Gerardus Magazine 2020-1

2020-1

Van de redactie

1920 - 2020

Het nieuwe jaar is alweer enkele weken oud: we wensen u alsnog alle goeds en zegen in 2020!

Dit blad heeft een eeuw geschiedenis achter zich. Dit vanaf 2009 als Gerardus Magazine verschenen tijdschrift is een lijnrechte afstammeling van het Sint-Gerardusklokje dat in januari 1920 voor het eerst het levenslicht zag. Alle reden om in deze jaargang opmerkelijke stukjes geschiedenis op te halen.
In de voorbije eeuw is het blad qua uiterlijk en inhoud aanzienlijk veranderd, maar de grondintentie is gebleven: een blad voor bezieling en levensoriëntatie. En die is en blijft geworteld in de christelijke traditie. Steevast openen we met een bijbels georiënteerde bijdrage. Dit jaar zijn de thema’s ontleend aan het beroemde altaarstuk ‘Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck in de Sint-Baafskathedraal van Gent. We bieden de lezers zelfs een dagtrip erheen aan: zie blz 10.
Dit jaar vieren we nóg een jubileum: de 200e sterfdag van de H.Clemens Maria Hofbauer, wel eens ‘de tweede stichter’ van de redemptoristen genoemd. Voor elke aflevering  schreef Jelle Wind een miniatuurtje uit zijn leven. En jawel: ook naar zijn geboortestreek in Tsjechië en zijn graf in
Wenen wordt een reis georganiseerd (zie blz 23).
Een eeuwfeest is niet alleen aanleiding tot terugblikken. Vorig jaar gaven we aandacht aan 100-jarige personen, instellingen en bewegingen; nu blikken wij met jonge mensen vooruit naar de toekomst. ‘Je bent jong en je wilt wat…’
Ook dit jaar is er aandacht voor de volksdevotie; Paul
Spapens neemt ons mee naar interessante kapelletjes in stad en platteland. Een andere stevige rode draad is de aandacht voor ‘de missie’: projecten en mensen wereldwijd die zich inzetten voor een menswaardige kerk en een rechtvaardige samenleving. Dit jaar blijven we net als in 2019 in de Filippijnen.
Nieuwe rubrieken… Dat betekent dat oude verdwijnen. We danken pastor Harrie Brouwers voor het plezier dat hij ook veel ouderen heeft gebracht met zijn verhaaltjes uit de kinderwereld.
En wij danken u dat u als trouwe lezer ook dit jaar met ons meetrekt. Begin maart zijn we er weer.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur