Gerardus Magazine 2023-7

2023-7

Lees dit eens

Als je geliefde overleden is

Lees artikel als pdf
 

Kamer en suite

Op weg naar een nieuw tijdperk 
Maria Philippens - Prijs: € 22,99    hier bestellen

Op zoek naar een mooi vakantieboek wees Gerard van de Wittemse boekwinkel me op een boek van een schrijfster uit Maastricht: “Je hoeft niet ver te zoeken!” Hij had gelijk.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in een oud herenhuis. Op een dag sluit Caro, de hoofdpersoon, de schuifdeuren van de kamer en suite en hangt er een groot wandkleed voor. Eén kamer is zo hermetisch afgesloten. 
Hierna ruimt ze met een zekere wanhopige vastberadenheid het huis op. In de tuin moet zelfs een dierbare blauwe regen eraan geloven. De wortels van deze klimplant weigeren echter de grond te verlaten. Dit is een van de vele beelden die de schrijfster Maria Philippens gebruikt om de innerlijke strijd te beschrijven die Caro doormaakt na de dood van haar partner. 
Dan kruisen drie personen haar levenspad: een student, een vluchtelinge uit Afghanistan en een vriend van haar overleden partner. Ze verschillen sterk van elkaar, maar ieder verlangt naar een nieuw leven. 
Maria Philippens beschrijft integer de persoonlijke strijd, maar ook hoe men elkaar vindt door eenzelfde ervaring. Tijdens het samen eten of gewoon tijdens de koffie, stellen ze elkaar vragen over wat ze meemaakten, over vriendschappen, hoe het thuis was en wat men verlangt in het leven. Opmerkelijk is dat Caro vooral luistert naar de ander en over zichzelf zwijgt.
Het wandkleed voor de schuifdeur benauwt haar steeds meer, maar ze wint aanvankelijk ademruimte in het er-zijn voor de student en de vluchtelinge. Maar de vriend van haar overleden partner dwingt haar stap voor stap tot het prijsgeven van haar levensverhaal en haar geheim achter de schuifdeuren. 
Caro waagt en wikt en weegt en vertelt. Het schept ademruimte, maar verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit bepalen haar openhartigheid en haar zwijgen omwille van … Ja, van wat of wie?
‘Kamer en suite’ is een fijngevoelige, gelaagde vertelling over diepe breuklijnen in het leven, over wanhoop, intense angst, schuld en schaamte, maar ook over wederzijdse zorg en trouw. Het toelaten van innerlijke kracht en de onschatbare waarde van de vriendschap openen letterlijk de deuren naar een nieuwe toekomst. “Echter opgelopen verwondingen zullen altijd – soms meer en dan weer minder – voelbaar aanwezig blijven”, zegt de schrijfster tot slot.


De stille wijzen

Ontmoetingen met kloosterzusters
Andy Arntz - Prijs: € 24,50    hier bestellen

We leven in een hectische tijd waarin de richting van ons bestaan meer en meer door anderen wordt bepaald. Velen voelen een groeiend verlangen naar puurheid, rust, stilte en spirituele verdieping. In dit boek gaat Andy Arnts dieper in op deze actuele behoefte aan de hand van een serie inspirerende ontmoetingen met Nederlandse en Belgische kloosterzusters van diverse leeftijden en uit diverse congregaties en orden. Wat kunnen zij de zoekende mens vanuit hun kennis, ervaring en achtergrond aanreiken om een gelukkig en harmonieus leven te leiden?


Levenslessen

Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet

Nikolaas Sintobin - Prijs: € 20,00    hier bestellen

Nikolaas Sintobin grijpt terug op oude wijsheden om het leven in bloei te zetten. Hij doet dat aan de hand van twintig uit het leven gegrepen levenslessen: geduld, twijfel, vertrouwen, danken, stilte, trots, veerkracht, liefde, vrijheid en meer. Het leven is een goed verpakt geschenk. De kunst is steeds dieper door te dringen in de eindeloze mogelijkheden die het biedt. Deze verrassende wijsheid is een betrouwbare richtingwijzer naar een vreugdevol leven. Elke levensles in dit boek opent vensters en deuren om de schoonheid van het leven verder te verkennen. Iedere levensles bevat een prachtige illustratie van Charlotte Schrameijer.

Marianne Debets