Gerardus Magazine 2020-2

2020-2

Van de redactie

Wat ons bedreigt

Terwijl ik dit schrijf, waait het flink buiten: de laatste stuiptrekkingen van een hevige storm die de voorbije dagen over Nederland en België trok. De laatste tijd waren op TV documentaires te zien van het dreigende hoog water dat 25 jaar geleden een kwart miljoen mensen langs onze rivieren hun huizen uit joeg. Dat is nog niets vergeleken met de natuurrampen die landen als de Filippijnen voortdurend overkómen. Op de voorkant van deze Gerardus zien we de uitbarsting van de vulkaan Taal; en achterin dit blad lezen we een verslag van wat die ramp voor de bevolking betekent en hoe de redemptoristen daar met hun medewerkers te hulp schieten. In deze Veertigdagentijd roepen ze ons op om niet onbewogen te blijven bij het lijden van mensen hier en elders in de wereld. ‘Vastenactie’ en ‘Broederlijk Delen’ helpen ons die bewogenheid in daden om te zetten.

Natuurgeweld bedreigt de mens, maar er is ook geweld dat mensen elkaar aandoen. In diezelfde Filippijnen heeft vijandschap een complete stad verwoest: we lazen erover in de vorige jaargang. Het verhaal van Adam en Eva vertelt dat de mens, ’in principe’ geschapen om gelukkig te zijn, gedreven door hoogmoed en andere zwakheden, het paradijs moet verlaten. Marije Bijleveld staat in het eerste artikel stil bij deze hoofdfiguren uit het eerste bijbelverhaal. Ze staan prominent afgebeeld links en rechts op het altaarstuk van de gebr. Van Eyck, dat dit jaar inspiratiebron is van de bijbelse hoofdartikelen.

In de vorige Gerardus Magazine nodigden wij u uit om in april samen dat beroemde retabel in Gent in ogenschouw te nemen. Daar is zo positief op gereageerd, dat nu al vaststaat dat deze lezersreis in het voorjaar maximaal bezet zal zijn; we doen daar mededeling over op de laatste pagina. 

Tussen ‘Voorwoord’ en ‘Ten slotte’ zult u nog meer artikelen aantreffen die u ongetwijfeld zullen boeien en die u doen uitzien naar de volgende Gerardus. Die zal rond Pasen bij u in de bus vallen.

Henk Erinkveld CSsR