Gerardus Magazine 2020-4

2020-4

Van de redactie

Leven met onzekerheden

Een Voorwoord schrijf ik pas als alle artikelen binnen zijn en ik weet wat de nieuwe Gerardus gaat bieden. Nu schrijf ik dat op een moment vol onzekerheid. Ik bedoel de grote onzekerheid wat in de  coronacrisis ons nog te wachten staat. Niet alleen de dreiging van het virus zelf, maar je zult maar  veel tijd en energie gestoken hebben in het jaarlijkse dorpsfeest of een groot festival en je krijgt te horen: ‘Het kan pas zodra er een vaccin tegen corona is’… 
Zelf heb ik ook last van die onzekerheid. Wanneer kunnen we weer kerkgangers en pelgrimsgroepen ontvangen? En hoe organiseer je dat in de anderhalvemetersamenleving? Kunnen we in september wel zeven dagen op PeerkePad? 

Op een heel ander vlak is aan één onzekerheid onlangs een einde gekomen. Klooster Wittem is verkocht. Ik voelde opluchting, toen het contract werd getekend waarmee een nieuwe eigenaar het grote klooster overnam. Opluchting, terwijl een medebroeder het ‘een bittere dag’ noemde, omdat aan een roemrijk verleden een einde kwam. Dat is ook zo; maar dit afscheid van een zware last opent ook het perspectief om ‘Klooster Wittem’ als pelgrimsoord en ‘pleisterplaats van de ziel’ toekomst te geven. In een aparte folder leest u daarover.

Het was voor mij een verademing om in deze coronacrisis even de ‘lockdown’ te doorbreken en in Rotterdam Toine te interviewen, een jongere die de toekomst helemaal ziet zitten en enthousiast vertelt over auto’s op zonne-energie en zelfs vliegende auto’s! In deze uitgave leest u meer verhalen van hoop en bemoediging, zoals het gesprek met Peter Dullaert, die droomt over een nieuwe toekomst voor een oud klooster, en die droom ook waarmaakt met een woongroep van jongeren.  Het doet deugd, dat veel mensen wereldwijd troost vinden bij Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het artikel uit de Filippijnen en de foto op de voorkant laten dat zien. 
Kortom: ik hoop dat deze verhalen wat tegenwicht bieden tegen de somberheid die kan ontstaan in deze tijd vol onzekerheden… Ik wens u daarom veel leesgenot en zie u graag begin juli weer terug.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur