Gerardus Magazine 2023-7

2023-7

Redemptoristen Wereldwijd

100 kaarsjes voor de Peerke Donderskapel

Lees artikel als pdf
 

Toen pater Petrus Donders op 14 januari 1887 in het melaatsenkamp Batavia in Suriname overleed, deed dat nieuws al gauw de ronde in zijn geboortestad Tilburg en bij de redemptoristen in Nederland. De Tilburgse Courant schreef over een ‘allervoortreffelijkste missionaris en voorbeeldig priester’ en de provinciaal van de redemptoristen vroeg alles te verzamelen ‘wat van de brave, ja heilige man gevonden kan worden’ want ‘de herinnering aan zijn heldhaftige deugden zal de erfenis zijn voor onze congregatie’. 

 

Fietspelgrims uit Wittem komen aan bij de Peerkekapel en het geboortehuisje

Houten kapel in Surinaamse stijl
Zo startte de verering van deze vriend van verstoten melaatsen en rechteloze slaven. Zijn geboortehuisje in Tilburg-Noord was al afgebroken; op de plaats waar die stond werd in 1923 een marmeren gedenkplaat onthuld en in 1930 op de oude fundamenten het armoedige wevershuisje herbouwd. 
Maar al eerder, enkele maanden na de onthulling van de gedenkplaat, werd een houten kapel in Surinaamse stijl gebouwd en op 28 oktober 1923 ingezegend. Dat gaf een extra stimulans aan de verering van ‘Peerke’ zoals hij liefkozend genoemd wordt. Het daar begonnen wekelijks ‘smeekuur’ op dinsdagmiddag bestaat nog altijd. 

 

Geboortedag – bevrijdingsdag
In het Peerke Donderspark kwam in 2009 het Peerkepaviljoen ‘Museum van Naastenliefde’Drie jaar na de bouw van de kapel verrees ook een Kruiswegpark met staties gesponsord door alle parochies van Tilburg en omgeving. Ook na de zaligverklaring op 20 mei 1982 ging de verering en promotie van Peerke door en dat leidde in 2009 tot een nieuw hoogtepunt: de bouw van een ‘Peerkepaviljoen’ waarin de actuele betekenis van Peerke tot uiting komt in een ‘museum van naastenliefde’. 
Dat werd geopend op 27 oktober van dat jaar, Peerkes geboortedag. Op die datum in 1944 werd Tilburg bevrijd, iets dat veel Tilburgers toeschreven aan Peerke, die in de angstige oorlogsjaren veelvuldig was aangeroepen.

 

Wereldwijd
Niet alleen in Nederland en Suriname groeit de aandacht voor Petrus Donders, ook redemptoristen wereldwijd erkennen de betekenis van deze confrater als onbaatzuchtige missionaris onder de meest verlatenen. In Latijns-Amerika gaan redemptoristen van enkele landen samen in een nieuw te vormen ‘Petrus Dondersprovincie’, en mgr Karel Choennie van Paramaribo promoot hem als ‘patroon van de Amazonas’. Sociale projecten van redemptoristen in o.a. Albanië, Indonesië en Thailand zijn naar Peerke genoemd; en confraters uit velerlei landen vragen om relikwieën om de verering in hun land te bevorderen.
Dat alles is reden om zowel Peerke’s verjaardag op 27 oktober als ook het eeuwfeest van de kapel een dag later extra aandacht te geven.

 

- Op vrijdag 27 oktober is er om 11.00 uur in de Peerkekapel een bijzondere eucharistiering waar iedereen van harte welkom is.
- Op zaterdag 28 oktober is er een dagprogramma waarvoor vooral redemptoristen en hun bondgenoten uit omliggende landen uitgenodigd zijn. Na een internationale viering om 11.00 uur is er ’s middags in het Peerkepaviljoen o.a. een rondleiding waarin de actuele betekenis van Peerke aan bod komt. Ook anderen zijn welkom, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen in de kapel dienen belangstellenden zich zo spoedig mogelijk aan te melden bij h.erinkveld@redemptoristen.nl. Als er nog plaats is, krijgen zij een programma toegestuurd.

 

Overigens is de Peerkekapel (Peerke Donderspark 3, Tilburg) elke dag open van 10 tot 18 uur; op woensdag- en zondagmiddag bent u tussen 13 en 17 uur welkom in het Peerkepaviljoen. Meer info op 
www.peerkedonders.nl

Henk Erinkveld CSsR