Gerardus Magazine 2019-6

2019-6

Uitgelezen

Tips voor Mariatrips

Maria, de moeder van iedereen

(pelgrimsplaatsen in Nederland, België en Duitsland)
Paul Spapens; Prijs: € 16,90

Op 27 juni jl brandden er in de kerk en kapellen van Klooster Wittem ruim 1400 noveenkaarsen bij de icoon van Maria, Moeder van Altijddurende Bijstand; 1400 kaarsen voor evenzoveel gebeden van mensen uit het hele land, die hun vragen en noden of hun dankbaarheid bij Maria neerleggen.

Ongeacht de afnemende kerkelijkheid blijft Maria mensen trekken: man en vrouw, jong en oud, ziek en gezond, van welke afkomst ook. Maria overstijgt grenzen en appelleert aan een moedergevoel bij mensen die bescherming, troost of rust zoeken.
Paul Spapens (1949), journalist en regelmatig schrijver in ons blad, is geboeid door religieus erfgoed en volksgeloof. Veel boeken heeft hij daarover geschreven. Aandachtige Gerarduslezers weten dat Maria en Peerke zijn favorieten zijn. Zij zullen in dit onlangs verschenen boekje zijn stijl herkennen.
In deze ‘reisgids’ beschrijft hij twaalf bekende Mariaplaatsen: van Klein Lourdes in Tienray tot Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot in Aardenburg; van de Hasseltse Kapel in Tilburg tot Kapel in ’t Zand in Roermond, van ‘Maria Helpster’ in Moresnet (B) tot Maria van het devotieprentje van Onze-Lieve-Vrouw van Luxemburg dat in Kevelaer (D) wordt vereerd.
Spapens schetst een levendig beeld van de aantrekkingskracht van deze Maria-oorden. Dat doet hij goed. Hij is zelf opgegroeid in ‘de beste tradities van het volksgeloof’, zo zegt hij zelf. De belangstelling ervoor is alleen maar gegroeid naarmate hij ouder werd. Want “vanuit het heden ga je terug in de tijd en ervaar je de universele waarden van de spiritualiteit die besloten ligt in al die pelgrimsoorden waar Maria al eeuwenlang troont”.
Met interviews, achtergrondverhalen en mooie foto’s is dit boekje een echte reisgids, ook voor wie niet in de gelegenheid is om fysiek naar de beschreven plekken te kunnen gaan. En voor wie wel in staat is om te reizen is het een goede bron van informatie en kan het prikkelen om plekken te bezoeken waar men nog nooit geweest is.


 

Nog twee boekentips van Gerard(us)

 


Alledaagse heiligen - En andere verhalen
Archimandriet Tichon; Prijs: € 24,95

Een flinke bundel met 60 korte verhalen uit het leven van de auteur. Je krijgt ook fragmenten uit preken en parabels te lezen. Tichon (Sjevkoenov is zijn wereldse naam) is overste van het Sretensky-klooster in Moskou. Zijn verhalen zijn typische voorbeelden van kloosterproza van de Russisch-Orthodoxe kerk: wanneer je ze leest vanuit werelds perspectief, lijken ze onwaarschijnlijk en onbegrijpelijk. Maar wanneer je ze leest vanuit een ‘hemels’ perspectief, dan wordt je getuige van de Heilige Geest, die waait zoals hij wil, juist in moeilijke tijden.


Om eer te bewijzen - Afscheidswoorden voor geteisterde mensen
Guus van Loenen; Prijs: € 16,95  

Uitgangspunt voor de auteur, die reeds 35 jaar als geestelijk verzorger werkt in een psychiatrische inrichting, zijn afscheidswoorden die hij bij de vele uitvaarten heeft uitgesproken. Geen ‘in memoriam’, maar verhalen uit de Schrift en andere (religieuze) tradities gekoppeld aan ‘geteisterde mensen’. Hij noemt ze niet ‘cliënt’ of ‘patiënt’, maar hij benoemt dat wat hen allemaal kenmerkt: dat zij geteisterd zijn en lijden in extreme mate aan bijv. verwarring, ontgoocheling, broosheid, leegte of schaamte. En juist het extreme maakt hun gedrag anders of hinderlijk en leidt vaak tot onbegrip en uitsluiting. Dit boek wil juist deze mensen ‘eer bewijzen’.

Nan Paffen