Gerardus Magazine 2019-7

2019-7

Van de redactie

Een lekker blondje

Steeds meer mensen denken bij ‘Gerardus’ niet aan de Italiaanse heilige broeder die in Wittem wordt vereerd, ook niet aan dit magazine, maar aan een lekker kloosterbier. Ik zag eens een bekende op een terrasje zitten met een glas ‘Gerardus blond’ voor zich. Hij keek verbaasd op, toen ik vertelde dat dit bier zijn oorsprong heeft in Klooster Wittem. “Nou, dan weten jullie in ieder geval wat een lekker blondje is”, was zijn reactie.
Toen rond de eeuwwisseling wij actie moesten voeren voor een hoognodige kerkrestauratie en toen het idee opkwam om een ‘actiebiertje’ te lanceren, was even de vraag of bier wel een juist middel was om gelden in te zamelen voor een kerk. Passen bier en Gerardusdevotie wel bij elkaar? Bij de presentatie van het bier zei ik, dat Gerardus als broeder rondging om geld in te zamelen voor de bouw voor kloosters en kerken, en dat hij ongetwijfeld zal instemmen met deze actie, als hij hoort dat het gaat om het behoud van ‘zijn’ kerk in Wittem… Meer over de relatie van Klooster Wittem en de Gulpener brouwerij waar Gerardusbier wordt gemaakt, leest u in het interview met directeur Jan-Paul Rutten. U zult het met me eens zijn dat hij thuishoort in de serie ‘mensen met een passie’.

Dat Gerardusbier in deze uitgave prominent wordt genoemd, is omdat rond zijn sterfdag op 16 oktober zijn jaarfeest wordt gevierd. Niet alleen in Wittem; we maken ook melding van vieringen in Twente, Noord-Brabant en Belgisch Limburg (waar het Gerardusdrúpke niet ontbreekt). Op de voorpagina nodigen enkele medewerkers namens heel de gemeenschap van Klooster Wittem u uit om mee te doen.

Wees gerust: dit is geen themanummer alleen maar over bier. Zoals u gewend bent bieden wij u ook nu weer een variatie aan ernst en verstrooiing, bijbelse reflectie, boeiende stukjes geschiedenis en actuele informatie; alles bij elkaar bedoeld als bijdragen tot bezieling en levensoriëntatie.
Als u vindt dat we daarin slagen, maak dan ook anderen attent op dit blad. Het zou fijn zijn als de lezerskring zich uitbreidt!

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur