Gerardus Magazine 2019-8

2019-8

Tenslotte

Klooster Wittem vernieuwt

Al eerder heb ik u verteld dat de redemptoristen genoodzaakt zijn de ‘te grote jas’ van Klooster Wittem uit te trekken. Het gebouwencomplex gaat over in andere handen, maar Klooster Wittem blijft! De communiteit blijft er wonen en ook de pastorale, liturgische en culturele activiteiten gaan door.
Een van de veranderingen is, dat de oude Kloosterkerk straks de enige ruimte zal zijn waar liturgie gevierd wordt. In het voorjaar zal de Gerarduskapel ruimte maken voor de receptie, de kloosterboekwinkel en een ontmoetingsruimte. Overigens zullen de devotieruimtes met de kaarsjes voor de H. Gerardus en Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand blijven bestaan en ook de intieme ‘Smartenkapel’ blijft, maar wel omgedoopt tot kapel van de H.Clemens Maria Hofbauer.

Op 1 oktober j.l. is de eerste fase van al deze veranderingen begonnen: het verwijderen van de kerkbanken in de oude Sint-Alfonsuskerk. Sommigen vinden het jammer dat die weggaan, maar mensen die moeilijk ter been zijn, zullen er blij mee zijn. Er komen comfortabele stoelen met armleuningen, waarmee we bovendien meer zitplaatsen kunnen realiseren én er flexibele opstellingen mogelijk zijn voor kleinere groepen en – denkend aan de toekomst – nieuwe vormen van liturgie. Er komt een nieuwe energiezuinige en sfeervolle verlichting en ook de geluidsinstallatie wordt helemaal vernieuwd. Het betekent wel dat er nu eerst veel geboord, geschroefd en gehamerd moet worden, voordat we tegen Kerstmis een mooie kerkruimte hopen te hebben waar barokke en eigentijds elementen goed met elkaar harmoniëren. Het is straks aan u om te beoordelen of we daarin geslaagd zijn!
In het voorjaar begint dan de ombouw van de Gerarduskapel. Daarover vertellen we meer in de volgende Gerardus.

De nieuwe eigenaar wil in het hoofdgebouw appartementen realiseren voor ouderen die er zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, maar er ook lichte zorg kunnen krijgen. Twee verdiepingen aan de achterkant worden door de redemptoristen terug gehuurd om er te kunnen blijven wonen met een kleine communiteit van enkele paters en geassocieerde leken. En in het koopcontract is vastgelegd dat de kloosterbibliotheek, maar ook andere ruimtes en de tuin, beschikbaar blijven voor culturele publieksactiviteiten. De nieuwe eigenaar wil dat de uitstraling van het klooster zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Ook daarover hopen wij u een volgende keer meer te vertellen!




Vieringen in Wittem

Tot Kerstmis is de kloosterkerk gesloten vanwege een herinrichting met het oog op de toekomst (zie bericht hiernaast). De Gerarduskapel en de devotiekapellen zijn in deze periode gewoon open.
Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed
Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur
Door de week:
08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.
18.00 uur: Vesperviering.

◆ De Gerarduskapel en de kleinere kapellen zijn elke dag open van 08.00 tot na de avondviering.


Vieringen rond Kerst, Oud & Nieuw


◆ Op dinsdag 17 december is er om 19.00 uur een viering van inkeer en vergeving.
◆ Op Kerstavond, dinsdag 24 december, zijn er twee vieringen: om 19.00 uur een familieviering met jongerenkoor Galou, en om 22.00 uur de kerstnachtviering met het Gemengd Zangkoor Partij-Wittem.
◆ Op Eerste Kerstdag (25 december) zijn de vieringen als op zondag: 09.00, 11.00 en 18.00 uur. Die van 09.00 uur is een Herdertjesmis, waarin kinderen verkleed als een van de figuren uit de kerststal kunnen meespelen in het kerstverhaal.
◆ Op Tweede Kerstdag (26 december) zijn er alleen ’s morgens eucharistievieringen om 09.00 een 11.00 uur. De avondmis om 18.00 uur vervalt.
◆ Oud en Nieuw. Op dinsdagavond 31 december is om 19.00 uur een Oudejaarsdankdienst. Op Nieuwjaar, woensdag 1 januari 2020, zijn er vieringen om 09.00 en 11.00 uur; ook vandaag vervalt de avondmis van 18.00 uur!

Kerstmis in Klooster Wittem


Naast de liturgische vieringen (zie hierboven) zijn er meer kerstactiviteiten in Wittem. Nadere informatie vindt u op www.kloosterwittem.nl.


◆ Van zaterdag 7 tot en met zondag 29 december is er weer een kerststallen-expositie in de kloosterbibliotheek. Dit keer zijn de kerstgroepen van leden van de vereniging ‘Vrienden van de Kerststal’ die – vooruitlopend op een groot internationaal congres van kerststallenverzamelaars – hun 200 mooiste kerststallen laten zien. Het thema is ‘De kerststal verbindt’. De tentoonstelling is op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag open (niet op Eerste, wel op Tweede Kerstdag). Groepen met meer dan 15 personen kunnen afspraken op maat maken bij els.mertens@kloosterwittem.nl.
◆ Op maandag 9 en dinsdag 10 december treedt om 20.00 uur in de Gerarduskapel weer het befaamde solisten­koor uit St.-Petersburg op. Dirigente Olga Stupneva is sinds 2000 een trouwe gast met een twaalftal koorleden die stuk voor stuk uitstekende solisten zijn. Vóór de pauze ligt het  accent op sacrale muziek, na de pauze op Russische volksmuziek. Kaarten à € 16,- zijn te reserveren via j.brauers@ziggo.nl.
◆ Op woensdag 11 en 18 december is er van 11.00 tot 13.00 uur een kribkesrondleiding door kerk, kapel en kloosterbibliotheek met korte bezinningsmomenten bij diverse kerstgroepen. We praten na bij koffie/thee met kerststol. Kosten (all incl) € 10,- Opgave tot 09.30 uur van de betreffende woensdag bij de kloosterreceptie.

Henk Erinkveld CSsR, rector Klooster Wittem