijkt aan de paus te vragen: ‘Wanneer gaat er nu écht iets in de kerk veranderen?’

Met ons blad proberen we de oude bijbelse bronnen opnieuw te laten stromen, die vaak verstopt zijn geraakt door oude gewoontes en achterhaalde wetmatigheden. We willen Jezus en zijn evangelie dichterbij brengen als een verlossend Woord. Ook in de andere artikelen proberen wij als het ware met de blik van Jezus te kijken naar mensen en gebeurtenissen in deze tijd. Hopelijk geeft het te denken.

Aangevuld met interessante wetenswaardigheden uit heden en verleden hopen wij weer een boeiende en lezenswaardige Gerardus te hebben samengesteld.
Als alles volgens plan verloopt, zijn we begin oktober (Gerardusmaand) weer bij u. 

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur