Gerardus Magazine 2019-8

2019-8

Van de redactie

Waar ging het ook alweer om?

Kerstmis nadert. Dat is al duidelijk zichtbaar als je door de winkelstraten loopt. Het is alsof men met al die lichtjes en sfeermuziek Kerstmis steeds meer naar voren wil halen. Naast commerciële belangen heeft dat vast ook te maken met ons verlangen naar licht, warmte en gezelligheid.
Maar op kerstkaarten en winkel- en straatversieringen is steeds minder terug te vinden waar het met Kerstmis ook alweer om gaat. Dit laatste nummer van ons magazine in 2019 begint met een bijbelse voorbeschouwing op wat we eigenlijk met Kerstmis vieren: het begin van Jezus’ grote reisverhaal, ‘op reis naar de stal van ons hart’, zoals Jacqueline Huizinga dat uitdrukt. Voor Marianne Debets geeft een Napolitaans kerstlied van Sint-Alfonsus goed de kern van het feest weer. Dit ‘lied dat je raakt’, vooral Italiaanse harten, bracht ons ertoe om een Napolitaanse kerststal op de voorkant te plaatsen.
Op 7 december begint in Wittem weer een tentoonstelling van ruim 200 kerststallen uit de hele wereld. Ze zijn niet alleen aandoenlijk of kunstzinnig, maar maken ook zichtbaar wat de makers ervan ontroert in het aloude kerstverhaal. Kom maar eens een kijkje nemen!
Veel Napolitaanse kersttallen zagen we ook op de permanente expositie in Materdomini (It), het drukbezochte pelgrimsoord rond het graf van Sint-Gerardus, toen wij in oktober met 40 pelgrims op reis waren door het Land van Alfonsus en Gerardus. Een van ons vond nog een oude pamflet uit Muro Lucano uit 1966 waarin de burgers uit het 30 km verderop gelegen geboortestadje van Sint-Gerardus de lezers van de ‘Sint Gerardus Klok’ hartelijk welkom heetten tijdens hun pelgrimsbezoek. Dat warme welkom hebben we daar ook 53 jaar later, anno 2019, weer mogen ervaren. We gaan zeker over twee jaar deze reis herhalen.  
Maar eerst vieren we een jubileum: in 2020 bestaat dit blad 100 jaar! Ook dat vieren we met een lezersreis, dichter bij huis. We vertellen erover in het eerstvolgende nummer, dat medio januari zal verschijnen.
We hopen dat u dan inmiddels een Zalig Kerstfeest hebt kunnen vieren en hoopvol een nieuw jaar bent ingestapt. Want Kerstmis is ook het feest van de hoop. En, zo zegt de bekende psychiater Dirk De Wachter verderop in deze uitgave: ‘geen enkel probleem ontsnapt aan de hoop’.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur