Gerardus Magazine 2019-7

2019-7

Ten slotte

Gerardusfeesten

Vieringen in Wittem

Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed

Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
Door de week:
08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.
18.00 uur: Vesperviering.

◆ Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 tot na de avondviering.


12 – 20 oktober: Gerardus-feestweek


◆ De opening van het ‘feestoctaaf’ rond het jaarfeest van Sint-Gerardus (16 oktober) is de Kringviering op zaterdag 12 oktober om 19.00 uur, met aansluitend lichtjestocht door de tuin naar het beeld van Gerardus.
◆ Op zondag 13 oktober zingt ons Gemengd Zangkoor in de viering van 11.00 uur. Om 12.15 uur is er een extra pelgrimsviering met o.a. pelgrims uit Den Bosch e.o.. Om 15.00 uur is de middagdienst met bidtocht door de tuin.
◆ Op de feestdag, donderdag 16 oktober, is de eucharistieviering om 11.00 uur; om 15.00 uur is er een middagdienst met bidtocht door de tuin.
◆ Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag is er een viering om 11.00 uur. Ook groepen zijn van harte welkom (laat dat tevoren even weten).
◆ In het weekend van 19 en 20 oktober zijn de vieringen als op zondag. Om 11.00 uur zingt Zangvereniging Maas & Neergalm o.l.v. Sylvia Berghs. Aansluitend wordt het Kloosterfeest met saluutschoten geopend.  



Zondag 13 oktober: Gerarduslezing door Gerd Leers

Ook dit jaar zal in het eerste weekeinde een bekende ‘Gerardus’ de Gerarduslezing uitspreken. Dit jaar is dat Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, oud-minister voor immigratie, integratie en asiel, en momenteel waarnemend burgemeester van Brunssum. Onder de titel ‘Van vierkant naar vergeving’ zal hij  pleiten voor een herwaardering van de deugd van vergeving. Zijn lezing wordt om 15.30 uur voorafgegaan door een ontvangst in de Gerarduszaal. Na afloop volgt, aansluitend op het aperitief, een Italiaanse maaltijd,  verzorgd door de talenten van Talentino, in de kloosterrefter.
De lezing is samen met aperitief en maaltijd een sponsoractiviteit. Kaarten voor het geheel zijn tot 8 oktober te koop aan de kloosterreceptie of door overmaking van € 42,50 p.p. op NL96 INGB 0001042400 t.n.v. Klooster Wittem, o.v.v. naam, emailadres of telefoonnummer én ‘Gerarduslezing 2019’


Zondag 20 oktober: het jaarlijkse Kloosterfeest


  • Schutterij Sint-Sebastianus van Mechelen opent om 12.00 uur het feest met saluutschoten in de kloostertuin.
  • In de Kloosterbibliotheek is er van 12.30 tot 16.00 uur een taxatiedag ‘Tussen kunst & devotie’; en een verkoopmarkt van religieuze voorwerpen 
  • Om 16.00 uur start daar de veiling van hoogwaardige religieuze kunstobjecten.
  • In de Kloostergangen is er tussen 12.00 en 16.00 uur een markt met kloosterproducten, zoals Gerardusbier, Gerardusbierkaas, en stands van bevriende organisaties rond Klooster Wittem.
  • In de zalen is er tussen 12.00 en 16.00 uur een kinder-knutselhoek, een presentatie van reizen naar het land van Gerardus (Italië) en Peerke Donders (Suriname) en vertoning van de film ‘Pleisterplaats voor de ziel’ over de veranderingen in Klooster Wittem (gemaakt door Henk Kroeze en eerder vertoond op L1).
  • De Kloostertuin is tevens beeldentuin van ‘Afrika Anders’ en er zijn presentaties over de restauratie van het voor velen nog onbekende bijzondere waterrad.
  • Op diverse plekken zijn er optredens van het Borns Kleinkoor en Damessimo met pianist Jos Beunders.
  • Er is volop gelegenheid voor onderlinge ontmoeting onder het genot van een hapje en drankje in de Gerarduszaal, voor deze gelegenheid ons kloostercafé.



Gerardusfeesten elders


Ook in andere plaatsen in Nederland en Vlaanderen wordt het Jaarfeest

van Gerardus gevierd.


Overdinkel. In dit Twentse dorp bij Enschede vertrekt op zondag 20 oktober om 10.30 uur voor de 107de keer de processie vanuit de kerk naar het daarachter gelegen Gerarduspark . De viering daar om 11.00 uur heeft als thema ‘Je bent niet alleen’. Voorganger is hulpbisschop mgr. Th. Hoogenboom; m.m.v. muziekvereniging Concordia en het dames- en herenkoor. Er zijn ook kinderactiviteiten. Om 15.00 uur is het sluitingslof in de Gerardus Majellakerk. Voor meer informatie: www.gerardusbedevaartoverdinkel.nl


Weebosch. In dit kerkdorp van Bergeijk (NBr) is er een Gerardus-feestweek van 13 tot en met 20 oktober. Op de beide zondagen is er om 11.00 uur een feestelijke viering in het processiepark, waaraan gildes, ruiters en paarden uit de omgeving meedoen. Kijk voor het uitvoerige programma, ook van de tussenliggende weekdagen, op de website van de parochie: www.parochiebernardus.nl.


Guigoven (B), in de buurt van Kortessem (Belgisch Limburg), kent sinds enkele jaren weer een zeer actieve Gerardusbroederschap.  Zij nodigt u uit voor een ‘dialectmis’ op zondag 6 oktober om 10.30 uur, en daarna een volksreceptie op het kerkterras met een Gerardusdrúpke (borrel) en uiteraard Gerardus-kloosterbier.



Pelgrimsreis naar Suriname


Vanuit Wittem wordt van 6 tot 17 februari 2020 weer een boeiende pelgrimsreis ondernomen naar Suriname en de zalige Petrus Donders. Maak kennis met de (koloniale) geschiedenis en de natuur van Suriname en de multiculturele en multireligieuze samenleving van christenen, joden, hindoes en moslims. En natuurlijk met het leven van de redemptorist-missionaris ‘Peerke’: we bezoeken de voormalige melaatsenkolonie Batavia en zijn graf in de indrukwekkende houten kathedraal in Paramaribo. Nieuwsgierig? Vraag de gratis reisbrochure aan in Wittem of bij het Huis voor de Pelgrim: info@huisvoordepelgrim.nl, bezoek www.huisvoordepelgrim.nl of bel +31 (0)43 321 5715.




Jaarfeest Zalige Broeder Isidoor


Veel Vlaamse lezers van ons blad kregen vroeger het blad ‘Het Teken’ waarin aandacht werd gegeven aan een Vlaamse evenknie van Gerardus: broeder Isidoor. Ook zijn naamfeest vergeten wij niet!
In de nacht van 5 op 6 oktober 1916, 103 jaar geleden, stierf de zalige Broeder Isidoor. Dit wordt gevierd op zondag 6 oktober in de Sint-Antoniuskerk van Kortrijk met een eucharistieviering om 15.00 uur (de enige viering op die dag). Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge, is dan voorganger en predikant. De plechtigheid  wordt opgeluisterd door het St. Janskoor o.l.v.  Philip Hiltrop met aan het orgel Brigitte Buyck. Het feest wordt van 28 september tot 6 oktober voorafgegaan door het noveengebed tot broeder Isidoor. Persoonlijke intenties kan men opgeven bij het secretariaat Br. Isidoor, Wandelingstraat 33,  8500 Kortrijk of per e-mail: maurice.mazijn@telenet.be. Zie ook www.passionisten.be
Wij gedenken Maria Debruyne, propagandiste van ‘Het Teken’ in de gemeente Woesten; en Magda Lauwereys uit Erpe-Mere. Dat zij voor altijd in Gods’ vrede mogen rusten.