Gerardus Magazine 2023-7

2023-7

Wittem uit de kunst

Gerardus in extase

Lees artikel als pdf
 

Wie de kunst van Klooster Wittem wil bewonderen, moet zeker ook naar buiten gaan. Op de ronde achtermuur van de ontmoetingsruimte Scala – te zien in de zijstraat van de Wittemer Allee, tegenover de winkeltjes – is een prachtige sculptuur aangebracht met een voorstelling van de H. Gerardus Majella.

 

De blinde fluitspeler
Het verhaal gaat dat een blinde man aan de poort kwam van het klooster in Materdomini waar Gerardus aan het eind van zijn korte leven verbleef. Toen Gerardus zag dat de man een fluit bij zich had, vroeg hij hem wat te spelen. Deze zette daarop het lied ‘Il tuo gusto’ in, een lied van Alfonsus, de stichter van de redemptoristen. Gerardus kon zich niet inhouden en begon enthousiast mee te zingen: ‘Uw wil, God, niet de mijne! U alleen bemin ik, God! U bent een en al liefde!’. 

Zoals Gerardus wel vaker deed als hij in vervoering raakte, strekte hij, zoals Jezus aan het kruis, zijn armen wijduit. Maar nu begon hij te zweven hemelwaarts. Hij keek als een ziener omhoog, terwijl de blinde man niet anders kon doen dan op de grond te blijven zitten, spelend in het donker… Wat ging er in hém om? 

 

Pater Gerard Mathot
De kunstenaar Cor van Geleuken (1920-1986) maakte het sculptuur bij de voltooiing van de Gerarduskapel in 1961. Hij was voorbestemd om priester te worden en kreeg op het kleinseminarie van de Nebo in Nijmegen tekenles van pater Gerard Mathot. Toen openbaarde zich zijn artistieke aanleg. Tijdens de opleiding aan het grootseminarie in Wittem werd de hang naar de kunst steeds sterker. Pater Mathot begeleidde hem bij de vele kunstwerken die hij in zijn studietijd maakte. 

Van Geleuken twijfelde of het priesterschap wel was weggelegd voor hem. Uiteindelijk verliet hij vlak voor zijn wijding de congregatie en koos voor een kunst­opleiding. Vervolgens kreeg hij opdrachten van parochies, kloosters en scholen in het hele land, ook van de redemptoristen. Zijn oeuvre bestaat uit wel duizend kunstwerken variërend van schilderingen tot beelden. In zijn werk is de invloed aanwijsbaar van zijn mentor pater Mathot, die altijd zijn grote vriend bleef.

Jeroen de Wit