Gerardus Magazine 2023-7

2023-7

Bijbels koken

Appelstrudel voor het Loofhuttenfeest

Lees artikel als pdf
 

Met het Loofhuttenfeest, Soekot in het Hebreeuws, herdenken de joden dat zij veertig jaar lang door de Sinaï-woestijn trokken en in tenten en hutten woonden. Het is een belangrijk feest dat nog altijd wordt gevierd. Het duurt zeven dagen. Dit jaar wordt het gevierd van 29 september tot 6 oktober. Vanwege de Joodse kalender begint het elk jaar op een andere datum. 
In Leviticus 23, 33-43 staat dat God zelf opdracht gaf voor dit feest. Er worden hutten gebouwd, loofhut of soekot genoemd, waarin de maaltijd wordt gehouden. De hut moet aan veel eisen voldoen. Hij moet gemaakt worden van natuurlijk materiaal, zoals bladeren en takken. Ook moet de hemel door het dak heen te zien zijn. De hut wordt versierd met vruchten, groenten en slingers. Het Loofhuttenfeest is een uitbundig en vrolijk feest. 
De Joodse keuken is rijk gevarieerd en heeft voor elke feestdag kenmerkende gerechten. Eten is een belangrijke sociale gebeurtenis. Tijdens het Loofhuttenfeest wordt de strudel gegeten. Het is een soort deegtaart met vruchten en noten. Hieronder een recept van een appelstrudel.


Recept

 

Ingrediënten 
6 lapjes bladerdeeg • 1 appel • 2 tl. suiker • ½ tl. kaneel • 1 kopje rozijnen • 1 ei • 1 kopje gehakte walnoten (of andere noten)

 

Bereiden
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. 
Meng de appel met kaneel, suiker, rozijnen en gehakte noten. Laat een uurtje de smaken intrekken.
Ontdooi de lapjes bladerdeeg en leg ze twee aan twee, met 1cm overlap, aan elkaar zodat er een rechthoekige lap ontstaat. Snijd links en rechts in, maar houd een middenstrook van 5 cm vrij.
Verdeel het appel-noten mengsel over het midden van het bladerdeeg. Vouw reepje over reepje kruislings dicht (zie afbeelding). Boven en benedenkant naar binnen vouwen. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Bestrijk het oppervlak met geklopt ei en strooi er wat suiker overheen. Bak de strudel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat hij een lichtbruine tint heeft.
Serveer hem eventueel met een beetje poedersuiker.

Myriam Steemers