Gerardus Magazine 2023-8

2023-8

Van de redactie

Wat staat er te gebeuren?

Lees artikel als pdf
 

Het zal u opvallen dat in deze ‘Gerardus’ veel engelen voorkomen. Het begint al op de voorkant en in het eerste artikel van Myriam Steemers. Zij vertelt over engelen die met hun bazuinen aankondigen wat er staat te gebeuren. In het Boek der Openbaring is dat veelal niet veel goeds: rampen en onheil.
Die bazuinen klinken ook vandaag de dag; sombere berichten worden rondgebazuind over alle haarden van oorlog en geweld in onze wereld, voorspellingen over de opwarming van de aarde met desastreuze gevolgen… En wat staat ons nog méér te wachten?

Maar er zijn ook engelen die goed nieuws aankondigen. Dan denk ik vooral aan het kerstverhaal dat aan het eind van deze maand centraal staat. De engel Gabriël die goed nieuws aankondigt aan Maria: te midden van alle geweld en duisternis zal zij een Kind ontvangen in wie een nieuwe toekomst gloort. Engelen zijn het die datzelfde aan de herders verkondigen als dat Kind eenmaal geboren is. Daarom hangen wij boven het kribje of in de kerstboom de engel van de Goede Boodschap…

‘Wat staat er te gebeuren?’ Een vraag die in onze tijd wanhopig klinkt, omdat er dan sombere voorspellingen volgen. Maar met Kerstmis klinkt de bazuin van de hoop. Dan wordt ons de weg gewezen naar licht in duisternis. Dat is te ontdekken in het kleine en kwetsbare, als we dat ruimte  gunnen om te groeien en te leven.

We hopen ook met de bijdragen in deze laatste Gerardus van 2023 zulke lichtpuntjes van hoop aan te bieden. Ricus Dullaert brengt ons bijvoorbeeld weer een verhaal over Zuid-Afrika, waar ondanks alle ellende goede dingen gebeuren met en door jongeren die hoopvol bouwen aan hun toekomst. We danken hem voor de inspirerende verhalen die hij in deze jaargang heeft verteld.

We vieren Advent waarin de kostbare deugd van de Hoop alle ruimte krijgt. Dat oermenselijk verlangen is zelfs opgepakt in de commercie, zoals Peter Nissen vertelt in zijn verhaal over Adventskalenders. Maar ik deel zijn conclusie dat Advent de kern van ons geloof uitdrukt: ”Het draait in het geloof niet om wat er al is, maar om wat en wie op komst is”. 

In die zin wens ik u een goede en hoopvolle Advent toe als voorbereiding op een Zalig Kerstfeest!

P. Henk Erinkveld C.Ss.R.