Gerardus Magazine 2019-8

2019-8

Uitgelezen

Wandelen naar wijsheid

Wandelen naar wijsheid

Lessen voor de pelgrim 

Thomas Hontelez, Uitgeverij Kok, Prijs: € 16,99

De laatste decennia zijn er talloze boeken uitgegeven rond pelgrimeren. Van reisverslagen tot handboeken. Zo ook dit boek van Hontelez, religiewetenschapper van beroep en docent levensbeschouwing. In 2014 liep hij van Nijmegen naar Istanbul. Een reis die ontstaan is uit liefdesverdriet. In veertien hoofdstukken vertelt hij over zijn tocht en ‘vertaalt’ zijn ervaring tegelijkertijd naar meer universele ervaringen -hij noemt dat lessen- die je ook als niet-pelgrim kunt opdoen in het dagelijkse leven. Hij laat zien dat je niet perse zelf in de benen hoeft, niet fysiek een pelgrimstocht moet ondernemen, om de  ervaringen die hij als pelgrim opdeed, te kunnen gebruiken. Want pelgrimeren is bovenal een levensstijl die je gaandeweg ontwikkelt door te wandelen.
De eerste les van het boek is: zet altijd een stip aan de horizon. Denk na over wat je wilt bereiken, en dat hoeven geen grote doelen te zijn, maar kleine stapjes die richting aan je leven geven en een bepaalde mate van focus.  
De les die mij het meest confronteerde, was les vier: verlang niet alleen naar de krenten in de pap. Een pelgrimstocht is geen zondagse wandeling, langs de mooiste plekjes van de omgeving. Je hebt een doel, dat soms langs saaie wegen of door industriegebied leidt, een weg die door regen en wind voert en met een lichaam dat af en toe flink pijn doet. Dat maakt je uiteindelijk tot pelgrim. Zo ook in het leven: we willen graag van hoogtepunt naar hoogtepunt leven, maar zo is het leven niet. We zijn op zoek naar mooie ervaringen, mooie verhalen die we aan anderen kunnen vertellen.  Maar daarmee doen we geen recht aan de volheid van het leven, waarin ook saaie en moeilijke ervaringen een plek hebben. Juist die momenten kunnen je aan het denken zetten.
Zijn boodschap, die mij uit het hart gegrepen is: “Ik ben ervan overtuigd dat de wereld behoefte heeft aan meer pelgrims die de belangrijke waarden van eenvoud en openheid de wereld inbrengen”.  



Nog twee boekentips van Gerard(us)


Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.
Koop uw boeken bij Gerard, dus!



De zin van het leven

Gesprekken over de essentie van ons bestaan

Fokke Obbema, Prijs: € 22,99 

Na een ingrijpende hartstilstand schrijft journalist Fokke Obbema in september 2018 een aangrijpend artikel in de Volkskrant. De reacties daarop waren voor hem aanleiding om veertig mensen, zeer uiteenlopend qua achtergrond en beroep, te bevragen over wat zij zien als de zin van het leven. Door Matthijs van Nieuwkerk werd dit boek, met daarin ook het eigen verhaal van Obbema, bestempeld als ‘de beste interviewserie van het jaar’.  En dat is niet onterecht mijns inziens.




Parels van verhalen

Verhalen om bij stil te staan

Chantal Leterme, Prijs: € 18,50    


“Verhalen ontspannen of boeien, ontwapenen of zijn ernstig, maar telkens opnieuw zeggen ze beeldend – over de hele wereld – wat mensen belangrijk vinden en toch moeilijk onder woorden kunnen brengen.” Dat is wat de auteur doet in dit boek: verhalen uit verschillende tradities uit de hele wereld verzamelen. Met bijna 200 verhaaltjes en teksten is het een rijke schakering aan wijsheden. Deze verhalen komen ook terug op haar boeiende website www.bijbelin1000seconden.be.



Nan Paffen-Russel