Gerardus Magazine 2023-7

2023-7

Van de redactie

De maand van Gerardus en Peerke

Lees artikel als pdf
 

Op 16 oktober 1755 stierf Gerardus Majella. Zijn sterfdag is sindsdien het jaarfeest van deze heilige broeder-redemptorist. In oktober tooien wij dit blad met een afbeelding van hem. Van de redactie zijn Marianne Debets en ik gecharmeerd van Muro Lucano, het bergstadje waar Gerardus is geboren. In Materdomini in het Napelse achterland ligt hij begraven en daar trekken de pelgrims uit Zuid-Italië massaal naar toe. Als je het 30 km zuidelijker gelegen geboortestadje van Gerardus nadert, verbaas je je over de opeengestapelde huisjes tegen een steile helling, In Muro Lucano komen nauwelijks pelgrims. Maar altijd wel lopen we Michèle tegen het lijf, de jongen met beperkte vermogens, die ons trots alle plekken laat zien waar zijn heilige stadgenoot ook kwam. In de parochiekerk is een souvenirstalletje en als dank voor onze komst kregen we eens een mooi medaillon. Sint Gerardus torent daar als beschermheer boven zijn stadje uit. ‘Die moet op de voorkant’, vonden wij. En in deze uitgave treft u enkele bijdragen aan die ons herinneren aan de Gerardusmaand. We hopen, dat u Gerardus een verjaardagscadeautje wilt geven door extra steun aan Gerardusoord Wittem. Hoe dat kan leest u in de meegezonden brief.

Oktober is ook Peerkemaand. Op 27 oktober 1809 werd in een armoedig huisje aan de noordkant van Tilburg Peerke geboren, zoontje van de thuiswever Arnold Donders. Peerke wilde priester worden, een ideaal dat hij slechts met moeite kon verwezenlijken. Hij ging als missionaris naar Suriname, werd daar redemptorist en zette zich in voor rechteloze slaven, weggestopte melaatsen en geminachte inheemsen. Zijn brieven aan het thuisfront maakten indruk onder de Tilburgers; Peerke’s geboortedatum kreeg extra betekenis, omdat op 27 oktober 1944 Tilburg werd bevrijd en veel stadsgenoten dat zagen als iets dat ze aan ‘hun’ Peerke te danken hadden. De bewondering voor Peerke leidde ook tot de bouw van een kapel in Surinaamse stijl, vlak naast zijn geboortehuisje. Die kapel werd een dag na Peerke’s verjaardag in 1923 ingezegend, dus nu precies een eeuw geleden. De kapel is elke dag open, maar u bent er extra welkom tijdens bijzondere vieringen op 27 en 28 oktober. U leest er meer over op blz 21.

Gerardus en Peerke geven dus aanleiding tot gedenken en feestvieren, maar het invallen van de herfst roept ook gevoelens op van weemoed en treurnis. Ze krijgen woorden in de psalmen, maar, zo schrijft Diny Geboers: ze geven ook moed en kracht. Wij hopen dat haar bijdrage en ook de andere artikelen in deze uitgave u goed zullen doen!

Als de decembermaand aanbreekt, kunt u weer een Gerardus in uw brievenbus verwachten!

P. Henk Erinkveld C.Ss.R.