Gerardus Magazine 2019-6

2019-6

Ten slotte

Berichten

Vieringen in Wittem


- Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed
- Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
Door de week:
- 08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.
- 18.00 uur: Vesperviering.

◆ Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 uur tot na de avondviering.


In memoriam pater Paul Revermann


Op 17 juli j.l. overleed geheel onverwacht op 73-jarige leeftijd pater Paul Revermann. Hij komt uit Noord-Duitsland en woonde en werkte in kloosters van de Duitse redemptoristen, tot de provinciaal overste hem in 2010 vroeg om Klooster Wittem te ondersteunen in de pastorale en liturgische taken. Hij trad nooit op de voorgrond, maar was zeer trouw als voorganger, maar ook als organist. Hij hielp mee bij bedevaarten en was beschikbaar voor biecht- en andere pastorale gesprekken. Pater Revermann is op 24 juli in Bonn begraven. Mogen hij rusten in Gods eeuwige vrede.
Binnen korte tijd heeft Wittem enkele paters verloren, en het zal moeite kosten om alle bovengenoemde eucharistievieringen te blijven verzorgen; soms zal er een vervangen moeten worden door een woord-en-communieviering.

Kunstdagen Wittem: 6 – 29 september

Deze maand is de 32e editie van de befaamde Wittemse Kunstdagen met concerten, exposities, lezingen etc. In het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn zijn onder de vele activiteiten enkele te beleven die aandacht geven aan deze ‘grootmeester van het licht’. Zo is er op woensdag 18 september om 17.00 uur een film over  leven, werk en techniek van Rembrandt, gevolgd door een maaltijd in de kloosterrefter en om 20.15 uur een concert door ‘Camerata Trajectina’ met als thema ‘Het oor van Rembrandt’ met muziek uit zijn tijd op historische instrumenten. Een uitgebreide brochure met het veelzijdige programma ligt klaar bij de kloosterreceptie. Of kijk op www.kunstdagenwittem.nl


75 jaar bevrijding



Eind 2019 en begin 2020 wordt overal in België en Nederland herdacht, dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Wittem en omgeving wordt dat vooral gevierd in het weekend van 13 tot 15 september 2019.
◆ Op vrijdag 13 september begint om 19.45 uur in de Gerarduskapel van Klooster Wittem een groot bevrijdings­concert met als thema ‘Leven in Vrijheid’. Medewerking wordt o.a. verleend door Brassband Limburg, Kamerkoor Cantate uit Venlo, mannenkoor Beeker Liedertafel uit Beek (L), Duo Tarantelle, solisten en vertellers. Toegangskaarten zijn gratis, maar dienen wel vooraf gereserveerd te worden bij het organiserende CultuurFonds Wittem; liefst via email: jbrauers@ziggo.nl.
◆ Op zaterdag 14 september trekt een bevrijdingstocht door de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem, met 15 historische voertuigen en Engelse en Amerikaanse gasten van veteranen die in deze regio hebben gevochten voor de bevrijding . Op diverse plaatsen is er een stop voor een muzikale hulde of een korte herdenking.
◆ Op zondagmiddag 15 september leidt pater Henk Erinkveld een 8 km lange wandeling langs plekken die herinneren aan ‘de klap van Wittem’: op 21 juli 1944 werden in één klap tien verzetsmensen opgepakt door verraad door een Duitse officier die in klooster Wittem in het lazaret werd verpleegd. Een van die verzetsmensen was pater Bernard Baars, die – net als zeven anderen van de groep- het concentratiekamp niet  heeft overleefd. De tocht voert langs de plek waar het gebeurde en andere oorlogsmonumenten, en eindigt in de Wittemse grafkelder bij de plaquette die aan pater Baars herinnert. Men kan zich aanmelden tot het moment van vertrek: 13.30 uur bij de kloosterreceptie. Deelname: € 2,50.
Zie voor deze en andere activiteiten: www.75jaarbevrijdinglimburg.nl.


Oktober Gerardusmaand


Als opening van de Gerardusmaand is er op zondag 6 oktober een rondwandeling van 14 km door bossen en weiden van het Heuvelland vanuit Klooster Wittem naar de Gerardus­hoeve (bij Epen) en langs een andere route terug. De wandeling begint om 14.00 uur.
Op zondag 13 oktober (opening Gerardusoctaaf) en op woensdag 16 oktober (Jaarfeest H.Gerardus zijn er extra vieringen. Op zondag 20 oktober is er een Kloosterfeest.
Nadere informatie staat tijdig op onze website www.kloosterwittem.nl, maar ook in het volgende Gerardus Magazine.


Clemenspoortfeesten Gent (B)


In het weekend van 27 tot 29 september wordt het nieuwe seizoen geopend van het redemptoristenproject ‘Clemens­poort’. Op vrijdagavond 27 september is er om 20.00 uur een concert door de bekende Vlaamse zanger Willem Vermandere. Op zaterdag 28 september is om 18.30 uur een Effataviering, met aansluitend Open Deur. En op zondag 29 september bruist het van activiteiten vanaf 11 uur, met een aperitiefconcert, een ‘eetfestijn’ om 12.00 uur; rondleidingen en presentaties vanaf 14.00 uur en om 15.00 uur een ‘meezing-concert’ met levensliederen. De Clemenspoort ligt pal achter het station Sint-Pieters (adres: Overwale, Gent). Kijk voor meer informatie op www.clemenspoort.be of stuur een mail naar tom@clemenspoort.be.